Следва

Стартират Училища за готвене - ежемесечни кулинарни курсове и дискусии от За Земята.

Love to quote: 11 зареждащи цитата за по-богата седмица от Стефан Кънчев

Вдъхновени от творчеството на гения Стефан Кънчев, от неговата житейска и професионална биография, решихме да ви споделим някои от невероятно искрените и болезнено мъдрите и инспириращи мисли на българина...

Celebrities преди 8 години

Вдъхновени от творчеството на гения Стефан Кънчев /припомнете се великолепния му портрет в рубриката ни Art Act/, от неговата житейска и професионална биография, решихме да ви споделим някои от невероятно искрените и болезнено мъдри и инспириращи мисли на българина, събирани от познати, съмишленици, колеги и приятели. Четейки разсъжденията на гениалния автор се замислихме, върнахме се назад към миналото, надникнахме в бъдещето и се настроихме да сътворяваме настоящето с отговорност, страст и надежда.

Точно както Кънчев прави през целия си житейски път до самия си край. Изводите оставяме на вас.

"Аз не умея да говоря аз съм художник, каквото имам на ум, рисувам го."

 

"В София съм от 33-та година. Не мога да определя точно с какво свързвам града от онова време. Може би с приятелите си."

"Красивото трябва да се търси навсякъде, в труда на всеки човек, във всеки занаят и професия, в отношенията между хората. Забравихме, че те могат да са и красиви. Да те помнят с добро, а не да те забравят още с първата буца пръст, която избарабани по ковчега ти."


"Всички цивилизации се раждат и умират, нашата вече си отива. Питат ме дали може да се направи графичен знак на нашето общество. Може, всичко е възможно. Питат ме как ще изглежда. Тъжно, мисля…"


"Не бива да смятаме, че епохата е започнала от нас. Иска ми се да сме по-бдителни, когато унищожаваме завареното."


"Има дни, когато работя и по 16 часа. Девизът ми е да си свърша работата добре и качествено. Това е, което осмисля дните ми."

"Всяка епоха сменя своите ценности. Затова се случва да се възхищаваме от творби на автори, които са били съвсем неизвестни приживе, както и да са ни непознати работите на майстори, изтъкнати в своите дни. Хората на изкуството ги оценяват най-правилно след смъртта им, само времето е критерий за истинските ценности."

"Най-голямата трудност за твореца е сред огромния изходен материал да се намери онази неповторимост, чрез която с минимални средства да се даде възможно най-много информация."

"Някои мислят, че компютърът ще им свърши всичко. Техниката пести време, да. Но пък ръката пак трябва да пипне компютърния проект, за да го направи графично."


"В изкуството може да остане само този, който не може без него. И да знае, че винаги ще му върви добре. Важното е човек да бъде художник и честно да си върши работата."

"Не е все едно какви знаци ще остави за себе си нашата култура."


Ако и на вас мислите и разсъжденията на Човекът-знак са ви подействали така, както и на нас, абсолютно възпламеняващо и една идея натъжаващо, може да прочете повече за историята на Стефан Кънчев и неговите творби в прекрасната книга-албум на Магдалина Станчева „Анонимният известен“, която е първото и най-подробно изследване на творчеството на именития български график. Препоръчваме горещо!!!
 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.