Следва

Златно-бежовата макси пола на RUCHE

My Style: Красимир Тонев

Няма съмнение, че Красимир Тонев е един от най-елегантните мъже в София. Стига ти да го видиш само веднъж...

All fashion преди 8 години

Няма съмнение, че Красимир Тонев е един от най-елегантните мъже в София. Стига ти да го видиш само веднъж, за да се убедиш. Хванат от нашия екип пред магазина на Rollman, където работи вече 20 години, седмици по-рано, днес каним Краси в нашия „дом”, за да си говорим за чисто мъжки неща. Принципен, изискан и с чудесна фигура, питаме един наистина модерен мъж за всичко, свързано с гардероба на другия пол - важните акценти, аксесоарите, костюма, минавайки през историята на неговия личен стил и опит...

V.S. Страхотно изглеждаш. Спортуваш ли?
К. Т.
Спортът ми е йога. Животът е йога. То е като религия, като наркотик. 1-2 дни ако пропусна, имам нужда да се разтягам, да дишам. И не ми се яде толкова. Аз съм на 58 години. Спрях цигарите, кафетата, защото вдигнах кръвно. Сега съм на плодове, зеленчуци, ядки, боб, леща и никакви хапчета. Дължа го на жена си, тя умее да готви. Храната е всичко, човек е това, което яде. Като гледам младите хора какво ядат сега… ужас.

V.S. Как започна твоята история с модата? Ти си един от най-модерните мъже в града ни. В хубавия смисъл, който идва отвътре, не тенденциозен. Може би идва от някой в семейството?
К. Т.
Ами то идва отвътре. Родителите ми се обличаха нормално - едно време дрехи нямаше. Спомням си по време на соца как съм вземал за децата, за дъщеря ми, така, под масата. Или от Кореком и оказиони. След това започнаха да идват сърбите. Имаше и едни албанци, те се занимаваха с по-забранените неща - техника, злато. И така. Аз можех да преценя какво да купя и също така живеех, така работех. Знаех какво е хубаво, купувах, препродавах. Спомням си и битака, има ли го още?



V. S. Битака е готин. Още го има, но трябва да отидеш рано. Няма дрехи като преди, но има хубав порцелан, хубави картини.
К. Т
. Ами да, то си е тръпка, неповторимо преживяване.

V. S. Откъде черпиш вдъхновение и подхранваш това усещане за стил и мода? Защото ти можеш да го носиш, но ако не се грижиш за него, то е някак като чувствата - отмира.
К. Т. Обичам да гледам витрини, хубави магазини. Защото има витрини и витрини. Обичам и да гледам списания, да видя какво ще се носи. Едно време, по време на соца, ходихме по чужбина, за да гледаме какво се носи. В една Унгария, в една Германия. Унгарците си извоюваха частна собственост и като отивах, все бях втрещен - дрехи, дрехи, дрехи. Тук нямаше нищо. В Германия пък обувки. Спомням си, като отидохме, как жена ми си накупи 5-6 чифта и то различни цветове. Това беше чудо, тук беше кафяво и черно, нямаше друго! Там имаше фосфорни цветове - розово, цикламено. Абе, страхотни обувки. И беше евтино, защото Източна Германия беше лицето на соца. И казваха: „ето, вижте социализма - един Salamander за 3 до 30 лева“. Имаха страхотни бутици. Всяка година ходехме на екскурзии с тази цел. Най-вече да вземаме дрехи. И попълвахме декларации, сменяхме пари, беше страшно. Нямахме право много да вкарваме. Обувахме едните обувки, другите ги криехме дълбоко по куфарите.



V. S. 
Каква цена си плащал, за да изглеждаш добре!
К. Т. O, да! Имах един панталон от познат, който се ожени за норвежка, и ми носеше отвреме навреме дрехи. Беше убийствен. Като шалвар, в истинския смисъл - потур. С катарама, с тигели. Абе, страхотен! Още си го пазя. Този панталон си спомням, че струваше колкото заплатата ми, месечната. И това за един панталон - ей така, за да го имам. Сега е лесно. Едно време беше тръпка да си добре облечен.

V. S. Притесняваш ли се, че няма да те разберат?
К. Т. Не. Въобще. Може би с годините е спряло да ми пука.

V. S. Сутрин как решаваш какво ще облечеш?
К. Т. Аз си имам няколко сета. Примерно сиво със зелено, сиво с червено, сиво с кафяво. Такива нюанси, които хем са фешън, хем изглеждат добре.

V. S. Мерките ти сигурно не са се променили?
К. Т. Ами не са, замразил съм се на климатиците.

V. S. Обичаш ли да говориш за мода или наблюдаването й ти е по-интересно?
К. Т. Обичам. Така, както сме седнали, можем да си говорим цял ден.

V. S. Трудно се работи с хора. Проблемът с продавачите у нас е гигантски. Тази професия сякаш се неглижира, а тя е толкова благодарна, ако умееш да я вършиш. В лъскавите бутици на запад продавачите изглеждат като професори от Висше учебно заведение, с маниера, с речника…
К. Т. Да, такава е, ако можеш да я вършиш и ако ти се иска да я вършиш. Аз съм вече 18 години в Rollman. Преди това 8 години работих в Любие - българска фирма, сега шие ръчно. Жена ми също беше там, а сега е с мен в магазина.



V. S. Добре де, ако единият продаде повече?
К. Т. Е, няма проблеми. Всичко правим заедно. Даже заедно ходим на йога. Ние сме женени от повече от 30 години.

V. S. Един аксесоар, който задължително трябва да има в мъжкия гардероб? Единствен, обаче най-важният.
К. Т.
Вратовръзка може би - може с дънки, може с панталон, класика.

V. S. Е носят ли се още вратовръзки? Виж Ципрас (Алексис Ципрас - бел. ред.) какво направи.
К. Т.
Еми да, ама не са доволни – подариха му вратовръзка (смее се).

V. S. Откъде пазарува Краси?
К. Т. Краси пазарува отвсякъде. Дори понякога втори употреби вземам. Гледам повече качеството, отколкото количеството.

V. S. Коя марка не пропускаш?
К. Т. Boss за мен си е Boss. Също Zegna, Dsquared.

V. S. Защо българският мъж не изглежда добре? Все изглежда един такъв неглижиран, разпуснат.
К. Т. Не, вече има добре изглеждащи. Има едно момче, Косьо, мисля, че е коафьор. Той е институция - просто минава през магазина и дефилира. Не знам откъде ги взема тези дрехи, но аз припадам. Всичко - обувка, чорап, панталон, колан, очила е топ. Но, да, рядко има такива.

V. S. Притесняват ли се нашите мъже да бъдат фешън?
К. Т. 
Не, не се. Хората, които разбират от костюми и носят, не се притесняват. Даже обичат да показват, че разбират. Слагат ръкавелите и така нататък.

V. S. От публичните мъже кой ти харесва? 
К. Т.
Има някои в Народното събрание - Йордан Цонев например. Аталай също. Президентът Плевнелиев също ни е клиент и е готин.

V. S. Клиентите сами ли си избират дрехите или с половинките?
К. Т. Повечето сами.

V. S. Искат ли консултация от теб?
К. Т.
Да, питат.



V. S. Едно табу в мъжкото обличане?
К. Т.
Чорапите със сандала. Даже напоследък аз не харесвам да има чорапи въобще през лятото.
Никога не бих носил и джапанки. Виждам големи мъже с джапанки в центъра на София. И с някакви гащета, които не са бермуди, а спортни. Не знам, не мога да го възприема това.

V. S. При жените кое е табу?
К. Т. Ами за мен жени, които пушат на улицата. Грозно ми е. Може би, защото отказах цигарите, не знам.

V. S. А кое прави една жена красива?
К. Т. Да излъчва интелект. Има хора с два пръста чело. Как да ти хареса - не излъчва интелект.

V. S. Дай ни няколко правила за добър мъжки стил. Чорапите какви трябва да са?
К. Т. Стандартното правило е цветът на чорапа да е или към обувката, или към панталона. Но сега е различно, сега се носи съвсем контрастно, и то с ярки цветове - червено, лилаво, зелено.

V. S. Дори с костюм?
К. Т.
Дори с костюм, да. Даже сега ми казаха, че Долче и Габана налагат пак белите чорапи. Това е ужасно, но ето, модата се върти. Може би през 10 години всичко се връща, но леко видоизменено. Личи си все пак дали една дреха наистина е отпреди 10 години или е в стил като преди 10 години, но е нова.



V. S. Вратовръзката?
К. Т.
Тя обединява сакото с ризата. Трябва да има нещо и от ризата и от сакото. Или пък да е съвсем контрастна. Сега се носи тясна, защото и реверите са тесни. Не можеш да сложиш широка вратовръзка на тесен ревер. Правилото е, че на нивото на джоба на сакото ширината на вратовръзката трябва да бъде като ширината на ревера.

V. S. А кърпичка в джоба?
К. Т. Да. Сега е фешън, даже много. В Италия ми казват, че била напълно задължителна.

V. S. Елечета носят ли се сега?
К. Т. Сега започнаха да ги налагат, преди 1-2 години не бяха модерни. Сакото малко възпира движенията, докато елека е изрязан и е удобно. В ежедневието може с елек без сако отгоре.

V. S. Игла?
К. Т. Игла сега не се носи.

V. S. Бижута носиш ли?
К. Т. Много рядко, евентуално някой хубав пръстен. Но трябва много да ми хареса.

V. S. Шапка?
К. Т. Нося, с периферия.

V. S. Ризата, памучната, винаги ли прибрана?
К. Т. Има сега една мода, половината риза прибрана, другата половина виси. Не е лоша да ти кажа.

V. S. А модата на брадите харесваш ли я?
К. Т. Да, на тези, на които им отива. Не на всяка цена. Аз моята “плюнка” отдавна си я нося.

V. S. Носиш ли чанти?
К. Т. Нося, да - в ръка. Между другото, аз я преоткрих чантата, преди не носех.

V. S. Винаги ли носиш часовник?
К. Т. Сега не, но имам няколко часовника, харесвам хубавите. На Reuge имам един много хубав, тъничък. Имам нежна ръка и на мен тези големите, консервните кутии, са ми малко в повече. Макар че, ако човек ходи спортен, с маратонки да кажем, може да сложи. Не върви и с елегантен часовник, когато си много спортен.



V. S. А шал?
К. Т. Да, задължителен аксесоар е за мен. И коланът.

V. S. Парфюмът?
К. Т. Винаги съм с парфюм. Харесвам Lalique, а сега съм с един на Hermes - Тerre.

V. S. Кое най-ярко издава, че някой има добър стил и отношене към модата?
Хубавата обувка. Също модните тенденции - по-къси панталони, по-къси ръкави, даже доста къси. Маншетът на ризата трябва да се подава. Ако не се подава това е признак, че не си в час. Не винаги е било така, но сега е. Трябва да се върти модата. Едно време бяха с три копчета сака. Даже имаше и с четири, с малко реверче. Сега слязоха на две, даже има модели с едно.

V. S. Двуредното закопчаване сега актуално ли е?
К. Т. Опитват се да го налагат, но по-видоизменено. Пак по-късо сако, по-вталено, по-къс ръкав. Двуредното сако има много обем, те се опитват да го направят по-прибрано.



V. S. Кое издава, че един костюм е евтин?
К. Т. Самият шев, кройката. Също начинът, по който е изгладен. Реверът не се глади. Той така е скроен, че си пада сам. Не е нужно да се глади. Ако е прилепнал и е направен ръб, това е признак, че не е добър костюма. Или пък, че от химическото чистене не си знаят работата. Но хубавият костюм си личи.

V. S. Колко костюма трябва да има един мъж, който ежедневно носи костюм?
К. Т. Хубаво е да има поне 7-8. Самата вълна започва да лъщи, когато се преносва, личи си.

V. S. Има ли противоречие между елегантния стил и комфорта?
К. Т. При мен няма такова нещо. Даже толкова съм свикнал, че ми е по-комфортно офциален. Така с елечето, както ме снимахте ми е перфектно. Но има хора, за които не е удобно. Особено сега, когато са започнали да правят бицепси. Той, бицепсът, му е по-голям от бедрото ми. Как да облече костюм? На него му е удобно с анцуг, няма как да му е удобен костюмът.
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 6 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.