Следва

66-годишният Ричард Гиър с двойно по-млада хубавица в Мадрид

"МУСТАНГ" спечели тазгодишната филмова награда на Европейския парламент

Председателят на ЕП Мартин Шулц обяви, че носителят на филмовата града ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. е „МУСТАНГ“. Това се случи по време на церемония в пленарната зала в Страсбург по обяд във вторник...

Movies & TV преди 8 години

Председателят на ЕП Мартин Шулц обяви, че носителят на филмовата града ЛУКС на Европейския парламент за 2015 г. е „МУСТАНГ“. Това се случи по време на церемония в пленарната зала в Страсбург по обяд във вторник.
„Мустанг“ разказва историята на пет сестри, които са обещани в уредени бракове, но се изправят срещу робството на традицията, за да живеят собствения си живот.

Господин Шулц поздрави трите финалиста, включително режисьора на победителя Дениз Гамзе Ергювен и неговия екип. При връчването на наградата режисьорът той сподели: „По свой собствен начин „Мустанг“ подкрепя идеалите на Европейския съюз. [ ... ] Благодаря Ви за въздействието, което този филм успява да постигне благодарение на наградата ЛУКС.“

Другите два филма, селектирани за финала за 2015 г., бяха „Урок“ (България, Гърция) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Медитеранеа“ (Mediterranea, Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар) на Йонас Карпиняно. Победителят се определя всяка година чрез гласуване от евродепутатите.

Парламентът поема разходите за превод и изготвяне на субтитри на всичките 24 официални езика на ЕС на трите филма, селектирани за финала. В допълнение към това печелившият филм ще бъде адаптиран за хората с увреден слух и зрение поне в оригиналната езикова версия.



Трите филма, селектирани за финала на наградата ЛУКС, се прожектират в 28-те страни членки на ЕС по време на филмовите дни ЛУКС от септември до декември. Целта е да се сподели богатството и разнообразието на европейското кино, с колкото се може повече европейци и да предизвика дебат относно темите, засегнати в селектираните филми.

Трите филма ще бъдат показани на прожекции с вход свободен през декември в София и Пловдив. В столицата филмите ще бъдат показани в Дома на Киното („Медитеранеа“ – 8 декември, „Мустанг“ – 10 декември и „Урок“ – 11 декември). Филмовите дни ЛУКС ще бъдат закрити след последната прожекция в София с дискусия с участието на български евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП. Събитията се организират от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Международен София Филм Фест, Дом на киното София, Лъки – Дом на киното Пловдив и Европа Директно Пловдив.

More Movies & TV