Следва

Скот Шуман, Instagram и бъдещето на стрийт стайла

Еволюция на вечността – Teddy Girls, тогава и сега

По стечение на обстоятелствата женският вариант на "Teddy Boys" е останал почти невидим от историческите хроники - нещо, който не ни допада и затова ще се постараем да го променим. Срещнете се с Teddy Girls...

преди 8 години

Може би сте чували за Teddy Bears. A за Teddy Boys?

Не, няма да ви говорим нито за първите, нито за вторите Teddy-та, а с феминистки тон ще ви запознаем с Teddy Girls!

Естествено, колкото и понякога да ни писва, всичко започва от "момчетата"... Така и тук - Teddy girls се раждат вследствие на Teddy Boys - субкултурно британско движение, което обединява хиляди представители на силния пол в една общност, подвизаваща се под въпросното наименование. Ако трябва да преведем значението на "Teddy Boys", ще кажем най-простичко "контета" или "дендита", и ще спрем дотук. Както може да си представите, те са били все наконтени, с изрядни прически, излъскани обувки, а понякога и не дотам излъскани, тъй като времето след Втората световна война, в което субкултурата "Teddy Boys" възниква, не било от най-леките за преживяване моменти от Британската история.





Младите мъже се убивали да си купуват облекла, в стила на Едуардианската епоха, тъй като старите униформи и костюми от отминалата епоха били изключително евтини по това време. Магазините на известната лондонска улица „Савил Роу“ предлагали и разпродавали подобни облекла като топъл хляб. Младите сформирали банди и си изграждали имидж на бунтовници и революционери. И както се досещате, женската половина от британското население едва ли се е сдържала да стои настрана, без да вземе участие в тази следвоенна лудост. По стечение на обстоятелствата обаче, женският вариант на "Teddy Boys" е останал почти невидим от историческите хроники - нещо, който не ни допада и затова ще се постараем да го променим. Срещнете се с Teddy Girls!

Съществува доста оскъдно количество фотографии, илюстриращи как са изглеждали дамските Teddy-та през 50-те на миналия век. Един от малцината живи фотографи, които са имали възможността да се срещнат и да заснемат някои от представителките на тази общност, Кен Ръсел, разказва "Те бяха смели и здрави жени! Психически здрави. Повечето от тях бяха родени през военните години, когато хараната не достигаше, тежки времена. Те бяха горди, че за идържали, знаеха си цената. И всички просто носеха това, което носеха!"







И от малкото фотографии си личи увереността и гордостта, с която Теди момичетата са позирали - сериозните изражения, ръцете в джобовете на панталоните с мъжка кройка, слим полите, късите фризирани прически, дългите палта и шлифери, кадифените яки и късите шалчета, завързани на възел около врата... Всичко в техния стил изразявало "самочувствие" и вик "И аз съм тук! И аз мога да бъда като вас! И ние сме Teddy!"

Те били предимно тийнейджъри от средната класа и се славили със сравнително по-добра репутация, за разлика от мъжките дендита. Докато момчетата постоянно се забърквали в неприятности и привличали вниманието основно с негативни прояви, шумни сбивания и напивания, ролята на жените по онова време все още се свързвала най-тясно с дома и бита. Накратко, нашите момичета са го давали по-кротко, но пък стилно!









Но дори и с по-ниски заплати, жените все пак успявали да впечатляват със стила си, носейки дънките си с навити крачоли и равни обувки, смесвайки познатия мъжки дух с женствени елементи като сламени шапки, брошки, еспадрили и елегантни клъч чанти. Облечени така и задължително в групичка, те ходили на кино, танци и концерти, наред с момчетата, слушали рокенрол и разглеждали списания. От снимките се вижда, че дамския бунтарски гамбит определено e позирал с удоволствие пред фотообектива, което ни подсказва, че модните ни прадеди са се чувствали достатъчно фешън и достатъчно актуални.

А доколко актуални са Теди-та (или както ги наричали още - "Judies") днес? Мъжкото влияние в дамската мода не е от вчера, унисекс елементите в облеклото вече може да се нарече дори класически подход в бранша. Първият голям бум на тази тенденция е още през 20-те години на миналия век и продължава и до днес. Взаимстването от мъжкия стил и маниер е абсолютно очевидно, във всякакви разновидности- от панталоните и саката, през дългите широки ризи, грубите ботуши, палтата и тренчкотовете, та чак до дизайна на шапките и кепетата.







Жените от цял свят им харесва да побеждават мъжете в тяхната собствена игра и това си проличава в начина, по който се обличат и държат. Съвременните Теди момичета не променят познатия от следвоенния период стил до неузнаваемост, напротив запазват женствеността отвъд мъжкото и грубото и предават на момчешкото излъчване финес, изисканост и малка доза момичешко тийн излъчване. 



Няма начин да не се обърнем, когато "Teddy" момиче мине покрай нас, не бихме могли да пропуснем тази уверена походка и  отнесено наперен вид... Затова просто ще ви кажем “Be tough like a Teddy” и ще ви оставим да се вдъхновите!



 





 


 

More from View Sofia

More