Следва

Love to quote: 9 зареждащи цитата от Франк Синатра

По света и от нас: Марина Гергова

Марина живее и работи в Лондон. Тя е млад моден дизайнер и основател на лейбъла Marina London, напуснал пределите на страната още в детските си години...

Celebrities преди 8 години

Това е рубриката ни, родена от чувството на оптимизъм, или поне частичен, от това, че наши хора, сред тях някои от най-добрите наши хора, заминават, стегнали куфари, а често и души, за да не се върнат.

Без да е тъжна беше идеята за нея. Даже напротив, защото връщащи се или не, българите сме страшна движеща сила, креативен самосвал, буца уникалност, където и да сме. И странно, често сме по-силни и по-успешни там, отколкото на родна почва.

Защо така става, как се калява емигрантската стомана, бива или не да страдаме, че някои от много добрите вече не са тук, или следва да се гордеем, че са там и правят толкова успешни неща...

Но, да пристъпим към същността. Издирваме хора, заминали, съсредоточени в далечното, но наши, родни и страхотни. Питаме ги, опознаваме ги, запознаваме ви.


И сме щастливи, че ги има. Най-успешните нашенци навън.

Последния път ви представихме талантливата Габриела Александрова, развиваща се във френската столица Париж, а днес се срещаме с Марина Гергова, български моден дизайнер, работещ и живеещ в Лондон.

Марина е основател на лейбъла Marina London, напуснал пределите на страната още в детските си години. Интересът ù към модата идва светкавично и спонтанно. Скоро след като завършва университета Central Saint Martins в Лондон, Марина започва стаж при McQueen с илюстрация, още докато модният маестро е бил жив. Продължава своето обучение в Proenza Schooler в Ню Йорк и при David Szeto.

Покрай димпломната ù работа за CSM, която е пълна с коприна, се влюбва в един специален копринен плат, наречен Crêpe de Chine (бел. ред. – пясъчна коприна). Оттогава това е опорната точка във всяка нейна колекция, запазената ù марка, която я отличава от всички останали.

Първата колекция с марка Marina London излиза само в 9 модела, в ограничено производство. И така до днес, когато с нейни облекла виждаме модни блогъри и известни личности.

Новите й модни попълнения са редовни в официалния ù сайт, а профила ù в instagram винаги повдига настроението. И така... Запознайте се с Марина!



ViewSofia: Защо Лондон? Как пътят те отведе там и какво те накара да останеш ?
Марина: Пристигнах в Лондон, когато бях на 9, и оттогава уча, живея и работя тук. Не направих този избор сама - родителите ми искаха да следвам тук, за да науча английски и слава богу, защото се влюбих в Лондон. Все още живея тук, защото създадох тук живота си - харесва ми креативната култура.

V.S.: Градът оправда ли очакванията ти? Лесно ли свикна?
Марина: Когато бях малка, нямах очаквания, дори не знаех точно къде се намирам и всичко се случи много естествено за мен и бих казала, че беше лесно, защото бях отворена към всичко.

V.S.:
Какво е това, което ти дава Лондон, а не можеш да откриеш никъде другаде?
Марина: Лондон е моят втори дом и когато съм тук, се чувствам вкъщи. Тук са приятелят ми, приятелите ми, а плюс това много обичам английския хумор, който е като много развит сърказъм и мисля, че това не се среща много често в други страни.





V.S.: А какво ти липсва от онова, което остави тук (в България)?
Марина: Липсва ми готвенето на баба, разбира се! Липсва ми спокойният начин на живот, който винаги, когато се върна, усещам, липсват ми планините и природата, сезоните и най-вече лятото.

V.S.: Къде е „у дома“?
Марина: У дома е в Лондон и в София.

V.S.:
По-лесно ли е да си творец в Лондон, изобщо в чужбина?
Марина: Творецът е творец - дали си в България или Англия няма голямо значение - смятам само, че платформите, през които можеш да покажеш работата си, в България са може би по-малко.





V.S.: Стажувала си в модния гигант McQueen, също така при Proenza Schooler в Ню Йорк и David Szeto? Кои са най-ценните уроци, които научи през стажантските години?
Марина: Научих, че всяка компания е много различна, работи се на бързи обороти и трябва да си винаги готов за всякакви неочаквани ситуации. Също научих как се работи в отбор и как да комуникираш с хората в този отбор. В зависимост от големината на бранда се научаваш как различните сектори на тази компания се сработват. Научаваш се и на етапите, през които трябва да минеш, за да създадеш колекция от А до Я.

V.S.: Как се реши да започнеш свой собствен бранд? Кой беше преломният
момент?
Марина:
Започнах, защото забелязах, че няма специалисти на тема коприна и защото бях работила с коприна за моята дипломна колекция. Реших да пробвам да създам колекция от 6 бейсик модела и да покажа, че коприната може да бъде по-многостранна, отколкото хората предполагат.

V.S.: Пространството, в което се твори, е важно за всеки артист. Къде се намира студиото ти в Лондон? Защо избра точно това място, точно този квартал?
Марина:
Студиото ми е в Шордич. Избрах мястото, защото това е креативният център на Лондон и живея наблизо.

V.S.: Как би описала стила на MARINA LONDON?
Марина:
Изчистен, непретенциозен и елегантен. Харесвам, когато персонажът на жената, която носи дрехите ми, е по-впечатляващ даже и от самите дрехи - за нея less is more.

V.S.: Защо коприна? И защо точно Crêpe de Chine?
Марина:
Crepe de chine е една от най-скъпите коприни, която обаче не е толкова известна. Исках да запозная хората с нея и също така да я представя по нов начин, като я вкарам в ежедневния гардероб. Това, което прави crepe de chine още по-специална, е третирането с пясък, което я прави изключително мека и приятна за носене.





V.S.: Какъв беше акцентът в най-първата ти колекция?
Марина:
Акцентът в първата колекция беше липсата на такъв - беше абсолютно back to basics с идея какво би отивало на хората и какво бих искала аз самата да нося.

V.S.: А какво те инспирира за последната?
Марина:
Интериори, в които присъстват мед и бетон, а силуетите винаги остават класически, но за есен/зима15 имаше и елементи от 70-те години, като например ръкавите с форма “камбана”.

V.S.: С какво се промени „MARINA LONDON” през годините?
Марина:
С разбирането на това, което клиентите ми искат, когато носят коприна, и с рафиниране на кройки - промяна на малки детайли и развиване на самата линия така, че всеки сезон да има по няколко нови модела, които смятам, че трябва да съществуват в коприна.

V.S.: Защо е важно да знаем произхода на материите и начина на производство?
Марина:
Важно е, защото, когато човек купува нещо, той би трябвало да се интересува от тези неща и да знае, че купува нещо, което е качествено и което дизайнерът е направил с внимание и грижа.







V.S.: Трудностите да започнеш собствен бизнес навън?
Марина:
За мен бе по-различно, защото аз винаги съм живяла в Англия, но предполагам, че най-трудното би било за човек, който идва в нова държава и се сблъсква с различна култура, към която трябва да се адаптира и да направи нов кръг от познати хора.

V.S.: Разбрахме, че облеклата ти вече се произвеждат и в България? Тук ли се случва цялостното производство в момента?
Марина:
Произвеждах в България до скоро, но поради независими причини се наложи да преместя производството си в Португалия, за мое голямо съжаление.

V.S.: Рецептата ти за успех?
Марина:
 Нямам таква, за всеки това е различно. Уча се с всеки изминал ден и поне за мен е много важно да бъда около хора, които ме инспирират.

V.S.: Кои са най-забележимите промени в модната индустрия от последните години? От кои си се влияла?
Марина:
Това, което наблюдавам от известно време, е, че не е толкова важно човек да следи тенденциите и е възможно да твориш дрехи, които да не бъдат повлияни от тези тенденции, което за мен работи добре. Разбира се, има някои тенденции, от които се влияя и ми харесват, като например този сезон 70-те са на мода и това присъства в малка доза и в настоящата колекция.

V.S.: 5 от най-значимите неща в гардероба ти?
Марина:
Моите кецове, копринената Blake риза, дебел пуловер, бели Valentino обувки с ток - подарък от майка ми за рождения ден, и Ray Ban очила.

V.S.: Без какво не излизаш от вкъщи?
Марина:
Не излизам от вкъщи без тефтера си, зарядно за телефон, парфюма ми Vetiver от Le Labo и крем за ръце.







V.S.: А от какво би се освободила?
Марина:
Тежестта на чантата ми - ако можеше всичко, което слагам в нея, да няма тежест…

V.S.: Количеството или качеството?
Марина:
Качеството.

V.S.: Широко или по тялото?
Марина:
Зависи коя част от тялото.

V.S.: Какъв е твоят личен стил на обличане?
Марина:
Удобен, но в същото време се опитвам да си изградя собствена стилна униформа - в зависимост от това, което правя през деня.

V.S.: Какъв е твоят color crush в момента?
Марина
: Меден (copper).

V.S.: Кои модни марки следиш с внимание?
Марина:
Stella McCartney, ACNE, Celine, Everlane, Valentino, Gucci (заради новия креативен директор).

V.S.: Как преминава един твой ден?
Марина:
Ставам в 8, отивам на фитнес за час, после отивам в студиото и работя оттам, освен ако нямам срещи, до към 5:30, след което отивам или на вечеря, мероприятия, или се прибирам вкъщи, за да готвим с моя приятел и да гледаме филм или да отидем на кино.

V.S.: Молив, игла или конец?
Марина:
По-скоро молив.

V.S.: Върху какво работиш в момента?
Марина:
В момента работя върху The Basics Store и SS16.

V.S.: А би ли се върнала?
Марина:
Може би някой ден, но не в момента.
 

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 22 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 19 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.