Следва

17-годишната Гери-Никол благодари на СЕМ и ДАЗД за добрата "реклама"

Бръм-бръм печат! Какво си харесахме, бръмчейки из печата последните дни

И отново дойде време за седмичната доза лежерно бръмчене из виртуалното пространството...

Events преди 8 години

И отново дойде време за седмичната доза лежерно бръмчене из виртуалното пространството!

Бръм-бръм...

Папата в тежка конкуренция с Адел и Coldplay с новия си албум

Папата издаде албум!  Излезлият "поп-рок" албум на папа Франциск "Wake Up!" се появи миналия петък след разбиващия рекорди "25" на Адел и преди новия и евентуално последен албум на Coldplay "A Head Full of Dreams" - двете най-очаквани заглавия тази Коледа. Новият ход на реформаторски настроения папа съдържа 11 специално записани християнски химни в нови аранжименти, смесени с избрани негови речи откак зае папския трон. Главата на Римокатолическата църква не пее, но за сметка на това в някои от парчетата има електрически китари и лек намек за рокендрол - както в жизнеутвърждаващо озаглавения първи сингъл Wake Up! Go! Go! Forward! ("Събудете се! Вървете! Вървете! Напред!"). В тон с това за промоцията на албума е наета фирма, която обикновено се грижи за рекламата на хеви метъл артисти - знак, че Ватиканът взима начинанието съвсем насериозно. Част от печалбите ще бъдат дарени на фонд в подкрепа на бежанците. Музикалният блог на "Гардиън" смята, че албумът ще зарадва единствено "любителите на кича и семплите" - но да видим как ще се справи папа Франциск в класациите около Коледа.

Монета сменя хартиените 2 лева на 7 декември


Хартиените два лева отиват в историята. На 26-ти ноември официално Българската народна банка представи новата монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г. Тя ще бъде пусната в обращение от 7 декември 2015 г. На обратната страна на монетата е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините "1722 - 1773". Вътрешният кръг на монетата е от сплав със златист цвят, а външният - от сплав със сребрист цвят. Автор на художествения проект е Ваня Димитрова.

Вратът на жирафа не винаги е бил дълъг


Учени откриха фосили на 7 млн. години от животно с по-къс врат, предшественик на жирафа. Животното Samotherium major е открито през 1888, но до този момент не е изследвано. Живяло е в горите на Евразия – от Италия до Китай. От предшественика на жирафите са се появили два еволюционни клона, като в единия се развило окапито, което е с къс врат, а в другия – жирафите. Водещ в изследването е проф. Никос Солуниас от нюйоркския институт по технология, който вижда останките на животното в Германия през 70-те години. При анализа на останките е установено, че костите на врата на този вид са по-къси, отколкото на съвременните жирафи, но по-дълги отколкото на единствения техен жив сродик – окапито.

Бактерия убива така необходимият ни кофеин



Отдавна се знае, че кофеинът има естествено антибактериално действие. Затова откритието на учени от Валенсия, че в кафе машините се развиват бактерии, е доста изненадващо. Освен това се е оказало, че именно кофеинът помага за развитието на въпросните бактерии. Изследването е публикувано в Scientific Report – безплатен сайт, поддържан от издателите на списание Nature. Нещо повече. Една от откритите бактерии – Pseudomonas, всъщност неутрализира кофеина в кафето и го прави до някаква степен безкофеиново. Всичко това се случва в машини, които не се мият редовно – най-вече в офисите и в заведенията, които не държат на хигиената.

Коледни бонуси за всички у дома!



Всяка втора фирма у нас предвижда коледни бонуси за служителите си. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал, направено за bTV. Спрямо миналата година броят на работодателите, които ще дадат бонус, намалява значително. Повечето работодатели обвързват стимулите с резултатите на компанията през годината. 2/3 от работодателите, които предвиждат бонуси, ще дадат допълнително до 200 лева за празниците. В 1/3 от компаниите бонусите няма да се различават от миналогодишните, но по-голямата част от работодателите, казват, че стимулите ще са по-малки.

След 40 години няма да ходим на първа романтична среща


Хората ще правят първата си романтична среща във виртуалното пространство през 2040 година, пише вестник „Метро”. „Към 2040 година приблизително 70 на сто от двойките ще се свързват онлайн, като технологиите ще направят истинска революция в начина на намиране на партньор и на изграждането на любовна връзка”, смята Ромен Бертран. Той е поръчал това проучване на лондонския „Импириъл колидж”. Изследването сочи, че с напредването на виртуалната реалност бъдещите партньори ще могат да се проучват един друг още преди да се видят. В този век широко ще се използват ДНК тестовете, за да се намери най-подходящия човек. Технологиите ще позволят използването на всички сетива по време на онлайн контактите. Виртуалните партньори ще могат дори да държат ръцете си, намирайки се на двата края на света.

IKEA ще зареждат устройствата ви чрез топлината на сутрешното кафе


Голям брой предмети в дома ви генерират топлина – чиния с топла храна, работещият ви компютър или гейминг конзола, дори котката, която така и не се научи да не спи на масата. Тази енергия обикновено се губи, но нова технология ще позволи на мебелите ви да абсорбират топлината и да я преобразуват в електричество. Сергей Комарденков и Виханга Гори, които са студенти в Института за интерактивен дизайн в Копенхаген, са двама от изследователите, работещи в областта на термоелектричеството. Те са предложили технология за съхраняване на топлинната енергия от различни повърхности наIKEA. Изследователите предлагат създаването на лесни за вграждане подложки, които да съхраняват и преобразуват топлинната енергия в електричество и да я използват за захранването на безжична станция за зареждане. Пред технологията все още има доста предизвикателства, но IKEA работи заедно с учените за реализация на проекта.

Финият прах във въздуха в Европа убива над 430 хил. души годишно


432 000 са общо случаите на преждевременна смърт в цяла Европа през 2012 г. заради продължително излагане на замърсяване на въздуха с фини прахови частици PM2.5. Повечето европейски градски жители продължават да са изложени на сериозни замърсители във въздуха с нива, считани за опасни от Световната здравна организация.
Това показват данните за влиянието върху здравето на европейците от мръсния въздух в нов доклад на Европейската агенция по околна среда и води. Новите данни показват, че ситуацията не се е променила съществено през последните няколко години. Най-сериозните замърсители, които влияят сериозно върху здравето на хората, са именно фините прахови частици (PM), както и приземният озон (O3) и азотният двуокис (NO2). 75 000 случая на преждевременна смърт в Европа се дължат на излагането на азотния двуокис - NO2, а 17 000 – заради приземния озон.
Твърдите частици (фините прахови частици) могат да причинят или да утежнят сърдечно-съдовите и белодробните заболявания, сърдечните пристъпи и аритмиите. РМ могат да причинят и рак.В България 14 100 случаи на смърт се дължат на излагане на PM, 500 - на O3, 700 – на NO2.

Доживяхме компютър за 5 долара!


Екипът на Raspberry Pi продължава да ни изненадва приятно. Компанията, известна с изключително достъпните си микрокомпютри, които се използват най-вече с образователна цел, представи Pi Zero — модел за 5 долара. Компанията вече е произвела няколко десетки устройства и планира да произведе още много с максимална скорост, тъй като очаква рекордно търсене от страна на потребителите.

Заглавията на бръм-бръм новинките са от нас, а текстовете са дело на, както следва: offnews.bg; dnevnik.bg; btv.bg; 24chasa.bg; hicomm.bg

 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?