Следва

Стил урок на седмицата: Как да носим слип роклята

Дизайнери за следене: Константин Кофта и формите, които имат душа

Неговите раници стряскат, обувките му ни объркват...

All fashion преди 8 години

Неговите раници стряскат, обувките му ни объркват и едновременно странно ни привличат! Опиянени от странно вдъхновение и вълнение, ти представяме един от младите дизайнери на модния небосклон, чийто стил и визия са хипер отличителни и строго индивидуални!

Константин Кофта
е дизайнер на аксесоари и обувки, живеещ и творящ в Киев. Там той създава и своя личен моден лейбъл, който, логично, кръщава KOFTA. Дизайнът на Кофта съчетава привидно противоречащи си елементи, извън традиционните канони на модната индустрия. Аксесоарите и обувките на марката предизвикват чувственост и носят духа на сюрреализма, без да загубят от своята практичност. Естествена кожа, кости, подаващи се от повърхността ръце и крака и дори архитектурни капители – това са само някои от елементите от живите, та направо плашещи на моменти модели. Дизайнерът се съсредоточава върху създаването на раници, обувки и чанти, като всеки модел носи частица от стряскащия реализъм и отличителен стил на украинеца.

Всяка колекция се появява като форма на арт инсталация, тъй като някои от аксесоарите на Кофта изглеждат на самата граница между моден атрибут и скулптура. Константин вярва, че непорочните мисли, чувства и усещания се крият в тайнствени места, далеч от обикновената визия и общите стандарти. Дизайнерът се стреми да слее необичайни компоненти за постигане на разграничение, което да се пренесе от външния вид до вътрешния свят.

Е, постига го! Дори само от факта, че, гледайки моделите му, буквално настръхваме. Повечето от тях носят странно философски поглед към материята, формата и функцията.



Всека чанта и раница се „регистрира“ първо като идея, първоначално просто като изложение на форма и привидно отклонение от функционалността. С всяка своя колекция дизайнерът изненадва все повече и повече и провокира съзнанието на гледащия и възприемащия. Анатомичните мотиви в колекцията му „Hug“ си контрастират с геометричните и строги форми на серията „Platonic Solids". Kofta споделя, че според него дори и с подобна визия, аксесоарите остават практични, въпреки своята доза авангардност.

Природата е основно вдъхновение за Кофта, затова и неговите аксесоари се сбръчкват, мачкат и разпадат, точно както се случва в природата. Преобладаващите цветове в портфолиото на дизайнера са главно земни тонове, катранено черно и бяло, които получават различните си нюанси посредством формата на аксесоарите и пречупването на светлината. Именно играта на сянка и светлина придава на моделите допълнителна чувственост. В някои от случаите Кофта цели баланс, а в други умишлено търси контраста. Ако Hug раницата можем да наречем „тиха изненада“, моделите от колекцията Born, в които виждаме отпечатъци от бодли и крещящи лица, бихме нарекли „хелуинска елегантност“, но за един много по-арт, далеч от комерсиализма Хелуин.



Наскоро дизайнерът показа последната си колекция "ARHI", провокирана от бароковата архитектура и нейните специфични елементи и форми. Моделите са изработени от специални сивкави материи, които имитират бетона от сградите по невероятно впечатляващ начин.

Култът към индивидуалното виждане си личи и в официалния сайт на лейбъла, в който всяка една колекция е придружена от описание, което прави връзката между идеята, мисълта, разработката и визията, по-ясна и по-вдъхновяваща.

Колекция „HUG“

„От раждането си ние се опитваме да се изправим и да направи първите си стъпки. Ние копнеем да докосваме и да бъдем докосвани, да почувстваме за първи път. Не знаем нищо, различно от това, което можем да видим и да почувстваме със сетивата си ... Духът няма форма, но някои форми могат да имат дух, вибрациите не разполагат с цвят, но цветът може да има вибрации, настроението не разполага с текстура, но текстурите могат да предават настроение.“









 Колекция "ROOTS"
„Когато си препълнен с информация, емоции и думи, се нуждаеш от спокойствие, яснота на съзнанието и място, което да поеме мислите ти. Това е времето, когато трябва да се върнеш към ядрото, произхода на историята, към корените, към изначалния и вечен смисъл. Времето, когато ще разкриваш отговорите без да се замисляш, просто стоейки заедно с тишината.“









Колекция "BORN"

"Представете си водата като основата на нашето съществуване. Тя съдържа трайни елементи, които хем създават, хем разрушават. Все пак със смъртта на едно нещо идва друго, което се ражда. Това позволява на водата да дава смисъл и енергия, да задвижва непрекъснатия жизнен цикъл. Тя е онази безкрайност на живота."











Колекцията "ARHI"

"Има пет перфектни 3D форми. Заедно те са известни като телата на Платон и те са в основата на всичко във физическия свят. Буквално цялата периодична система се основава на същите тези пет форми! Марсел Пруст е казал: "Пътешествието на откривателя не е търсенето на нови пейзажи, а погледът с нови очи".








 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.