Следва

Салата гурме. С ябълки, гъби и спанак

Робин Левин – един англичанин в банята. Големият дизайнер ексклузивно пред View Sofia

Ексклузивно за ViewSofia...

All About Life преди 8 години

Добрият дизайн е като мида, в която се раждат перли. Дори и да нямаш окото в първия миг да усетиш какво се крие зад черупката, времето, обстоятелствата и твоята собствена зрялост постепенно ти помагат да прогледнеш, че функция, естетика и симбиоза са преплетени в уникално единство и всъщност са съвършени.

Добрият дизайн е лукс. Той служи най-вече на сетивата, но той служи и на всички останали компоненти от съществуването ни. С добрия дизайн очите ни са щастливи, редом с душата, животът ни е щастлив, редом с фантазиите, чувстваме се богати.

Тези, които умеят да произведат добър дизайн, са магьосници. Сваляме им шапка. Боготворим техния гений. Каним ги за интервю.

Едно такова наше интервю днес е с може би най-успешния продуктов дизайнер на Великобритания за последния половин век. Напълно ексклузивно за НАС говори увлекателно до болка Робин Левин, британецът, чието 30-годишно сътрудничество с водещата в обзавеждането на банята компания Ideal Standard е абсолютно емблематична и завинаги променя конкурентната среда на дизайнерския пазар с над 10 милиона!!! продадени продукта от серията за баня на дизайнера - „Studio“. Левин е носител на наградата Red Dot Award, която се счита за най-високото удостоверение за качествен дизайн в света. Това е накратко за неговия опит. Иначе професионалната му биография е пълна с постижения.



Левин започва своя път в света на дизайна веднага щом завършва Кралския колеж за изкуства през 1976 г. Още оттогава дизайнерът показва засилен интерес към керамиката и именно така започва общ бизнес със своя преподавател професор Дейвид Куинсбери, с когото управляват дизайнерския бранд Queensberry Hunt Levien. Години по-късно, след натрупан опит в областта, Левин е обявен за Кралски дизайнер на британската индустрия, почит, която получават единствено 200 дизайнери. От 1999 г. британецът и неговата съпруга управляват свое собствено студио - Studio Levien, концентрирайки се основно в дизайн на продукти за бита и обзавеждането на бани и тоалетни.



Трудно е да се прецени, кое от двете главни направления в работата на дизайнера е водещо във визитката му. Разнообразните му продукти, предназначени за банята и тоалетната дават възможност за практични и красиви решения за използване на пространството, независимо от мястото и личните предпочитания на клиента. Известната серия Tempo например прави впечатление със своя минималистичен дизайн, меки, заоблени форми и плавни повърхности, което прави продуктите абсолютно универсални за всяка семейна баня. Комфортът и безопасността са отправни точки в дизайна на Робин. Доказателство за това е и другата успешна негова серия продукти, отново под шапката на най-силния му партньор - Ideal Standard, а именно колекцията Connect Blue. С нея дизайнерът подчертава другата изключително важна и значима тенденция в дизайна на банята - практичността. Всички мивки, конзолни и стоящи тоалетни чинии, WC комплекти и бидета, които може да видите в излъсканите каталози на реномираната фирма, предлагат оптимално използване на цялото пространство в най-интимните помещения от дома. Занаят, в който Левин е просто ненадминат.



Непрестанното придвижване на индустрията една крачка напред: може би това описва най-точно посоката на развитие на неговия дизайн. Изчистено, семпло, с ненадминото отношение към детайла и функцията на всяко едно изделие, създадено да служи на човека. Философия като за учебник по дизайн. И, да, несъмнено Левин вече е влязъл в световните учебници по продуктов дизайн.



Дизайнерът споделя своите усилия и внимание към интериора на банята с този на кухнята и трапезарията, тъй като британецът дължи своята слава и на незабравимите си заслуги в керамиката, неговата първа и нестихваща страст.
Серията порцеланови съдове „Trend“ за Rosenthal Thomas е смятана за една от най-успешните и качествено изпълнени продуктови колекции в света, с годишни продажби за над 20 милиона паунда. Негови дизайнерски хитове са успешната серия съдове за Villeroy & Boch и 5 различни сета за португалската порцеланова компания Costa Verde. Студио Левин от дълги години си партнира и с италианската луксозна марка Fratelli Guzzini, с която дизайнерския екип на Левин разработва революционната си за времето комбинация от пластмасови дръжки, прикрепени към порцеланови изделия. Нещо, което дотогава се смята за абсолютно немислимо като дизайнерска визия.

Пионерският подход в мисленето на Левин се усеща и в отговорите му на нашите въпроси. Същевременно артистичността и страхотното чувство за хумор, присъщи за почти всички хора на изкуството, също са налице. 

V.S. Според последни проучвания 40% от хората казват, че се нуждаят от нова баня. Но по-интересното е, че в повечето случаи те не искат просто по-голямо пространство, а по-функционално оформление на вече съществуващото. Това ли е ключът към съвременния потребител – не „ново“, а „по-добро“, не „по-голямо“, а „по-функционално“?
Р.Л. Добрата визия и високата функционалност са свещеният граал за модерната баня. И не са лесни за постигане. Баните по принцип са малки, така че ключът наистина е в дизайна, който помага да извлечеш максималната полза от едно малко пространство. Най-логичният пример е да кажеш „Чао“ на ненужната масивна основа на мивката в банята и да я замениш със шкаф. Така пространството, което до този момент не се е използвало пълноценно, ще бъде оползотворено.


Studio Suite за Ideal Standard 

V.S. Как дизайнът на банята се промени след създаването на вашата култова колекция Studio Suite за Ideal Standard през 1986 г.?
Р.Л. Водещата идея зад колекцията тогава беше да внедрим истински добрия дизайн на масовия пазар. Серията продукти беше революционна и всички големи брандове в бранша бяха задължени да ни следват. Най-голямата промяна е в това какво голямо разнообразие от продукти за банята има днес. „Concept/Connect“ беше пусната на пазара през 2008 г. с повече от 100 артикула. Достъпните и добре проектирани продукти за баня са много по- достъпни днес.

V.S. Как ще изглежда банята на бъдещото?

Р.Л. Думата, с която мога да опиша банята на бъдещето, е „интеграция“. След години ще се върнем към баните от днес и ще бъдем изумени от това как всички продукти са направени от 3-4 различни компании, които се различават единствено и само с по 1-2 килограма санитарен силикон разлика.

Баните на бъдещето ще „оперират“ със специфична логика, те ще знаят как ние обичаме да използваме помещението и автоматично ще се нагласят според нашите нужди, като дори ще могат да правят здравословна диагностика на нас самите само по това с каква температура се къпем например.



V.S. Функционалност, устойчивост или естетика?
Р.Л. Съвременните бани трябва да бъдат функционални, устойчиви и красиви едновременно, но не забравяйте, и достъпни. Няма смисъл да предлагаш функции и предимства, ако те не са достъпни.

V.S. Вие създавате дизайн за Ideal Standard вече повече от 30 години! С какво толкова много ви привлича в дизайна за банята?

Р.Л. Харесва ми да се опитвам да постигна "необикновеното в рамките на обичайното ". Ритуалите в банята са дълбоко вкоренени в нашата култура, така че ние не сме готови напълно да ги преосмислим отведнъж. Как да си създадем едни по-благоприятни санитарни помещения без да променяме нашите ритуали, това е предизвикателство, което продължава да ме вълнува всеки ден.

V.S. А защо дизайн на съдове? Всеизвестен факт е, че вашата порцеланова колекция от съдове „Trend“ е една от най-успешните в Европа за изминалия половин век.
Р.Л. Аз открих керамиката още като ученик и оттогава съм абсолютно запленен от нея. Проектирам дизайн за посуда много преди да започна с продуктите за баня. Това, което прави керамиката толкова специална, е многообразието от цветове и повърхностни качества, които могат да бъдат постигнати. Тя е безкрайна и това е, което я отличава от други материали. Наскоро с един колега прекарахме сутринта на брега на Темза при отлив, с помощта на археолог се натъкнахме на керамични парченца от римско време, почернели керемиди от Големия пожар в Лондон и части от немски халби за бира от 17-ти век. Често предупреждавам младите дизайнери, които се интересуват от керамика: „Внимавайте, зарибяващо е!“

Всъщност точно разбирането ми на керамиката се яви отправна точка да започва да се занимавам с дизайн на санитарните помещения. Веднъж един приятел ми каза „Така…Значи ти правиш дизайн на продукти за двата края на хранителния канал!“ Моите клиенти често ме молят да направя продължение на колекцията „Trend“, за да повторя успеха ù. Проблемът е, че нашето виждане се е променило от 1980-та насам, продуктите имат все по-кратък живот и постоянно се изисква промяна.







V.S. В интервю споделяте, че Лондон е много подходящо място да се основе студио за дизайн, защото
„ всички най-талантливи млади дизайнери, с които бихте искали да работите, желаят да живеят в британската столица“. Каква е тази история около Лондон всъщност? Заради доброто образование по дизайн или просто заради развитата индустрия в страната?

Р.Л. Лондон наистина има много прекрасни колежи за изкуства и дизайн, които привличат студенти от всички краища на света. Но това, което той прави града чудесно място за практикуване на дизайнерската професия, е, че е една от най-големите и развити културните столици на света. А да бъдеш дизайнер в една от тези столици си е достатъчна предпоставка за успех. Лондон е също и мултикултурен град, почти половината от населението идва отвън. Тази културна смесица ни помага да възприемамd дизайна в световен мащаб, което е важно, тъй като всички наши клиенти са извън Великобритания.

V.S. Вярвате ли в тезата, че най-добрият начин за измерване на успеха е по това колко дълго ще се задържи един продукт на пазара?

Р.Л. Не съществува дизайн, който може да избяга от модата. Но един продукт и неговият дизайн могат да се свържат с нас толкова силно, така, че въпреки че вече не е „модерно“, ние все още да го обичаме и да го наричаме „класика“. Това е нещо, което винаги съм се стремял да постигна, и го направих, и то няколко пъти.





V.S. Какво означава за вас да „да създавате дизайн“?
Р.Л. Имах късмет да открия, че искам да бъда дизайнер, преди да съм завършил гимназия. Дизайнът не е работа за мен, това е моят живот. Аз живея и дишам, проектирайки всеки ден.

V.S. Как разбирате какво точно искат потребителите?

Р.Л. Всъщност винаги съм се опитвал да изработвам неща, които аз самият бих искал да имам в собствения си дом. С този подход съм работил през всичките 40 години, откакто се занимавам с това.

V.S. Каква е работната атмосфера в студиото ви?

Р.Л. Може би трябва да попитате колегите ми, но се надявам, че те ще кажат, че е отпускаща и приятелска, често забавна дори.

V.S. Какви са основните етапи в проектирането на един продукт?

Р.Л. Когато работя с клиент, разделям процеса на 3 главни фази – Проектна концепция, Проектиране и Разработка и Изпълнение.

V.S. Опишете един ваш работен ден?
Р.Л. Студиото ми е "моят живот". Аз живея над студиото, в малко помещение на мецанина (полуетаж, разположен между партера и първия етаж), така че моето пътуване до работа е десет стъпала. Недостатъкът на това е, че това е наистина "работа - работа", а не просто "живот и работа". Обичам това, което правя, и обикновено работя от 8 до 8 в повечето дни, освен ако не пътувам или не съм планувал кино с някой приятел. Аз се справям с имейлите и договорите в тихия час преди колегите ми да започват да прииждат, тоест около 9.00 ч . След това, ако използвам една метафора, прекарвам деня в опити да постигна цирковия трик с въртене на 6 чинии върху дълги и тънки пръчки. Обикновено имаме около 6-8 проекта, по които работим едновременно. Дизайнерите ни работят по индивидуални проекти и прекарвам деня, помагайки им за различните проектни етапи - концепцията, скицирането, изработването на макети и Cad визуализации. Всичко се движи от безкрайния стремеж за функционален, достъпен и красив дизайн.



V.S. Какво е признанието да създаваш нещо значимо за хората?
Р.Л. Любимият ми момент е, когато отида в дома на някого и видя един от моите проекти там. Особено когато те са го взели, без да знаят, че аз съм го проектирал.

V.S. Какво ще правите, когато се уморите да проектирате бани?

Р.Л. Ще съберат праха ми в глинен съд.

V.S. Разкажете ни някоя забавна история от работния ви процес?

Р.Л. Един ден всички седнахме да обсъждаме ритуалите в банята. Аз казах, че производителите на паста за зъби трябва да мразят електрически четки за зъби, защото не е нужно голямо количество паста върху малката площ на четката. Един от моите колеги каза, че не разбира моята гледна точка, защото той никога не си поставля пастата за зъби върху четката. Ние всички го запитахме "добре, какво правиш?", и той каза, че я впръсквал направо в устата си!
Урокът тук е - никога не си мисли, че другите хора задължително се държат по същия начин, по който и ти!
 

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 21 часа

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 4 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.