Следва

Пръв със Студио 723

Спри потенето

Отдаваме броени часове в мисли за подходящото облекло и дни на трепет в очакване на важна среща...

Body преди 15 години

Отдаваме много часове в мисли за подходящото облекло и дни на трепет в очакване на важна среща. И в точния момент на определеното място можеш да отблъснеш събеседника си с големи кръгове под мишниците и обилно потене.

С поглед, насочен именно към този проблем и дискомфорта от неконтролируемостта му, стигнахме до кратко проучване за отстраняването му. Резултатът: 49 % от продуктите на пазара унищожават специфичния аромат, 50% и премахват кръговете от потта по време на ползване. Само 1% наред с всичко лекува проблема с изпотяването. Изпотяването се нарича Хиперхидроза, когато е нарушение, изразяващо се в прекомерно, свръхобилно изпотяване.

Обикновено започва през пубертета и продължава през целия живот, като засяга дланите, стъпалата и подмишниците. Това е начинът, по който тялото осъществява своята терморегулация. С други думи отговаря по физиологичен начин на висока околна температура или интензивно физическо натоварване. Прекомерното изпотяване извън гореописаните условия – хиперхидроза, може да бъде проблем за някои хора. Докато това състояние не вреди физически, то може да е социално и емоционално пагубно. Хиперхидрозата може да доведе и до такива кожни заболявания като гъбички и/или дерматити.

Стресова ситуация, пикантната храна, алкохолът, наличието на заболяване (например туберкулоза, малария, лимфоми, диабет), менопаузата, хормоналният дисбаланс, както и употребата на някои медикаменти могат да отключат хиперхидроза. Лекарите смятат, че може би е свързана с някакъв срив в комуникацията между мозъка и механизмите, регулиращи потенето. Определено може да се каже, че хиперхидрозата е и генетично обусловена, тъй като около 40% от страдащите от това заболяване споменават за наличието му във фамилната история.
Хиперхидрозата се обособява като първична ( обилно потене, без това да е странична реакция от други фактори; засегнати са само определени симетрични места – дланите, стъпалата, подмишничните ямки и лицето; няма оплаквания при сън; предимно наследствено) и вторична, която е противоположна на първата и обикновено причина за нея са медикаменти.

Най- ефикасното локално средство за лечение на заболяването, което лекарите предписват е 20% - тен разтвор на алуминиев хлорид хексахидрат, който се прилага вечерно време, един път седмично или на 10 дни. Такъв препарат създаде и продава в аптеките българската фирма Биотрейд, която е единствен производител на медицинска козметика у нас.



Лосионът се нарича ОДОРЕКС и е в две разновидности: Одорекс Фут – предназначен за блокиране на изпотяването и неприятната миризма на краката и Одорекс Део за спиране на изпотяването на длани и подмишници. Той се прилага две или три поредни вечери като се отмива сутрин и спира изпотяването за период от 10 до 14 дни. По време на употребата на Одорекс могат да се използват парфюми и дезодоранти, без това да повлияе отличния му ефект.

Такъв тип продукти се използват в Американската армия и са много популярни дори сред хора, които не страдат от хиперхидроза, а просто искат да спрат изпотяването през лятото или при определени ситуации.


За редуциране на прекомерното изпотяване може да се приложи и слаботоков уред, като процедурата се нарича йонтофореза. Най-големият минус на тази процедура е, че отнема много време (една процедура е 20 мин., а за добри резултати тя се повтаря няколко пъти в седмицата, в продължение на месец).
Модерен метод за лечение на хиперхидроза е ботулиновият токсин - ботокс. В много ниски дози има приложение при хиперхидрозата като блокира провеждането на импулсите до потните жлези. Докладвани са много случаи за използване на ботулиновия токсин при хиперхидроза, като ефекта може да продължи от 3 до 6 месеца, в зависимост от дозировката. Недостатък на тази терапия е високата цена и макар да няма странични ефекти приложението му е все още слабо.
Единственото окончателно лечение на хиперхидрозата е хирургичното. Недостатък е компенсаторното увеличаване на изпотяването на други места по тялото, най-често по гърба и задните части на краката. Много специалисти в областта не препоръчват подобна намеса.

И след като отстраниш проблема с ОДОРЕКС можеш да облечеш любимата блуза в бежово.
 

More from View Sofia

More Body