Следва

Editors' Choice: На Коледа искам Да ми купят/Да си купя

Дизайнери за следене: Симон Порт и Jacquemus

Симон Порт Жакмюс е едва на 26, а вече е разтърсвал неведнъж или два пъти всеизвестно строгата парижка модна система с колоритното си присъствие и примитивните си по детски дизайни...

All fashion преди 7 години

Симон Порт Жакмюс е едва на 26, а вече е разтърсвал неведнъж или два пъти всеизвестно строгата парижка модна система с колоритно присъствие и примитивни по детски дизайни, неспособни да оставят когото и да е равнодушен.

Вече в шестата година на своя едноимен бранд - Jacquemus, дизайнерът запазва все същата концепция - експеримент, хаос, детска наивност, шумни цветове и непропорционалност. Вдъхновението го връхлита постоянно, винаги води началото си от децата и често от френските прототипи, заклеймени за клишета: жената-дете, плажовете на Монпелие, Средиземно море и цитрусовите плодове.

Самият Симон казва: "Jacquemus момичето е клише. Тя е вашето типично френско момиче: името й е Дороте или Изабел, всяка сряда ходи на езда и всъщност е малко скучна." И въпреки баналността на своите музи, Жакмюс успява да грабне вниманието на презадоволената светска публика и да накара магията си да заработи.

Модернистът със сърце на дете е родом от Южна Франция и идва в Париж, когато е едва на 18 години, току-що завършил гимназия. Записва се в едно от най-добрите модни училища - Esmod, но едва след 3 месеца престой в града губи майка си. Младото момче изпада в шок и бързо разбира колко важно всъщност е времето. Една година по-късно, през 2009-та, напуснал университета и силно мотивиран, основава бранда си, който всъщност води наименованието си от моминското име на майка му - Жакмюс. "Когато стартирах на 19, бях изключително наивен по отношение на модата. Всичко, което знам, научих през последните години. Може и да не съм страхотен в шиенето и рисуването, но знам как да разкажа история.", признава Симон.


Симон на 6 г.

Дизайнерът започва да търси работа, за да осъществи продукцията на колекциите си. С малко помощ от приятел, момчето намира работа в бутика на Comme des Garçons, за който бранд изобщо не е чувал преди това, колкото и невероятно да звучи. Самата Рей Кавакубо се запознава с него и бизнесът му започва стремглаво развитие с нейната важна подкрепа. Първите му дефилета са организирани с минимален бюджет от под 3000 €, а негови модели са приятелите му (традиция, която той запазва и до днес). Дори леко кичозните музикални сетове по време на ревютата са негово дело, а дизайнерът смята, че благодарение на тях е успял да привлече вниманието на френската преса.

Едва две години след старта на бранда си, амбициозното момче успява да привлече една от иконите на съвременния френски стил - Каролин де Мегре, която дори се снима за лукбука на Jacquemus пролет-лято 2012. Това, което е интересно в тази случка, е начинът, по който осъществяват контакт. Симон не я познава от общи познати или благодарение на някого, а я намира в Facebook и просто й пише, признавайки й, че го вдъхновява, напомня му за майка му и има огромното желание да работи с нея. Откровеността и добрите намерения явно работят, защото 2 дни по-късно Симон и фотографът му са в апартамента на Каролин, където правят кадрите.

Съсредоточен в успеха, младият дизайнер работи все така усилено, придържайки се към минималистичната естетика, препратката към униформите и андрогинните линии, а днес вече управлява малък екип от хора, с които работи рамо до рамо и притежава студио точно до иконичния площад де Вож. Дрехите му вече не са познати само сред тесния кръг модни редактори и стилисти, а се продават в различни точки по света. Една от първите врати, които се отварят за него е всеизвестният бутик Opening Ceremony в Ню Йорк, много преди парижките бутици изобщо да се замислят за вкарването на младия бранд. Дрехите му се намират още в популярните онлайн дестинации като farfetch, net-a-porter и shopbop, като цените варират между 200 и 700€.

Есен-зима 2014

Невинността на детските му спомени - училищните арт проекти, постоянните игри с преобличане, както и първата ушита пола от него за майка му, са емоцията, която движи творческия процес при Симон - от идеята, до кройката и цвета. За краткия си стаж дизайнерът има вече две последователни LVMH Prize номинации, и твърди, че в близкото бъдеще няма намерение да спира този свой "инстиктивен" метод на работа. "Всичко, което харесвам е доста игриво. Мисля, че именно игривостта е поддържащото звено в работата ми", признава Порт.

Пролет- лято 2015

Освен френската прелест де Мегре, Jacquemus има още звездни фенове, сред които е и еклектичната Майли Сайръс. В юлския брой на 2015-та на V magazine младата изпълнителка споделя, че досега не се е срещала с дизайнера зад Jacquemus, но страшно много й допадат дизайните му, като позира с негови дрехи за сесията. Дали взаимното харесване идва от струящия хаос, ярките цветове или натрапчивата голота в естетиката, която и двамата споделят, не знаем, но подобна реклама винаги е от помощ за прохождащите дизайнери.

Есенно-зимната му колекция 2015

Есен/Зима 2016

Jacquemus поръчваме от тук, тук  и тук.

Вижте още: Константин Кофта и формите, които имат душаMINOAROstwald Hegalson и още дизайнери за следене тук>>

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.