Следва

Джиджи Хадид много секси в празнично видео за LOVE

Истории от живота: И патето станало лебед… Ирина Шейк

Историята на една от най-красивите жени, която наскоро грабна сърцето на Брадли Купър, прилича...

All fashion преди 8 години

Един от най-скъпоплатените модели в света ядяла като дете предимно картофи и била обект на подигравки заради слабите си крака, смугла кожа и плътни устни.

Историята на една от най-красивите жени, която наскоро грабна сърцето на Брадли КупърИрина Шейк, прилича на тази от великолепната приказка на Андерсен, но все пак малко различна.

Момичето от 30-хилядния град Еманжелинск, което е на петдесетина километра от Челябинск, покорява подиумите на Париж и Ню Йорк, а като бонус – и сърцата на не един и двама звездни мъже. „Руските жени обичаме и умеем да се трудим“, обяснява Ирина историята на своя успех.


Ирина Шейк и Брадли Купър

Днес 29-годишната Шейк е един от най-търсените и скъпоплатени модели, но всичко започва няколко идеи по-различно. Ирина Шайхлисламова се ражда в семейство на миньор и учителка по музика. И макар в малкото градче Еманжелинск да й е трудно да мечтае за световна слава, Ира, както я наричат близките й, от детството си е убедена, че тя ще я има - някъде там, в необозримото бъдеще, я очаква необикновена съдба.
Дебютът на Ирина като модел, когато е на 14 години

Малкото момиченце обожавало да си измисля всякакви истории, в които животът й съвсем не приличал на този, който течал наоколо. В училището я обиждали заради дългите й, слаби крака, смуглата кожа и дебелите устни и никой в онзи момент дори не предполагал, че именно тези нейни черти ще привлекат като магнит бъдещите й работодатели, сравняващи красавицата от Русия с бразилския супермодел Адриана Лима и с Ана Беатрис Барос.
 
Когато Ира е на 14, от проблеми с белите дробове умира баща й. За да изхранва двете си щерки, овдовялата жена започва работа на още едно място, а сестричките - по-голямата Татяна и по-малката Ирина, с всички сили са стараят да облекчат живота на майка си - представят се добре в училище и помагат в домакинството.

Мама знае най-добре


Ирина с приятелки от училище

Когато изгубва баща си, истинска радост й носи решението на майка й да я заведе в местната модна агенция. Момичето още не е забравило злобните подигравки на съучениците си и има нужда от признание. А то не закъснява. Собствениците на агенцията още при първата среща оценяват екзотичната външност на Ирина и я изпращат на конкурса „Супермодел 2004“. Дори учудването им не е толкова голямо, когато откритието им заема първо място, оставяйки със зяпнали уста останалите претендентки за титлата. Наградата е 60 хиляди рубли, което за бедното момиче е повече от благословия.


Ирина в албума на класа. Моделът е на първата детска снимка горе от ляво на дясно

Има и друга история за успеха й, която обаче Ирина заключва и пази в дълбока тайна, а на въпросите кой е човекът, помогнал на звездата й да изгрее, тя отговаря, че просто е имала късмет. Говори се обаче, че не толкова екзотичната й красота и невероятният й късмет, а влиятелен бизнесмен й е проправил пътя в московската модна агенция. Но за тази предполагаема афера не се знае нищо, освен че мъжът е бил много по-възрастен от Ирина.

Но пък никой не може да отрече, че оттам нататък нещата сработват отлично. Може би точно тук се появява този късмет, за който Ирина не спира да говори, в лицето на Гия Джикидзе, който бил в журито на конкурса. Модният скаут, открил за света на модата имена като Наталия Водянова, Евгения Володина и Олга Шерер, не свалял очи от новата участничка. А Гия несъмнено притежавал нюх за момичетата с голямо бъдеще. И този път той му подсказвал, че пред него стои нещо невиждано досега. Затова след конкурса Джикидзе се приближава към Ирина и й отправя предложение, на което тя не може да каже "не". 

Труд и упорствоМайка й и сестра й й помагат да си събере багажа и махат с насълзени очи след самолета, на който еманжелинското момиче Ира Шайхлисламова се качва, за да кацне в Париж. Но в Града на любовта я очаква нов живот и Шейк няма търпение да го прегърне. Нов живот, с ново име. Договорът с парижката агенция, специализирала се да търси интересни лица зад граница, е подписан с фамилията Шейк. А като начинаещ модел Ирина получава едва 50 евро на седмица, които не й стигат дори за наема на квартирата. Често гладува, но Ира е свикнала - спомените й от отминалите години, когато се храни предимно с картофи, защото парите в семейството никога не стигат, никак не са избледнели.


Ирина за Intimissimi

Шейк не мисли да се предава - тича по кастинги и не спира да вярва в щастливата си звезда.
Упоритостта и късметът скоро си казват думата и дават богати плодове. През 2005 година е първото й излизане на модния подиум и първата й корица, а през 2007 г. Ирина подписва най-важния договор в живота си, с марката за бельо Intimissimi. Три години е лице и тяло на всички рекламни кампании на фирмата, а от 2010 представя марката в качеството си на посланик.Перфектното й тяло е оценено и от престижното американско спортно списание Sports Illustrated. Всяка година изданието пуска специален брой Sports Illustrated Swimsuit, в който най-известните спортисти и модели участват в сесия по бански, на фона на екзотични пейзажи. От 2007 г. на страниците на лъскавото списание неизменно присъства и Шейк, а през 2011 г. образът й лъсва на корицата му.

Колкото и да е странно обаче, в Русия името на Ирина Шейк на практика не е известно до този момент, до който то не започва да се свързва с това на португалския футболист - Кристиано Роналдо. Двамата се запознават по време на снимките на бельо Emporio Armani и не след дълго спортистът официално обявява, че момичето до него е именно тя. Връзката й с Кристиано забележимо добавя към името на Ирина слава, договори, и разбира се, слухове, клюки и всякакви пикантерии.


С Роналдо на "Златната топка"

Виж подробности в Големите любовни истории>>

Журналистите от жълтата преса буквално ходят по петите на Шейк и Кристиано, в интернет се появяват нови и нови дати на тяхната сватба, а когато в посочения ден бракосъчетанието така и не се състои, се изливат новини с коя този път е изневерил неверният Роналдо. Появяват се и немалко кандидатки за сърцето му, като някой си бразилски модел, която безцеремонно заявява, че има връзка с Кристиано, но той тогава бърза да опровергае слуховете и качва в профила си в Twitter няколко идилични снимки как се прегръщат с Ирина.

Тя, за разлика от половинката си, не коментира личния си живот и отказва да отговаря на въпросите, свързани с него. Дори когато настъпва денят на раздялата, официалното съобщение идва от него. „След петгодишна връзка, отношенията ни с Ирина Шейк приключиха. Двамата вярваме, че тази стъпка е най-добрата за нас“, заявява кратко малко преди 30-годишния си рожден ден португалецът. Ирина мълчи.


Родният дом на Ирина е панелно жилище в индустриалния Еманжелинск


Интериорът е добре познатият ни от съветско време

Затова пък тя с радост говори за семейството си - за майка си, сестра си и любимата си баба, които и след заминаването й остават да живеят в Еманжелинск. А Ирина два пъти през годината ги навестява и помага на децата в родния си град. „Успехът трябва да се споделя“ - казва тя, подкрепя няколко благотворителни проекта и събира пари за операции на болни деца. „Семейството ми нямаше дори какво да яде и често ми се налагаше да работя на полето, да събирам картофи и домати. А когато през лятото боядисвах местната болница, получавах по 20 долара за 30 дни. Все още работя със здравното заведение и съм много радостна, че мога да върна това, което те някога ми дадоха“, казва моделът.


Ирина с майка си и сестра си

Любимата Америка и непознатата Русия

След няколко години в Париж и Милано Ирина се запътва към Америка. Почти година не може да вземе виза за страната зад Океана, заради фамилията си Шайхлисламова, разкриваща мюсюлманските й корени, заради татарския произход на баща й. Но след като преминава и това препятствие, тя се мести в Ню Йорк, купува апартамент и си взима лабрадор на име Чезаре, кръстен така в чест на Юлий Цезар. И макар животът й да я кара непрекъснато да сменя държавите, за свой дом тя счита именно Америка. Там са приятелките й - Анна Вялицина и Джесика Уайт, там е треньорът й по фитнес /вижте уникалната програма, която й прави, за да е във форма дори когато е на път/ и дори личният й банкер! „Много ме е срам, че толкова малко познавам Русия“, казва Ирина, все едно извинявайки се за статуса си на американска гражданка и международна звезда. В пристъпите си на носталгия по родината моделът готви борш и пелмени и се връща в мислите си в родния Еманжелинск. „Това е красиво място... Ако носиш маска. Еманжелинск е миньорски град, но всички мини отдавна са затворени.“


Ирина на абитуриентския си бал

Когато Ирина дава първото си интервю за руската преса, е трудно човек да повярва, че тя е напуснала Еманжелинск едва през 2004 г. - на Шейк много повече й се отдава да говори на английски, отколкото на руски. А когато й предлагат да води предаването „Руски топ модел", огромен проблем се оказва именно езиковата бариера. Но и тук Ирина проявява упорство - наема преподавател и опреснява родния си език.

Определено кариерата на Ирина Шейк е главозамайваща, но самата тя казва, че пикът в нея тепърва предстои. И едва ли има някой, който би се усъмнил в думите й. Та нали именно тя, малкото момиченце от Еманжелинск, е единственото същество, което навремето вярва и знае, че го очаква необикновена съдба.
 

След големия пробив: Ирина отново с майка си и сестра си


Гордата баба разгръща списание, в което Ирина рекламира линията за бельо на Armani. Галина Шайхлисламова умира през 2013, на 89 години 

More All fashion

Истории от живота: защо Милано (а не Рим) е столицата на италианската мода

All fashion преди 10 часа

Отговорът е в историята. В допълнение към производствените райони, посветени на местните индустрии, Италия може да се похвали с три града, които носят модата в сърцето си: Милано, Рим и Флоренция.

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: Dries Van Noten, с бретон и в цвят

All fashion преди 11 часа

Майстор на цветовете и комбинирането им, Dries Van Noten посвещава своята есенна колекция на смелите жени, които рискуват (сами знаем колко често се случва това) и си правят бретон. „За мен това означава смелост, но и предпазливост... В някои отношения тези жени са много нежни, но в същото време много силни.“ И добавя: „Става въпрос за стил, не за мода.“

Истории от червения килим: кой какво показа в последните 12 месеца

All fashion преди 1 ден

В навечерието на Оскари 2024 и два месеца преди поредната Met Gala, две събития, които обещават изключителни модни моменти, припомняме на какво най-добро станахме свидетели във високия моден клас през изминалите месеци. Купища луди и незабравими модни моменти, от монохромната червена визия на Риана на Super Bowl до детайлната рокля на Кайли Дженър с лъвска глава, подписана от Скиапарели на Седмицата на модата в Париж, звездите оставиха силен стилов отпечатък.