Следва

Щамповани коледни сладки с кафява захар и кардамон

Помощ: Чувството за вина и неговата трансформация

Първото нещо, което трябва да се разбере, е, че това не е позитивно, а негативно чувство, емоция, която по...

All About Life преди 8 години

Слабият никога не прощава. Прошката е признак на силния. Принципът "око за око" може да ослепи целия свят.

Махатма Ганди

Първото нещо, което трябва да се разбере, е, че това не е позитивно, а негативно чувство, емоция, която по безпощаден начин разрушава и поглъща всички светли чувства в душата на човека, убива радостта, себеуважението, любовта и всичко светло, което живее в сърцето.

Много често хората изпитват чувство на вина и в тази връзка проявяват омраза към своите близки и роднини, към околните, към домашните любимци.

Ако се опитат да трансформират чрез противоположния полюс своите реакции, ще се издигнат над тези разрушителни и неприятни чувства и ще достигнат до нов етап по спиралата на своето развитие.

Опитайте някои чувства, изпитвани от вас, целенасочено да превърнете в други, които ще ви заредят с енергия и позитивизъм, а след това да излезете извън рамките на двата полюса. Осъзнавайки дуализма на явлението, трябва да изберете златната среда и всичко ще започне да се променя към по-добро!

На първо място, човек трябва да прости на самия себе си. Думата "грях" буквално означава "грешка". Грешат всички с изключение на тези, които нищо не правят.


Мел Гибсън и Хелена Бонъм Картър като Хамлет и Офелия в екранизацията на Дзефирели

Всички, дори и най-съвършените и умни хора могат да направят грешки. Освен това, истината е, че не всичко зависи от нас.

Има избор и действия на други хора, има природни и други условия и обстоятелства и т.н. В крайна сметка, има Воля Свише и тя винаги е първична.

За да разглеждате правилно своите грешки, не е задължително постоянно да се обвинявате и измъчвате. Достатъчно е "сдържаното съжаление".

По думите на Бил Уилямс, известният основател на "Анонимните алкохолици" - прекомерното чувство за вина и съжаление представлява прикрита форма на егоизъм, при който "Азът" се раздува, преувеличава и става герой на трагедия, чиято негативност захранва Егото. Следователно освобождаването от вината изисква отказ от този егоизъм, тъй като Егото се зарежда чрез негативизъм и се храни с омраза, дори насочена към самия човек!

Всички грешат, но успешните хора се различават от неудачниците по това, че правят много повече грешки и винаги извличат от тях уроци, анализират, правят изводи, отстраняват грешките и действат отново.
 

More All About Life