Следва

Ирина Шейк в 7 стъпки за страхотно тяло у дома

Шапки долу, Властелинът на пръстените влиза!

Питали ли сте се на какво е способен един гений? Вероятно отговорите са много, но в крайна сметка се свеждат до един – да промени света...

Movies & TV преди 8 години

Питали ли сте се на какво е способен един гений? Вероятно отговорите са много, но в крайна сметка се свеждат до един – да промени света! Каквито и суперлативи да използваме, името е това, което олицетворява гения най-безпогрешно. А то е Джон Роналд Руел Толкин. Човекът, сам създал една цяла пълнокръвна вселена. Това е мъжът, надарен дотолкова, че сътворява дори азбука, за да могат неговите герои да говорят на собствен език. Това е същият този мъж, който кара авиолиниите в Нова Зеландия да променят облика си, а служителите им да облекат костюми в духа на гениалното му творение. Това е създателят на книгите Lord Of The Rings, които провокират велики умове да пресъздадат фентъзито на лента и да покорят сърцата на милиарди зрители.

Реализацията на филми по толкова популярни и обичани книги е изключително трудна. Но историята на киното не познава много феномени като филмовата трилогия Lord Of The Rings. Проектът събира най-талантливите и способни хора в екип, а успехът им е повече от грандиозен. Първата част (The Fellowship Of The Ring) има 9 номинации и 4 „Оскар“-а, втората (TheTwo Towers) се сдобива с 4 номинации и 2 „Оскар“-а, а третата (The Return Of The King) – цели 11 номинации и 11 „Оскар“-а.

Без съмнение аудиторията е спечелена завинаги от историята и интересът е нестихващ. Както е известно, на 19-ти декември Lord Of The Rings – The Two Towers ще се излъчи в „Арена Армеец“, където над 300 музиканти ще свирят на живо великолепната музика от монументалния филм.

Този вълшебен свят крие още много изненади. Споделяме с вас поне част от тях, доколкото сме разшифровали загадките.

13 интересни факта за Lord Of The Rings, неизвестни на широката публика

1. Никълъс Кейдж е трябвало да играе Арагорн, но отказал ролята заради семейни проблеми.
2. Бойният хореограф и сабльор (Боб Андерсън), тренирал актьорите от Lord Of The Rings, е работил и за StarWars. Който го може, си го може!
3. И същият този човек казва, че Виго Мортенсен е най-способният и талантлив фехтовач, когото някога е обучавал.
4. Затова Мортенсен в собствените си сцени играе с истински стоманен меч, за разлика от другите актьори, които използват оръжие от алуминий и гума.
5. Шон Конъри бил официално избран за ролята на Гандалф, но той категорично отказал. Казал на екипа, че не е чел книгите и не разбира скрипта. Със сигурност това е само в негов ОГРОМЕН ущърб, защото му били обещани 15% от печалбата на трилогията. Щял е да получи около 400 милиона, с оглед на огромния успех на филмите, и да постави рекорд в историята на киното с най-високо заплатената роля на всички времена. Пропусна, Конъри!
6. Шон Бийн има фобия от хеликоптери и за сцените, които се снимат в планините, предпочита да се изкачи със ски лифт и да повърви пеша, облечен в сценичния си костюм.
7. Създателят на книгите и на целия свят на трилогията – Толкин, е написал повече от 1200 страници на пишеща машина, само с двата си показалеца.
8. Дъщерята на автора смята, че описанията му за мъртвите блата в книгите олицетворяват преживяванията му от Първата световна война.
9. В първия филм от трилогията, когато Гандалф се бори с Балрог, пред актьора Иън Маккелън стои топче за пинг-понг, което после с помощта на компютърни технологии се трансформира в митичното същество.
10. През 60-те „Бийтълс“ искат да продуцират шедьовъра на Толкин и да заемат ролята на хобитите, а Кубрик да режисира целия проект. Но така или иначе той не се осъществява.
11. Покойният сър Кристофър Лий, който играе злия герой Саруман, е бил лошо момче и в живота. Той има няколко метъл албума, включително и коледен (A Heavy Metal Christmas).
12. Анди Съркис, който играе Ам-Гъл, е инспирирал отчаянието на персонажа си, наблюдавайки хероинозависими.
13. За заснемането на „Двете кули” (The Two Towers) са използвани 48 000 ризници, 12 милиона кръгове за вериги, над 150 елегантни елфски костюма, като са изработени по 40 дубликата за всеки един от главните герои.

Какво не знаехме за музиката във филмите

1. Първата писана музика за лентата е композирана за сцените в мините Мория.
2. Композиторът Хауърд Шор е автор на съвършената музика на сагата, създавайки над 90 лайтмотива, които олицетворяват всеки герой и култура в епичната филмова история.
3. Лондонската филхармония и Новозеландският симфоничен оркестър изпълняват и записват всяка нота, написана от Шор за филмите.
4. Освен световноизвестни певци, като Ения и Елизабет Фрейзър, много от актьорите също показват вокални качества и оставят отпечатъка си в музиката на филмите. Сред тях са Били Бойд (Пипин), Виго Мортенсен (Арагорн), Миранда Ото (Еовин), ИънХолм (Билбо), Иън Маккелън (Гандалф), Лив Тайлър (Арвен), Доминик Монаган (Мери), Илайджа Ууд (Фродо).
5. Ения композира две от песните за The Fellowship Of The Ring, като една от тях (May it be) е номинирана за „Оскар“.
6. Много от песните са написани на език, създаден от Толкин специално за филма.
7. С творчеството си за трилогията Хауърд Шор печели два „Оскар“-а и поставя свой личен рекорд, който и досега остава най-голямото му постижение.

Кои актьори стоят зад поразително убедителния вид на орките? Маските падат, не сте готови!

Лорънс Макор (Лурц) – фен аудиторията го намрази, защото за пореден път Шон Бийн (Боромир) бе убит във филм, в този случай от огромен орк. На Макор дори не му се е наложило да носи броня и подплати, заради масивното му телосложение.


Джед Брофи (Снага) – помните ли го? Онзи гладен орк, който гледаше хобитите Мери и Пипин кръвожадно.



Стефан Уре (Гришнах) – на австралийския актьор явно му се харесва да се въплъщава в ролята на орк, защото изиграва не един за трилогията.




Натаниел Лийс (Углук) – познат ни е от ролята му в „Матрицата”, където е капитан Мифун

А дали ще ги познаете след 12 години? Звездите от историята за Властелина…преди и сега:

ИлайджаУуд (Фродо) – миловидният носител на пръстена във вселената на Толкин порасна и сега изпълнявакоренноразличнироли като тази на психопата от Maniac.



Шон Астин (Сам) – едва ли сте предполагали, че до края на живота си Толкин твърди, че именно Сам е главният герой на сагата му. Е, променил се е през годините, но все още носи същата харизма, с която печели симпатиите на публиката.



Доминик Монаган (Мери) – той изигра най-интелигентния хобит, а след това беше въвлечен в друг голям проект – в бележития сериал на Абрамс – Lost.



Били Бойд (Пипин) – какво стана с това младо момче? Едва ли бихме предположили, че този мъж с прошарени коси и брада е същото момченце, което правеше безброй поразии в Lord Of The Rings.



Виго Мортенсен (Арагорн) – безспорно образът на Арагорн ще остане визитната картичка на Мортенсен.



Шон Бийн (Боромир) – в едно от интервютата си Шон Бийн споделя, че винаги чете последната страница от сценариите, за да види дали героят му оцелява. Той е безспорен любимец на публиката, уви, образите му почти винаги умират някъде в първия акт на филма и феновете бършат сълзи дълго време. Годините почти не са го докоснали, а кариерата му върви само нагоре.



Джон Рис-Дейвис (Гимли) – или джуджето с претенции за спринтьор. Джон е неизменна част от трилогията с безупречната си игра и неподправен хумор. Дали е остарял? На кого му пука!



Орландо Блум (Леголас) – винаги сме мислели, че е перфектният елф, заради красивите му черти и ангелски поглед. Възрастта тук не е от значение, питайте Селена Гомез.



Иън Маккелън (Гандалф)
– няма някой, който да не обича магьосника Гандалф. Иън е на 76 години и не само, че не се интересува от времето, а ни кара да си мислим, че е способен да го контролира. Изглежда страхотно!



Иън Холм (Билбо) - „Стар съм, Гандалф... Като масло, намазано на твърде голяма филия. Имам нужда от промяна, или просто от нещо различно”. На колкото и години да е, за Иън Холм няма пречка да участва в големи продукции катоThe Day After Tomorrow, Ratatouilleи The Aviator.



Лив Тайлър (Арвен) – не можем да говорим за „преди” и „след”. Тази жена винаги е „сега”!



Кейт Бланшет (Галадриел) – роля след роля – актрисата само вдига летвата, щом се заеме с проект. Бланшет е вечна с двата си „Оскар“-а и четирите номинации за същата златна статуетка.



За най-запалените почитатели на славната приключенска история повдигаме завесата още малко. Локациите, използвани за снимките на филмите, са „живи” и днес. Улиците, и цялото Графство на хобитите, може да бъде видяно такова, каквото е в трилогията. Тези местности се намират в Нова Зеландия и носят имената си от Lord Of The Rings. Туристи от цял свят прекрачват прага на: Tolkien Place, Frodo Ct, Lorien Ave, Rivendell Dr, Bag End Close, Elrond C t и Entwood Place.

More Movies & TV