Следва

Ким Кардашиян и Канйе Уест имат момче

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 7 - 13 декември

На 8-ми декември от 21ч. в София Лайв Клуб меломаните ще могат да чуят едни от най-великите песни на Дивите в джаз, соул, блус и R‘n‘B музиката – Billie Holiday...

Events преди 8 години

Truth Hurts - концерт

Кога: 8 декември, 21:00 часа 
Къде: Sofia Live Club

На 8-ми декември от 21ч. в София Лайв Клуб меломаните ще могат да чуят едни от най-великите песни на Дивите в джаз, соул, блус и R‘n‘B музиката – Billie Holiday, Etta James, Nina Simone, Sarah Vaughan, Any Winehouse и много други. Гранд дамата на вечерта ще бъде американската R‘n‘B изпълнителка Truth Hurts, която ще представи свои авторски парчета и песни от новия си проект Truth Loves Classics – класически соул и джаз пиеси облечени в модерни аранжименти.

От българска страна в проекта ще се включи Рут Колева със своя бенд, които обещават да запленят публиката с неповторими изпълнения както на кавъри, така и на свои собствени композиции. Вечерта ще продължи до ранните часове с DJ сет на Деси Андонова.

Премиера на "Скитникът и синовете" на Александър Секулов

Кога: 7 декември
Къде: Литературен клуб "Перото"

Събитието няма да бъде на яхта в морето (макар там да се развива действието и да ми се струва подходяща отправна точка за премиерата), а в най-уютното литературно кътче в София – клуб “Перото” в НДК.

Датата е седми декември, в навечерието на Международния панаир на книгата, а часът е 19.

“Скитникът и синовете” е красива пресечна точка между “Островът” и “Гравьор на сънища”. Това е книга за бащинството и за първата любов, за сблъсъка между поколенията и за диренето на смисъл постоянно – в небето, в морето, в жените, в децата. Може да я четете и като чисто приключение с пирати, разбира се, но това ще е само плъзгане по повърхността.

Международен литературен фестивал София 

Кога: 8-13 декември
Къде: НДК

От 08 до 13 декември 2015 в Мраморно фоайе на НДК ще се проведе основната програма на трето издание на „Софийския международен литературен фестивал“. Всяка година фестивалът е посветен на литература от различен географски регион. Фокусът на тазгодишния фестивал е Иберийския полуостров.

За най-голямото литературно събитие в страната пристигат 12 испански и португалски автори. В първия ден от основната програма на фестивала публиката ще срещне големия испански писател, носител на „Дашиъл Хамет“, най-реномираното световно отличие в областта на криминалната литература – Хосе Карлос Сомоса. Той ще е и сред официалните гости, които ще открият основната програма на Литературния фестивал.

Повече за събитието, както и праграмата може да видите тук>>



COMFORT ZONE

Кога: 10-22 декември
Къде: шоурум на ИВАН АСЕН 22

В забързаността на всекидневието, овладяно от поредното поколение „i“-технологии, не ти ли се ще да затвориш лаптопа и изключиш смартфона, за да избягаш от измислената си фейсбук-личност във... вътрешния си „off-line”-свят?

Коя е зоната ти на комфорт и не ти ли е прекалено удобно в нея, дотолкова, че да не искаш да си съпричастен на въпросите, вълнуващи обществото ни днес?
Или тя за теб е единственото убежище, твоя пашкул, личния ти свят на страхове и надежди, в който „I“ наистина си Ти, както ти само се познаваш: автономен, мислещ?

Темата „COMFORT ZONЕ” има за цел критичното изследване на феномена на „изключването” и умишленото забавяне, на „опашкуляването” (модния термин „cocooning“’) като защита от неистинността на дигиталния свят и стремеж за осъзнаване на скритата под толкова обществени слоя личност.

Коледен базар

Кога: 11 декември, 19:00 часа
Къде: НДК

Тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал в НДК ще бъде уникално с особения акцент, който се поставя върху най-малката публика. Ще има уникални по своята същност срещи между деца от България и Люксембург в специалния формат за междукултурен мост “Sofia meets Luxembourg”. Деца ще композират за други деца, а впоследствие ще изсвирят своите творби пред публика.

На 11 декември от 19:00 ч. в зала 6 на Двореца ще бъде първата част от междукултурния мост, в който участие ще вземат Младежка филхармония “Пионер” с диригент Любомир Денев-син и солисти (Люксембург), които ще изпълнят световни и национални премиерни изпълнения.
На 12 декември от 11:00 ч. в зала 9 ще се състои матине "Деца композират за деца" - International Forum for composition - Асоциация Artistes en herbe.

На събитието ще присъстват общо 11 солисти от Люксембург и България.

"Кой открадна чипса"? - Детски танцов спектакъл

Кога: 13 и 14 декември 
Къде: Национален музикален театър "Стефан Македонски"

Със своите „танцуващи хлапета“ хореографът Петър Илиев ни пренася в неповторим детски свят – пъстър, оживен, находчив. Спектакълът ни въвлича в мистериозна приключенска история, която се разгръща в обикновено българско училище. Изправени пред сложна загадка, училищните детективи преминават през поредица от комични недоразумения, срещайки различни животинки и дори странни извънземни. С разплитането на ситуацията те стигат и до неочаквана поука.

Криминалната история с мишки, мравки, паяци и други герои е поднесена прекрасно от над 140 ученици от 103 ОУ "Васил Левски“ ж.к. Филиповци, 116 ОУ "Паисий Хилендарски“ с. Яна, деца с чуждоезиково обучение, както и от солисти от Националното училище за танцово изкуство.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?