Следва

10 причини да обичаме ВЕЧНИЯ червен маникюр

Тялото: Напитки за здраве и красота. Сутрин, обед и вечер

Диетолозите не напразно призовават да спазваме питеен режим. Известно е, че водата нормализира обмяната на...

Body преди 8 години

Може би си мислите, че ще започнем с традиционното: трябва да се пие повече вода. Да, разбира се, че трябва! Но не само за водата си говорим в този материал, но и за това какви други напитки трябва да присъстват ежедневно, за да е тялото красиво, а духът - бодър, винаги.

Диетолозите не напразно призовават да спазваме питеен режим. Известно е, че водата нормализира обмяната на веществата, извежда от тялото продуктите от разпада, носи хранителни вещества към тъканите и органите, поддържа температурата на тялото. А организмът я губи катастрофално бързо. Водата се отделя под формата на урината и пот, както и при неразположение на стомаха. Освен това, малки частици влага, напускат тялото с всяко издишване. Дехидратацията се отразява отрицателно на всички функции на организма. Но нека не зацикляме на водата. Липсата на течности ще компенсираме и с други напитки: плодови и зеленчукови сокове, нискомаслено мляко, билкови чайове, безкофеиново кафе. Можем да утолим жаждата дори със сочни плодове и зеленчуци: портокали, домати, краставици и др.

Но, разбира се, ние пием напитки не само, за да поддържаме водния баланс, макар че знаем колко е важно това. Сутрешното кафе ободрява, обядът обичаме да завърши с чаша свеж сок и десерт, а вечерта с топла напитка, като например мляко с мед, за да заспим.

Сутрин: нежно събуждаме тялото



Много от нас започват сутринта с топла напитка - чай или кафе. Изглежда така, сякаш няма друг начин да се събудим. И този избор не е случаен: тялото интуитивно ни подсказва какво ще му помогне да премине от нощен към дневен режим на работа. Топлите напитки подобряват кръвообращението, като по този начин се активира храносмилането. А студените напитки може да предизвикат спазъм на гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт и да нарушат храносмилането. Чаша горещ чай (или пък само гореща вода) подготвя по най-добър начин храносмилателната система за закуска. Разбира се, не трябва да пием горещо, за да не предизвикаме дразнене или дори изгаряния на устата и гърлото. Желателно е напитките да са умерено горещи или със стайна температура.

Чаят и кафето съдържат кофеин, който притежава ободряващи и пробуждащи свойства, поради което те са идеални за употреба в сутрешните часове. Според някои, кафето подобрява паметта, има благоприятен ефект върху работата на черния дроб и дори е отлично превантивно средство срещу захарен диабет II-ри тип. Затова няма причина да се лишаваме сутрин от тази малка радост. Освен това, чаят и кафето, ако не се добавя мляко и захар, са доста ниско калорични напитки. И накрая, те притежават меко диуретично действие: извеждат излишната течност от организма и по този начин намаляват сутрешното подуване на лицето.

Ако не сме готови веднага след събуждане да пием горещ чай или кафе, преди закуска може да изпием чаша вода с резен лимон. Атомният състав на такъв тоник прилича на състава на слюнката и на солната киселина, която участва в състава на стомашния сок. Ето защо стомахът приема тази напитка много добре. А лимонената киселина стимулира производството на този сок. Освен това вода с лимон помага за извеждане на токсините от тялото и холестерола, предпазва организма от свободните радикали, укрепва имунната система и забавя процеса на стареене.

Обед: получаваме витамини



По отношение на течностите, най-подходящото време за пиене е през деня и тук мненията на експертите не си противоречат. В обедния период може да се пие вода, компот, чай и сокове - зеленчукови и плодови. Не трябва да се приемат много сладки неща, особено ако сме обядвали доста добре. В този случай тялото получава твърде голямо натоварване, предупреждават експертите.

В следобедните часове се препоръчва да се пият млечни и млечно-кисели напитки. Те могат напълно да заменят закуската, ако ги пием 1,5-2 часа след обяда. Именно по това време на деня се усвояват най-добре калцият и фосфорът, съдържащи се в млякото. Сладките и обезмаслени млека трябва да се избягват. Количеството на въглехидрати в тях значително надвишава нормата, поради високия процент на захари и нишесте и вместо 55 ккал на 100 грама кисело мляко с 3,2% масленост, получаваме повече от 100 калории, което рязко покачва нивото на инсулин в кръвта. А и полезните лактобактерии в състава на кисело мляко не може да оцелеят в нишестето.

Вечер: приготвяме се за сън



В края на деня е по-добре да се намали количеството на течности, за да не се претоварва организма през нощта. И още - да се успокои нервната система, да се подготвим за сън. Затова избираме определени напитки. Вечер, след вечерята, е добре да се пие отвара от шипки, билков чай или цикория. Според експерти, 30 минути преди лягане отлично се усвоява чаша нискомаслено кисело мляко без захар. Млякото и млечно-киселите продукти, не само подобряват храносмилането, но и успокояват нервната система и способстват за здравословен сън. Така че, ако не сме имали възможност да консумираме млечно-кисели продукти на обяд, имаме шанс да наваксаме вечерта.

Добър успокояващ ефект има билковият чай с мента или маточина и имел, лимонена трева и гинко билоба. Или традиционните билки: бреза, коприва, жълт кантарион и мащерка.
 

More Body