Следва

Чудни бухтички с мляко

Дизайн за вдъхновение: Домовете на неизвестните известни - Лиза Файн, редактор

Откакто си спомня, Лиза Файн има страст към цвета, принта, ретро излъчването и екзотичните елементи, които носят романтиката на далечни земи...

All About Life преди 8 години

Продължаваме да ви представяме атрактивните домове на останалите зад светлините на прожекторите творчески продуктивни хора. Миналата седмица надникнахме в къщата на един моден дизайнер, а днес отиваме на гости на колега редактор, работил в едни от най-известните печатни медии за дизайн и интериор в света. Представяме Лиза Файн и нейният цветен дом!

Откакто си спомня, Лиза Файн има страст към цвета, принта, ретро излъчването и екзотичните елементи, които носят романтиката на далечни земи. „Когато бях малка, любимото ми занимание беше да обикалям по чуждите къщи. Аз не съм декоратор, но винаги съм била обсебена по декорирането на дома си.“ Тези нейни думи звучат необичайно скромно, като се има предвид, че Файн е била отговорен редактор на списанията House Beautiful и Elle Decor. Паралелно с работата си тя развива и собствен текстилен лейбъл - „Irving & Fine“.



През 90-те тя разделя своето време между Ню Йорк и Париж. В търсенето на жилище за майка си, Лиза се натъква на шикозен апартамент от средата на века, намиращ се в Далас. "Въпреки че апартаментът е просторен, приличащ на лофт и всичко беше бяло – абсолютно противоположно на това, което по принцип ме привлича - той ми се стори перфектен!", спомня си тя. Градската гледка към центъра на града, виждаща се от трапезарията, напомня за луксозните апартаменти петдесетарските филми, а пъстрите нюанси на интериора създават усещането, че си в онези цветни и сладки къщички на дърво, в които можеш да откриеш всякакви причудливи нещица, събирани от ъгълчетата на света.

Въпреки че дизайнът, типичен за средата на миналия век, се характеризира най-вече с минимализъм, Лиза не си поставя граници. Най-голямото предизвикателство, с което Лиза се справя отлично, е да обзаведе най-просторното пространство в апартамента, което е с размери на малка боулинг зала. Положението става още по-критично, когато тя трябва да вмести едновременно, в едно помещение, мебели и аксесоари от Париж, Флорида и Ню Йорк, всеки един от които носещ свой собствен блясък.





В трапезарията Западът среща Изтока с многоцветни килими и черги, френски табуретки и антични мебели. В зоната за хранене Лиза боядисва цяла стена в ярко оранжево, което придава драматичен ефект на пространството и контрастира на светлите кресла и столове в китайския стил Chippendale. Навсякъде из дома, дизайнерката е разпръснала текстилни елементи, от своите собствени колекции, които абсолютно пасват на живата обстановка.





За спалнята Файн казва: „Тази стая ме прави щастлива! Никога няма да се изморя от палмови дървета и всичкото това розово и синьо, идващо от Индия.“ Леглото, постелята, тапетите, античната масичка нощно шкафче и всичките тези шарени картини по стените, в които се изгубваме, просто ни карат да ахнем! Романтиката е жива!!!

Но тя не спира дотук. В най-голямата спалня , т.нар. „мастер“, нещата стават още по-розови, още по-нежни и романтични с помощта на изискани тапети и тапицерия, прекрасно допълнени от изящни картини на ирански и индийски художници.





Шарка върху шарка, рисунка върху рисунка, принт върху принт – всичко в дома на Лиза Файн е на слоеве, подбрани и подредени с финес и естетика, без които много лесно интериорът би се доближил до отблъскващия кич. 

More All About Life