Следва

Кожа, коса, нокти, тяло. Диета с лененa каша ни разхубавява

Когато сняг забръска... Какво да ядем за сила и имунитет в студените месеци

В променливия, макар и много симпатичен на нашата редакция ноември, храната е това, което освен щастливи, ни...

Health преди 8 години

В променливия, макар и много симпатичен на нашата редакция ноември, храната е това, което освен щастливи, ни прави устойчиви на вирусите и настинките. Всичко, което трябва да присъства в менюто ни всекидневно за сила и имунитет, са няколко съвсем простички храни и подправки, ето кои са те и как да ги ядем всъщност:

Мазна риба и цинк

Много хора знаят, че мазната риба е пълна с омега-3 мастни киселини, полезни за съдовете. Но малцина се досещат, че тези вещества са необходими и за имунната система. Те повишават антивирусния имунитет. Затова в сезона на простудите рибата трябва да присъства в менюто повече от веднъж седмично - два и три пъти. И поне веднъж тя трябва да бъде именно мазна риба - херинга, пъстърва, сьомга, скумрия. За другите дни е подходяща риба с умерено съдържание на мазнини - с бяло месо. И не трябва да разчитаме на пушени или осолени риби, по-добре да си купим прясна или замразена риба, която да приготвим самостоятелно.



За имунитета е много важен цинкът. Когато е недостатъчен, хората често настиват. Най-много цинк съдържат стридите. Нужният цинк можем да получим и от обичайни за нас продукти - ястия с постно говеждо, свинско и пилешко. Продукти като черен дроб, морски дарове, пшеничен зародиш, бирена мая, тиквено семе, яйца, ядки, фасул, слънчогледово семе, шоколад, са богати на този елемент, но цинкът от животински произход се абсорбира по-добре.

Чесън и лук



Консумирайки чесън ще бъдем защитени от грипа и настинките по-добре от тези, които се отказват от този природен антибиотик, страхувайки се от неприятната му миризма. Чесънът трябва да се яде разумно!
В подземната част на растението се съдържа аминокиселината алиин. Необходимо е всяка скилидка да се нареже на дребно и да се остави за 10-15 минути. През това време, чесънът се превръща в лекарство. Медиците го наричат алицин. При нарушаване целостта на чесъна (рязане, счукване, мачкане) се разрушават клетъчните стени, при което се освобождава ензим, който превръща алиина в лечебния алицин.

След това чесънът може да се яде под всякаква форма. Да се намаже с масло върху филия хляб и да се поръси със сол или да се добави в зеленчукова салата (много полезно ястие при простуда - зеленчуците съдържат много биофлавоноиди, които укрепват имунната система и следователно предпазват от настинки). Може да добавим счукан чесън към яйца, супи и всяко друго ястие, имайки предвид, че полезният алицин се разрушава малко при топлинна обработка. Между другото, миризмата на чесъна в състава на храната, преминала през топлинна обработка, не е толкова силна. Но от този страничен ефект не може да се отървем напълно, защото това е миризмата на алицина.

По същия начин може да нарежем на ситно лук. Едва след като постои нарязан 10-15 минути в него се появява алицин. По време на простудния сезон, трябва да се стараем да включваме чесън и лук в менюто си ежедневно. Минималната терапевтична доза е 2-3 скилидки чесън или половин средно голяма глава лук.

Червеното вино също създава добра защита срещу вируси: изпивайки по 2 чаши вино на ден (1 чаша - 150 мл вино) простудите намаляват с 44%. Пиейки по-малко - около една чаша червено вино на ден - също засилваме анти-вирусната отбраната, но не толкова ефективно.

И все пак въздържателите се разболяват по-често от любителите на спиртни напитки и бира. За да се стигне до това заключение, лекари са наблюдавали в течение на година повече от 4 хиляди испански мъже. Този ефект на виното те свързват с полифенолите, които са в изобилие в сухото червено вино. Полифенолите предпазват сърцето и кръвоносните съдове и влияят на имунната система, повишавайки антивирусната защита. Така че ползата от виното е доста осезаема, стига да не превишавате дозата - в този случай, възникват негативни ефекти. Между другото, полезната доза за жени е на половината на мъжката - 1 чаша на ден.

Лимони, канела, джинджифил, пчелен мед, ехинацея



Само с няколко прости добавки, консумирани в разгара на грипните епидемии, може да намалим шансовете да прекараме две седмици в леглото.

Шампионът по съдържание на витамин С, лимонът, известен със своите антибактериални свойства и естествената си способност да чисти чернодробните клетки, е способен да защити организма от простудно заболяване.

Канелата е известна главно като хранителна добавка. Но тя е в състояние да облекчи болката, а също и да се противопостави на простудата. Със своя затоплящ ефект, канелата стимулира кръвообращението и извежда токсините от организма.

Джинджифилът, който е познат на любителите на суши, традиционно се използва за лечение на възпалено гърло и заболявания на стомашно-чревния тракт. Той с право се е утвърдил като мощно профилактично средство срещу вируси. Добавен към топла храна джинджифилът ще окаже още по-положително влияние върху организма.

Пчелният мед е в състояние да създаде бариера за проникването на инфекции в човешкото тяло. Именно в меда се съдържат ензими и антибактериални вещества, които в процес на обработката му губят своята ценност, поради тази причина, лекарите препоръчват да се употребява често и в малки количества през зимата, за да се предпазим от вируси. Медът не трябва да се поставя в горещ чай, тъй като много от неговите полезни вещества ще се разрушат и голяма част от лечебните му свойства ще се изгубят. По-добре да се употребява директно.

Едно от най-ефективните растения за профилактика на грипа, което е дошло в Европа от Северна Америка, е ехинацеята. Ето защо нейният екстракт се употребява с чай или се пие на таблетки, тинктури, както по време на грип, така и за профилактика. В стъблата и листата на ехинацеята се съдържат различни вещества, способни да активират защитните сили на организма в нужния момент.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.