Следва

Мащабна инсталация на сценографа Никола Тороманов е първото събитие на проекта Absolut Reinvent

Кожа, коса, нокти, тяло. Диета с лененa каша ни разхубавява

Рядко можем да намерим диета, която позволява хем да свалим някой килограм, хем да подобрим състоянието на...

Health преди 8 години

Рядко можем да намерим диета, която позволява хем да свалим някой килограм, хем да подобрим състоянието на организма като цяло, да го прочистим и да повлияем положително на здравето. Пример за такава диета е диетата с ленена каша. Излишните килограми не се свалят толкова бързо, както с много други популярни диети, но пък резултатът е много по-добър и продължителен.

Плюсове на диетата

Кашата от ленено семе е пълна с всички видове микро и макроелементи: тук има и фибри (необходими за нормалното протичане на обменните процеси в организма) и протеини, и калий (полезен за сърцето и кръвоносните съдове), и магнезий, и цинк, и желязо, и калций. Така че, след тази диета, която може да продължи от една седмица до един месец, може не само да се отървем от два-три килограма, но и забележимо да прочистим тялото си от токсини и шлаки, да подобрим външния вид на косата, кожата, ноктите и зрението. И още - тази диета може да послужи като мост за преминаване към по-здравословно и балансирано хранене.

Диетата не се основава само на употребата единствено на каша, менюто включва също отвара от ленено семе и дори ленено масло. Взети заедно, тези компоненти дават зашеметяващи резултати. Всички те съдържат големи количества наситени мастни киселини омега-3 и омега-6, което допринася за нормализиране на хормоналния баланс. Освен това, помага за обмяната на веществата.

Ленените семена съдържат фибри, които добре засищат и премахват чувството на глад за дълго време. Така че можем да кажем, че този продукт помага да забравим за проблема с прекомерно хранене и неконтролираното приемане на храна. В допълнение, в състава на ленените семена влизат лесно усвоим протеин и калий.



Рецепти за ленена каша

Има две основни рецепти за приготвяне на кашата, която ще бъде основа на диетата. Съгласно първата, е необходимо да се вземе 200 грама ленено семе, да се измие добре и да се залее с вода. Престоява една нощ. След това се добавят 50 мл растително масло, подправки и се разбърква добре.

За втората рецепта ленените семена трябва да се смелят в кафемелачка. 20 грама от така приготвеното брашно се смесва със 100 грама готова овесена каша, сварена във вода. Разбърква се добре и се добавят сушени плодове според вкуса.

Варианти на диетата



Има няколко варианта на диетата с ленена каша.

Първият е моно диета, когато освен ленената каша, в диета не присъстват други продукти. Този вариант е доста твърд, така че не може да се спазва дълго. Максимум - една седмица, а най-добре да се ограничи до 3-4 дни.

Вторият вариант е балансирана диета

1. За закуска ядем каша, приготвена по една от горните рецепти. След половин час се разрешава чаша чай или кафе, в никакъв случай не се пие веднага.

2. За втора закуска - салата от портокали и настъргани моркови, подправени с малка лъжичка ленено масло. Разрешава се и парче черен хляб.

3. Обядът се състои от зеленчукова супа и парче (не повече от 200 грама) варено постно месо - това може да бъде пилешко, телешко или заек. Техният вкус може да се разнообразява с всякакви подправки, забранени са само концентрати или кубчета.

4. Следобедна закуска - чаша кефир с една чаена лъжичка ленено семе.

5. На вечеря - 100-200 грама немазна риба, запечена, варена или на пара. Може да се овкуси с лимонов сок или някакви свежи подправки според вкуса.

Продължителността на една такава диета се избира самостоятелно, взимайки предвид състоянието на организма. Тази разновидност на ленената диета може да се спазва не повече от един месец.



Още един вариант на пречистваща диета, която често се използва като разтоварващ режим на хранене, когато искаме да се отървем от всичко, което сме натрупали по време на празници. Прилага се от 1 до 3 дни.

• Поглъща се 1 супена лъжица ленено масло на празен стомах, след което се изпива чаша топла вода. Така ще задействаме нормалното функциониране на червата и ще ги настроим на пречистване.
• За закуска ядем салата от зеленчуци, като добавим една супена лъжица ленено семе.
• След два часа хапваме каша, приготвена от две супени лъжици ленено семе.
• Обяд – зеленчуков бульон, базиран на броколи или целина.
• А вместо вечеря - чаша топъл чай с мента.
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.