Следва

Моста на влюбените в книгите

Тази книга е за свободата: Премиерата на "Сексът и комунизмът" от Милена Фучеджиева

Милена Фучеджиева представи продължението на „Сексът и комунизмът“...

Books преди 8 години

Милена Фучеджиева представи продължението на „Сексът и комунизмът“. Вчера. В книжен център Гринуич, на Витошка.

„Свободата е най-важното нещо в живота ни! Тези книги са за свободата“, сподели Милена Фучеджиева, която разкри любопитни факти около написването на книгите. „Аз заживявам със своите герои. Каквото и да напиша аз заживявам в него. Всяко нещо се прави със сърце и ако човек не влага сърцето си, не може да докосне хората“. Въпреки, че историята от романите завладя сърцата на много читатели, Милена Фучеждиева сподели, че връщането към времената, за които са писани, не е била нито лека, нито приятна работа. Има много книги за 90-те години, но са малко тези, които разказват за годините до ’89, а много от написаното „от чекмеджетата“ така и не е видяло бял свят. „Нямаше как да напиша тези книги по-рано. Те не бяха възможни тогава. Аз бях съвършено друг човек. Трябваше да ми се случат безброй много неща – да замина да живея в чужбина, да се отдалеча, да отрежа всичко като с нож, за да мога в един момент да се върна и да заживея отново в България, да преосмисля всичко“, сподели Милена Фучеджиева. „Нека се опитаме да осигурим на младите хора знанието, което е необходимо, за да стъпиш на здрава почва. Психологически трябва да знаеш какво се е случвало преди“, заключи писателката.



Книгата представи политологът Владимир Шопов. Специално за гостите на събитието откъс от „Сексът и комунизмът 2“ прочете актрисата Койна Русева. Тя избра да пресъздаде писмото, което нейният любим персонаж от книгата - Анастасия, завещава на своята внучка. В образа на Анастасия актрисата вижда една истинска Чехова героиня. По време на премиерата беше представена ексклузивно специалната фотосесия, направена за корицата на книгата, по идея на писателката и с участието на модела Антоанета Минчева.


„Продължението е също толкова чудесно, колкото и първата част на романа“, каза Владимир Шопов, който говори за книгата. Изборът романът да бъде представен от политолог, а не от литературовед, също не е случаен. „Тази книга е контрапункт на безличния и безсубектен език на Прехода и на начина на мислене след ’89 година. Тя е важна, защото отива отвъд случилите се през последните двайсет и няколко години употреби на самия Преход, защото той често беше използван да деперсонализира и да оправдава безотговорност. И не на последно място, тази книга е важна, защото говори за свободата от първо лице единствено число. Нещо, на което ние все още се учим като общество“, сподели Шопов.

More Books