Следва

Празнувай по своя начин с коледните песни на Джак

Дизайн за вдъхновение: The Rug Gallery

Как вали навън! Оставяме чадърите пред вратата и потропваме върху малкото килимче, за да свалим капките от гумените...

All About Life преди 8 години

Пристигаме в дъждовен ден! Оставяме чадърите пред вратата и потропваме върху малкото килимче, за да свалим капките от ботушите си.

Днес сме на ул.”Оборище” 10 и с нетърпение очакваме да премерим в крачки и на око една от малкото по-нестандартни галерии в София, място за ценители на ръчното майсторство и детайлите.

Запознати ли сте с килимарството? Знаете ли, че думата “RUG”е различна от „carpet”? Побългарено, сравняваме „килим” с „черга”, а другите интересни факти - от вълшебното знание за вълшебни килимчета на Ева Стамболиева, куратор в галерията.

V. S. Здравей, Ева. Какво ще ни разкажеш за тези изумителни артефакти, изложени тук?
Е:
Историята на тези килими е изключително дълбока и трудно изчерпаема. Техните ценители осъзнават, че да сложиш такава вещ с история върху паркета вкъщи автоматично преобразява мястото. Превръща се в дом. Носи търпеливия труд на многото хора, запознати с древното изкуство, из работилници в Иран, Тибет, Непал, Афганистан, Пакистан, Индия, Узбекистан и Казахстан.



V. S. Има нещо вярно, че Ориента винаги привлича, заради вълшебните истории и силната мистика, идващи оттам. Каква е причината всъщност да внасяте чак оттам килими? Все пак и България има история с килимарството.
Е:
Нашата цел е различна. Определено ценим нашите тъкани, материали и история на труда от Котленския Балкан или района на Чипровци. Но с килимите, които излагаме в галерията, представяме на публиката по-древни ритуали в това майсторство, смесено с новото модерно мислене. В момента всички артикули, които виждаме са на дизайнера Ян Кат. Той е най-значимият съвременен дизайнер на килими. Роден е в семейство на трето поколение немски търговци на килими. От малък пътува из работилниците в Иран и Непал. Тези преживявания събуждат вроденото му усещане за съчетание на цвят, форми в растер, материи и пропорции. Но за разлика от традициите, той не тръгва по очакваните за него пътеки. В началото отрича работата си и тръгва на път. Случайно или не, озовава се в Непал, отново в една малка работилница за килими. Там започва силното му творчество, вмъква новия дизайн на тип „разпадащи” се елементи във вид на сякаш отмъщение. Използва се висококачествена тибетска вълна, коприна и нишки от коприва, които се поставят за здравина. В багренето се слагат също естествени оцветители, а всичко се подготвя по традиции, изпитани с годините. Много дълъг и сложен процес.



V. S. Колко време отива за направата на един килим?
Е:
Зависи от големината. Размерите са стандартни 2,50/3,50м, но много хора си поръчват и по-големи. Любители на Кат между другото са Бил Клинтън, принца на Монако, чиято съпруга вписа мотив от именно негов килим в сватбената си рокля, и Никълъс Кейдж. Който пък, от друга страна, подкрепя и благотворителната дейност към Unicef на килимите. Нали са вълшебни!



V. S. Не знаехме за това, но е хубаво. А какви хора посещават галерията през трите години, откакто я има?
E:
Хора с душа. Тези, които разбират какво означава „бод по бод”. Желанието ни е да запознаваме всекиго с изкуството на килима, така че всеки заинтригуван е добре дошъл при нас.

V. S. А какво вдъхновява цялата тази красота, многообразието е впечатляващо?
Е:
Имаме различни поредици. Ето тези примерно /разхождаме се из стаята край окачените килими/, са инспирирани от космоса и телескопа “Hubble”, Млечния път – все едно да си имаш небе на пода у дома… Този тук е от поредицата “National Heritage”(национално наследство), символизиращ изтритото наследство.



V. S. Освен с Ян Кат, с кои други дизайнери работите?
Е:
В момента имаме само негови неща. Иначе работим много и с майстора Хюсеин Резвани от Иран. Килимите му са създадени с дълбока емоционална стойност, с препратки към религията и древните порядки. Освен произведения на двамата автори, галерията ни предоставя и достъп до така наречените „зиглери”, колекцията „Vintage”, “Orient” и други. Разнообразието варира от избора на материал, шарки, големина и пр. Най-хубаво е просто човек да се запознае с тях и сам да прецени какво му харесва.

V. S. Могат ли посетителите да се запознаят и с процеса на работа?
Е:
Разбира се! Нека пуснем още сега филма, който е сниман специално за това.



С приятна изненада забелязваме, че екранът всъщност е отново килим, само че хванат на стената. Защо ли се учудваме изобщо?

Препоръчваме ви го, не е много дълъг, но пък толкова ясно кадър след кадър виждаме последователно етапите на създаване на тази вълшебна магия.

Ако можехме да летим като Аладин на копринено килимче над града… Уви, не можем. Но това не ни пречи да посетим “Rug Gallery” и да внесем магия от Ориента с много история в дома си. Красива, освен това!




 
The Rug Gallery е на ул.”Оборище” 10, София
 

More All About Life