Следва

Обичта на известните: Раян Гослинг, Ева Мендес и Есмералда Амада

"В Двореца" прави DMS кампания за производство на късометражни филми

„1 лев за 1 филм“ стартира в партньорство с БНТ

Movies & TV преди 8 години

София, 05 ноември, 2015г. – Тринадесетото издание на IN THE PALACE Sofia International Short Film Festival Bulgaria („В Двореца“), ще проведе кампания за подпомагане производството на късометражни филми и развитието на сектора късометражно кино като цяло. Инициативата е насочена към насърчаването на българските творчески индустрии в областта на аудио-визуалния сектор, както и увличането на публики, превръщайки ги в активен участник в самия процес на продукция в качеството си не само на аудитория, но и на пряк дарител.

„Късият филм е предпочитана форма най-вече сред младата публика, която цени и предпочита основните качества на късометражното кино - това, че филмите са кратки и едновременно с това динамични и дидактични. Този формат като най-достъпната форма на кинематографично повествование позволява да се използва като средство за комуникация, възпитаване на ценности и представяне на общозначими проблеми в съвременното общество – продукти на изкуството, имаща своята социална, културна и образователна стойност. Целта на кампанията е да подпомогне процеса производство на такива късометражни филми и, същевременно с това, пряко да ангажира и увлече по-голяма и разнообразна публика, най-вече сред младите“, коментира директорът и създател на IN THE PALACE („В Двореца“), Цанко Василев.

Решението за финансиране на късометражни филми ще бъде взето от бюджетна комисия. Бюджетната комисия представлява панел от 10 продуцента от България и чужбина. На нарочна питчинг сесия кандидатите за финансиране публично представят филмовите си проекти и техните бюджети, комисията класира по точки проектите на база художествените им качества, като на закрито заседание разглежда и при нужда коригира бюджетите им за производство. Финансов грант за производство на късометражен филм ще получат проектите, събрали най-много точки.

Питчинг форматът е дългогодишна и утвърдена практика на IN THE PALACE („В Двореца“), която успешно работи в подкрепа на млади и дебютиращи артисти. През 2012 г. младият български режисьор Павел Веснаков печели Grand Prix на най-престижния фестивал за късометражно кино Клермон-Феран, Франция с филма си „Чест”, чието производство е финансирано именно в рамките на участието му в питчинг сесията на фестивала. Този успех е прецедент в историята на българското кино. Режисьорите Еди Шварц и Йордан Петков също жънат редица успехи в различни европейски фестивали с филма „Auf Wiedersehen” – авторски късометражен проект, чието производство също е финансирано от фестивала.



1 ЛЕВ ЗА 1 ФИЛМ:
ПОДКРЕПЕТЕ СЪЗДАВАНЕТО НА СЛЕДВАЩО ПОКОЛЕНИЕ КРАТКИ ФИЛМИ НА КРАТЪК НОМЕР 17 777 С ТЕКСТ DMS FILM

Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS FILM на номер 17 777 ( за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel ). За абонаментни дарения и други начини на даряване посетете www.dmsbg.com. За абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel цената на 1 SMS е 1 лв., а за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно. 

More Movies & TV