Следва

Графити артисти от цялата страна усъвършенстваха уменията си по време на Sprite Graffiti Academy

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 9 - 15 ноември

Изключителният вокалист, китарист и композитор José González ще представи пред българската публика своя най-нов албум "Vestiges & Claws”...

Events преди 8 години

Хосе Гонзалес - концерт

Кога: 9 ноември, 19:30 часа
Къде: Студио Орфей

След магическия концерт на Gregory Porter, е ред да посрещнем още един брилянтен музикант - José González. Събитието, вече с нова локация – студио ОРФЕЙ, ще се проведе на 9-и ноември, като част от поредицата събития по случай 5-ия рожден ден на REEL FEEL.

Изключителният вокалист, китарист и композитор José González ще представи пред българската публика своя най-нов албум "Vestiges & Claws”. Разбира се, ще чуем и още много други красиви песни от творчеството на артиста като "Heartbeats” и Stay alive, познати от саундтрака на филма "Тайният живот на Уолтър Мити“.

Вход: билети в мрежата на Eventim.bg, билетен център НДК и бензиностанции ОМV.

"Градски сънища" - изложба на Андрей Хинков

Кога: 11 ноември - 1 декември, откриване - 11 ноември, 19:00 часа
Къде: Dada Cultura Gallery

"Градски сънища“ са събирани по нощните ъгълчета, вдъхновени от минаващи, преминаващи и разминаващи се
по малките улички човешки същества. Мъже и жени които са загубили котката си, сърцето си, себе си. Едновременно злодеи и жертви, магьосници и омагьосани. Това са техните тайни, разказни с по един поглед.“


 

"Опит да разбера" - изложба на Андрей Даниел

Кога: 12-16 ноември
Къде: Галерия "Ракурси"

“Казват, че опита бил най-достоверния, а може би и единственият критерий за истинността на нещата и явленията в нашия свят. Никакви теории, предположения или догадки нямат стойност, ако не се проверят чрез опита. Това обстоятелство е много осезаемо в областта на изкуството и още по-конкретно – на изобразителното изкуство. Често ни осеняват невероятни хрумки за „гениално напипани” теми, които бързаме да превърнем в произведения, картина и... се оказва невъзможно! Идеалната, абстрактната идея никак не може да се опредмети в естествено съществуващ, елегантен, със своя органичен чар образ. Защо ли? Може би, просто сме сложили каруцата пред коня... Може би трябва да започнем от другия край – от предмета, от сюжета. Ловувайки в хаоса на предметността, току виж, сме хванали предмет, случка, визия, която пред очите ни се превръща в метафора. Така вече не сме с празни ръце – започва дългият и занимателен процес на разбирането. Като сме гледали в блъсканицата от случайности, какво сме видяли? Дали този неясен силует на хоризонта, всъщност не е онази наша всеобхватна „гениално-напипана” тема, над която безуспешно сме се мъчили. Или това е чисто нова находка, много по-надеждна в своята истинност и достоверност, макар и изразена метафорично?

Да, опитвам се да разбера какво съм видял, каква тема ми се е разкрила. Това, нашето, не е наука и единствените ни инстументи са опитът и желанието да разбереш. Нали, все пак, и изкуството е област на познанието! Тази изложба е няколко опита да разбера, какво съм видял и какво съм си помислил.”

Андрей Даниел

"Сертификат за автентичност" - изложба на Иван Мудов

Кога: 12-21 ноември, откриване - 12 ноември, 18:00 часа
Къде: Галерия ИСИ

Представен е класическият формат на изложба – мащабен преглед, кaкъвто повечето художници правят в средата на кариерата си. Това са прегледи на натрупвания, равносметки и напипване на нови вектори за развитие – обикновено отразени в респектираща публикация. Само че, както е обичайно за Иван Мудов, традиционното и в този проект е неотделимо от съмнението и иронията към конкретната традиция. Формално художникът предлага, каквото се очаква от него – експозиция от резултати на своята работа; публикация, която разглежда неговото творчество; възможност за откупки. Той добавя и все още не-задължителната, но, според пазарните клюки, все по-често налагана екстра – сертификат за автентичност, доказващ, че всяка творба е уникална и той е авторът й. Именно сертификатът се оказва ключ към предложената от Мудов интерпретация на очевидни понятия и правила – това е проверка на "рамките” на разбирането за изкуство; тя ни кара да разширим представите си за него.

Изложбата показва пълното творчество на Иван Мудов до този момент под формата на експониран каталог. Всяка от страниците на каталога, съдържащи репродукции на произведенията на художника, както и тези с текстове от различни автори, са изложени поотделно с цел продажба.

Със закупуването на страница новият й собственик официално одобрява включването й в изданието и така се превръща в негов редактор. Имената на собствениците на страници, които съответно са станали притежатели на „страница като произведение на изкуството”, ще бъдат публикувани в издателското каре на каталога, освен имената на желаещите да останат в анонимност. Допълнително, купувачът на индивидуална страница става притежател и на всички точки в края на изреченията, отпечатани върху нея. Те са нанесени от художника на ръка и се явяват директна авторска намеса върху страницата.

Предназначената за разпространение печатна версия на каталога няма да съдържа точки.
Печатната версия на каталога ще бъде побликувана в началото на 2016 г. като непродадените страници няма да бъдат включени.

ХАХАХА Представя Импро музифициране със специален гост рафи

Кога: 12 ноември, 21:00 часа 
Къде: НДК, зала "Рубият"

Щуро музикално-театрално парти подготвя зала „Рубаят” – НДК за гостите си. Първата професионална трупа за импровизационен театър в България – „ХаХаХа ИмПро Театър” превзема сцената на легендарното заведение в компанията на певецът и шоумен – Рафи!

В импро театъра няма сценарий и предварително зададени роли. Всичко е импровизация и каквото и да се случва се случва само веднъж!
Рафи прие предизвикателството на ХаХаХа и ще се включи в кратки импро форми заедно с тях. A ХаХаХа приеха предизвикателството на Рафи за кратки музикални импро форми и на 100% ще използват всички средства, за да победят.

Очаквайте много изненади - балет, дресирани животни, циркови номера, музика, напитки и закачки с публиката. Всичко това само и единствено на 12 ноември от 21:00 ч. на сцената на „Рубаят” – НДК!
Едно импровизирано шоу с много смях и музикални изпълнения!

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?