Следва

Area 51 - достъп забранен! Или какво е да пищиш от кеф

Дизайн за вдъхновение: Къде се подстригват японците. 8 изумителни фризьорски салона

Ходили ли сте на фризьорски салон в Япония? Ако не сте, сега ще ви заведем...

All About Life преди 8 години

Ходили ли сте на фризьорски салон в Япония? Ако не сте, сега ще ви заведем!

Вдъхновени от японския минимализъм и безупречност, потърсихме, намерихме и подбрахме за вас едни от най - интригуващите съвременни интериори на фризьорски салони в страната на изгряващото слънце. В примерите ще усетите специфичното за японците чувство за гостоприемство, което е доста различно от европейския си еквивалент. Както подобава, те посрещат, правят всичко възможно да ви накарат да се чувствате комфортно, обслужват ви, но всичко е придружено с едно особено внимание и себеотдаденост, които си личат изключително добре в интериора на всеки салон.

Всъщност въпреки технологиите и автоматизацията на всичко около нас, японците са запазили истинското човешко отношение към клиентите си, наред с отличното обслужване, разбира се. Ако сте отсядали в японски хотел, сте видели огромната разлика, сравнявайки го с други дестинации. Наричат този тип обслужване "kikubari". Тук изобщо не става въпрос за лукс и скъпи услуги, японците просто знаят как да се отнасят с клиентелата, независимо дали се намирате в луксозен салон за красота или квартално ателие. 

Уверяваме ви, че веднага след като изгледате селекцията от фризьорски интериори, ще се почувствате една идея по-спокойни и освежени, сякаш току-що сте станали от фризьорския стол, защото докосването до тези места, макар и от много далеч, безспорно въздейства!

И така, 8 пъти "kikubari" за вас!


Equip salon, Осака









Този фризьорски салон обслужва само един клиент! Да, да, правилно сте прочели – един влиза, обслужват единствено и само него, и чак след като приключат с първия, приемат следващия. Мечтата на всяка жена – цял фризьорски салон, работещ само за нейната визия! Заминаваме за Осака! Собственикът на салона, страстен планински катерач, желаел интериора да напомня за планинските скали с контраста между бетон и дървесина. Цялото оборудване е подбрано с внимание към детайла и желание да се осигури специално изживяване на всеки посетител.

Wooden house salon, Кавагучи










Двойката собственици на този салон разделя пространството на две части – подземната част е превърната във фризьорско ателие, а горните етажи се използват за работно място от писател. Стратегическа комбинация, мислим си, всеки път щом търси интересни човешки истории и вдъхновение, писателят винаги може да слезе на долния етаж и да постои с клиентите. Салонът заема предната половина на приземното ниво, докато в леко повдигнатата задна част от сградата се разполагат спалня, кухня и множество мебели за съхранение, които обрамчват стените от горе до долу. Японска му работа –винаги намират място и начин за всичко!

Mook, Осака













Дъбови дъски покриват скосените стени и таван на този фризьорски и козметичен салон в Осака. Дизайнът на интериора е дело на местен архитект, който решава да облицова всичко от входа до вътрешността на салона с дървени плоскости, с идеята фасадата да се свърже с интериора по плавен и застъпващ се начин. По този начин помещението изглежда така, сякаш е продължение на улицата, което предразполага заинтересованите да се отбият, докато се разкарват из града.

Vision Atelier, Яманаши














Полупрозрачни стъклени прегради разделят отделните кабинкови зони в този японски салон. Преди да се превърне във фризьорско ателие, помещението е използвано за бижутериен магазин до 2010 г. Първата промяна била да се поставят въпросните огледални повърхности с черни стоманени рамки, които разделят интериора на различни типове зони - за подстригване, за измиване, за изсушаване и т.н., предоставяйки на клиентите нужната интимност. С естествените материали и растителност, дизайнът на помещението се стреми да припомни на клиентите времето, когато хората са подстригвали косата си на открито – на улицата, на верандата, на двора.

Re-edit, Осака














Собственикът на този салон търси подходящото помещение за своя бизнес дълго време, тъй като искал да се спре на място, в което хората да идват, да получават мечтаната прическа, и „да си отиват с изпълнени сърца и освежено съзнание“. Ох, какво ли не бихме дали всички да получаваме такова обслужване всеки ден, навсякъде! Името „Re-edit“ се свързва с това да добавиш нещо към вече съществуващото, в този ред на мисли дизайнерът променя позицията на огледалата, като ги маха от стените и ги закача за тавана. Тази иновация в интериора изглежда изключително ефектно и следва своето продължение в дизайна на висящите модулни маси и бюра, всички изградени от шперплат.

Slundre, Иваки














Фризьорският салон Slundre заема остъкления последен етаж на магазин в Иваки, област Фукушима. Тук отново срещаме скосени тавани, но интериорните решения са пречупени през триъгълните форми. Повлияни от заострената форма на покрива, архитектите продължават триъгълната тенденция и във вътрешността на сградата чрез преплитането на фурнирани дървени прегради, които играят ролята и на рафтове. Гледайки интериора, ни се приисква да го посетим на мига, дори само за да разгледаме тази сложна многостенна структура отблизо.

Nail Salon, Осака

















Лабиринт от ветрила, това ни хрумва, когато гледаме този интериор. Пастелни цветове, младежки вид и позитивно излъчване. Зигзагообразните повърхности са боядисани в бял цвят, за да репрезентират основния кожен тон. Когато светлината и сянката се намесят, елементите от интериора, оцветени с бонбонените цветове, се одухотворяват.

Onico Hair and Nail, Осака



















Оставихме най-приказното за накрая.. Този салон за красота в Осака ни отвежда в гората, в една магическа, излязла от приказките брезова гора, в която откриваме старинни мебели, бръшлян и дори нощни създания, които наблюдават посетителите от високо. Светлината идва от три различни източника – красиви полилеи, дървени фенери и открити окачени за тавана крушки. Истинска приказка за красотата и още нещо.
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.