Следва

Editors' Choice: На Коледа искам Да ми купят/Да си купя

Дизайнери за следене: Симон Порт и Jacquemus

Симон Порт Жакмюс е едва на 26, а вече е разтърсвал неведнъж или два пъти всеизвестно строгата парижка модна система с колоритното си присъствие и примитивните си по детски дизайни...

All fashion преди 7 години

Симон Порт Жакмюс е едва на 26, а вече е разтърсвал неведнъж или два пъти всеизвестно строгата парижка модна система с колоритно присъствие и примитивни по детски дизайни, неспособни да оставят когото и да е равнодушен.

Вече в шестата година на своя едноимен бранд - Jacquemus, дизайнерът запазва все същата концепция - експеримент, хаос, детска наивност, шумни цветове и непропорционалност. Вдъхновението го връхлита постоянно, винаги води началото си от децата и често от френските прототипи, заклеймени за клишета: жената-дете, плажовете на Монпелие, Средиземно море и цитрусовите плодове.

Самият Симон казва: "Jacquemus момичето е клише. Тя е вашето типично френско момиче: името й е Дороте или Изабел, всяка сряда ходи на езда и всъщност е малко скучна." И въпреки баналността на своите музи, Жакмюс успява да грабне вниманието на презадоволената светска публика и да накара магията си да заработи.

Модернистът със сърце на дете е родом от Южна Франция и идва в Париж, когато е едва на 18 години, току-що завършил гимназия. Записва се в едно от най-добрите модни училища - Esmod, но едва след 3 месеца престой в града губи майка си. Младото момче изпада в шок и бързо разбира колко важно всъщност е времето. Една година по-късно, през 2009-та, напуснал университета и силно мотивиран, основава бранда си, който всъщност води наименованието си от моминското име на майка му - Жакмюс. "Когато стартирах на 19, бях изключително наивен по отношение на модата. Всичко, което знам, научих през последните години. Може и да не съм страхотен в шиенето и рисуването, но знам как да разкажа история.", признава Симон.


Симон на 6 г.

Дизайнерът започва да търси работа, за да осъществи продукцията на колекциите си. С малко помощ от приятел, момчето намира работа в бутика на Comme des Garçons, за който бранд изобщо не е чувал преди това, колкото и невероятно да звучи. Самата Рей Кавакубо се запознава с него и бизнесът му започва стремглаво развитие с нейната важна подкрепа. Първите му дефилета са организирани с минимален бюджет от под 3000 €, а негови модели са приятелите му (традиция, която той запазва и до днес). Дори леко кичозните музикални сетове по време на ревютата са негово дело, а дизайнерът смята, че благодарение на тях е успял да привлече вниманието на френската преса.

Едва две години след старта на бранда си, амбициозното момче успява да привлече една от иконите на съвременния френски стил - Каролин де Мегре, която дори се снима за лукбука на Jacquemus пролет-лято 2012. Това, което е интересно в тази случка, е начинът, по който осъществяват контакт. Симон не я познава от общи познати или благодарение на някого, а я намира в Facebook и просто й пише, признавайки й, че го вдъхновява, напомня му за майка му и има огромното желание да работи с нея. Откровеността и добрите намерения явно работят, защото 2 дни по-късно Симон и фотографът му са в апартамента на Каролин, където правят кадрите.

Съсредоточен в успеха, младият дизайнер работи все така усилено, придържайки се към минималистичната естетика, препратката към униформите и андрогинните линии, а днес вече управлява малък екип от хора, с които работи рамо до рамо и притежава студио точно до иконичния площад де Вож. Дрехите му вече не са познати само сред тесния кръг модни редактори и стилисти, а се продават в различни точки по света. Една от първите врати, които се отварят за него е всеизвестният бутик Opening Ceremony в Ню Йорк, много преди парижките бутици изобщо да се замислят за вкарването на младия бранд. Дрехите му се намират още в популярните онлайн дестинации като farfetch, net-a-porter и shopbop, като цените варират между 200 и 700€.

Есен-зима 2014

Невинността на детските му спомени - училищните арт проекти, постоянните игри с преобличане, както и първата ушита пола от него за майка му, са емоцията, която движи творческия процес при Симон - от идеята, до кройката и цвета. За краткия си стаж дизайнерът има вече две последователни LVMH Prize номинации, и твърди, че в близкото бъдеще няма намерение да спира този свой "инстиктивен" метод на работа. "Всичко, което харесвам е доста игриво. Мисля, че именно игривостта е поддържащото звено в работата ми", признава Порт.

Пролет- лято 2015

Освен френската прелест де Мегре, Jacquemus има още звездни фенове, сред които е и еклектичната Майли Сайръс. В юлския брой на 2015-та на V magazine младата изпълнителка споделя, че досега не се е срещала с дизайнера зад Jacquemus, но страшно много й допадат дизайните му, като позира с негови дрехи за сесията. Дали взаимното харесване идва от струящия хаос, ярките цветове или натрапчивата голота в естетиката, която и двамата споделят, не знаем, но подобна реклама винаги е от помощ за прохождащите дизайнери.

Есенно-зимната му колекция 2015

Есен/Зима 2016

Jacquemus поръчваме от тук, тук  и тук.

Вижте още: Константин Кофта и формите, които имат душаMINOAROstwald Hegalson и още дизайнери за следене тук>>

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 23 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.