Следва

Сара Джесика Паркър се завръща на екрана!

Детска София: Гнусните рецепти на Роалд Дал

В навечерието на Коледа „Ентусиаст“ ще зарадва малките читатели с нова книга от любимия писател на децата – Роалд Дал. „Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия“ е...

Books преди 8 години

В навечерието на Коледа „Ентусиаст“ ще зарадва малките читатели с нова книга от любимия писател на децата – Роалд Дал. „Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия“ е специално издание с цветни илюстрации от Куентин Блейк, което българските почитатели на Разказвач №1 в света очакват с нетърпение от дълго време. Приключенията този път обаче няма да останат само в поредната великолепна история, написана от автора. Сега те се превръщат в истинско предизвикателство, което малчуганите и родителите могат да изживеят заедно. В уникалния том, несравним с всичко останало, написано от Роалд Дал, са събрани любимите рецепти на любимия писател на малки и големи.

В книгата ще откриетe петдесет апетитни рецепти, включващи великолепни вкуснотии като топла грахова супа, ароматни спагети с червеи, пухкава бъркана тиня и освежаващ бонбоскоч. Ще се научите да си приготвяте специално меню за почивните дни и ще намерите идеи за рождени дни. „Изключително гнусни рецепти“ предлага още много любопитни кулинарни факти, брилянтни примерни менюта, раздел, в който да запишете любимите си рецепти. Включени са и обичани откъси от любимите книжки от Роалд Дал, както и полезна информация за преобразуването на тегло и течности от една мярка в друга; как да си приготвим среднощна закуска, в случай че се събудим гладни посред нощ; речник на по-малко известните продукти и още много пакостливи идеи.

Ако сте фенове на писателя, със сигурност познавате фермера Бънс, Уили Уонка и семейство Тъпашки. Защо тогава само фермерът Бънс да може да пирува с вкусни понички? Защо само Уили Уонка да може да приготвя горещ сладолед за студени дни? И най-вече защо противното семейство Тъпашки единствено да може да похапва от спагетите с червеи?

И в този ред на мисли съпругата на писателя – Фелисити споделя: Всеки почитател на Роалд Дал с удоволствие би гризкал страниците на книгите си, за да разбере какъв е вкусът на киселчетата, захарните смукалки или гъделичкащите стомаха вкуснотии. Затова с помощта на няколко страхотни готвачи сътворих книжка с наистина гадни... не, отвратителни... не, ГНУСНИ рецепти, за да ви помогнат да усетите тези вкусове! Мисля, че готовите ястия ще ви се сторят превъзходни!

Любопитните кулинарни факти за Роалд Дал допълнително ще засилят интереса на всеки малък читател. Всеки почитател на Разказвач №1 в света трябва да притежава тази невероятно вкусна книжка!
 

За Роалд Дал
 


Роалд Дал е британски писател-хуморист от норвежки произход, известен с късите си разкази с неочакван край и произведенията си за деца. Когато е само на 4 години, умират сестра му и баща му. През Втората световна война участва като пилот. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива и той е тежко ранен. За известно време губи зрението си. В началото на 1942 г. Роалд Дал се възстановява и се връща на бойното поле като пилот.

Женен е за американската актриса Патриша Нийл от 1953 до 1983 г., с която имат пет деца. Две от тях умират при трагични обстоятелства. Автор е на книги за деца като „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Вещиците“, „ГДВ“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичният господин Фокс“, „Дани – шампион на света“, „Костенурке, костенурке“, а също и за възрастни – на романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др. Писателят е един от най-четените и превеждани автори в света. Книгите му печелят редица награди, а много от произведенията му са филмирани.

Роалд Дал умира на 74-годишна възраст, през 1990 г., от рядка болест, наподобяваща левкемия. За мото на своя живот писателят избира: „Моята свещ гори и от двата края и едва ли ще изкара до края на нощта. Но на моите зложелатели и на приятелите ми тя дава прекрасна светлина“. В негова чест са създадени фондация и музей на името на автора. Рождената дата на писателя – 13 септември – е обявена за Световен ден на Роалд Дал и от 2006 г. този празник се отбелязва всяка година от почитателите на Разказвач №1 в света.

Десет процента от авторското възнаграждение от продажбата на всички книги на Роалд Дал се даряват на фондация „Роалд Дал“, която подпомага специализирани детски клиники и благотворителни организации във Великобритания, които се грижат за деца, болни от епилепсия, заболявания на кръвта и с мозъчни травми.

More Books