Следва

Който търси, ще намери: какво най-много търсихме в Google през 2015-та - ВИДЕО

Истории от живота: Франк Синатра

Франк Синатра се ражда в САЩ, в семейство на италиански имигранти – баща му е от Палермо, а майка му е дошла от Генуа. Докторите едвам го изваждат жив от утробата – Франк излиза с краката...

People of art преди 8 години

Наричат го Гласа, Шоумена на ХХ век, Мерцедесът сред мъжете /цитатът е на Марлене Дитрих/, но като всеки популярен човек и Франк Синатра крие своите тайни, някои от които толкова мръсни, че дори донжуан като него би навел засрамен глава.

На 12 декември се навършиха 100 години от рождението на този харизматичен и уникален мъж, надарен от природата с неистов таланат, затова първо го цитирахме, а днес разказваме историята на живота му. 

Вокалната кариера на Франк Албърт Синатра започва през 40-те и към края си достига такива висоти, че още приживе го признават за истинския класик на американската музикална култура. Сочат го за еталон за стил, а вълнуващият му глас звучи от всички радиостанции на Америка. Именно затова след смъртта на великия певец и артист песните му влизат в историята на САЩ и в световната музикална индустрия.



Франк Синатра се ражда в САЩ, в семейство на италиански имигранти – баща му е от Палермо, а майка му е дошла от Генуа. Докторите едвам го изваждат жив от утробата – Франк излиза с краката напред, полузадушен и дори човек от екипа спуква тъпанчето му в опитите си да го дари с живот. Но тогава бабата на бъдещия певец взима нещата в свои ръце, кара лекарите да го сложат под студена струя вода – и малкият Франк наддава глас. Този, който години по-късно ще завладее целия свят и който ще подчини любовно не една и две известни жени.

Бащата на Франк – Антонио Мартино Синатра, работи каквото намери – барман, пожарникар, хамалин в корабостроителниците и дори боксьор. А майка му, Натали, се занимава повече със социална и политическа дейност, отколкото с домакинството. Често родителите оставят Франк на грижите на баба му. Момчето не изпитва глад, но и не се къпе в разкош. Не е добър ученик, дори изостава с уроците от връстниците си, а когато е на 16, го гонят от училище заради лошо поведение и той така и не завършва средното си образование. Което, както е обичайно в подобни истории, ни най-малко не му попречва да завладее света.


Младия Синатра с Бинг Кросби

Да направи кариера е най-голямата мечта на Синатра. Още от 13-годишен пее по кръчмите в родния си град, а не след дълго чува гласа си и по радиото – след концерт на Бинг Кросби, порасналият Франк вече със сигурност знае каква иска да е бъдещата му професия. Включва се в младежка група, пътува из различните щати, пее по локали и се изявява по радиото. Без да има никакво музикално образование, с увреден слух, той изобщо не подозира за този, истинския успех. Но пък истинският успех го открива – в началото на 40-те, когато Франк често се изявява заедно с Томи Дорси и Хари Джеймс. По това време записва и своя дебютен албум „The Voice Of Frank Sinatra“. Само след година излиза следващият му диск „Christmas Songs By Sinatra“, а с Дорси подписва пожизнен договор и определя артистичната си съдба за дълги години. Да се измъкне от сграбчващия го в лапите си договор му помага известният американски авторитет Сам Джанкана, а този период впоследствие е разказан в романа „Кръстникът“. Дори се счита, че един от героите – Джони Фонтейн, е самият Франк Синатра.

Без никакво съмнение, историята на Синатра е въплъщението на Американската мечта. Но в никакъв случай не в битовия смисъл на тази мечта, на обикновения човек от улицата или на свинаря, станал президент, благодарение на огромния си талант и непосилен труд.

В случая със Синатра става въпрос за чиста медийна представа на американската народна приказка, заимствана впоследствие от много страни, атакуващи шоу бизнеса. Според класическия сюжет, героят трябва да има бедно детство. И така е записано във всички биографии на Синатра: „Произлязъл от семейство на пожарникар и домакиня, която припечелвала, правейки криминални аборти.“

Истината е, че Натали Дела Гаранти-Синатра, известна в градчето, в което живеели, като Доли, работи като акушерка. С нейна помощ на бял свят се появяват едва ли не половината бебета в малкия Хоубоукън. Освен това, тя е и един от лидерите на местната, управляваща тогава Демократична партия и без много усилия урежда мъжа си на престижни и хубави длъжности. Самата тя печели нелошо, така че за бедно детство на Франк и дума не може да става. Номерът с мизерията е съчинен от първия агент на певеца – Джордж Евънс, в началото на 40-те години. Истината в биографията му обаче е, че характерът на Синатра е взривоопасен, придирчив, честолюбив и любвеобилен, което е присъщо на сицилианските имигранти и на мъжете, по които въздишат не една и две известни жени. Тук той се вписва с пълна сила и никаква художествена измислица не може да доукраси оригиналния му образ.


Синатра с Нанси Барбато


Франк Синатра със съпругата си Нанси Синатра и малката Нанси

За създаването на легенда героят в онези времена също е трябвало да бъде примерен, семеен мъж. Е, Франк се жени за своята първа любов - Нанси Барбато. Бракът им продължава десет години, и то единствено крепейки се на нейното търпение. Като истинска сицилианска съпруга, тя затваря очи пред изцепките на мъжа си. А те нямат край – дали по съвет на агентите му, ковейки имидж, дали интуитивно, или просто наяве излиза неукротимият сицилиански темперамент, но Франк сменя любовниците си със скоростта на реактивен самолет. И формулата се оказва печеливша – звезда, която не дава поводи за клюки и сплетни, не е интересна на публиката. А той не слиза от първите страници на таблоидите. И изобщо не е заплашен от забвение. Та той за отрицателно време се превръща в Плейбой №1 на Америка.


Синатра с Ава Гарднър


Синатра с Миа Фароу на сватбата им

Прякорът Мерцедесът сред мъжете му лепва Марлене Дитрих. Странно, но божествената актриса не става любовница или дори любима на Синатра. Макар и тренираното й око да може да оцени мъжките му достойнства за секунда. Но пък в победоносния списък на изпълнителя се мъдрят имената на немалко други звезди – Ава Гарднър, за която е женен две години, Мия Фароу, негова съпруга за седем месеца, холивудските лъвици Елизабет Тейлър, Джуди Гарланд, Лорън Бакол, и разбира се – Мерилин Монро. В излязлата книга на Джеймс Каплан по повод 100-годишния юбилей на Синатра, се обръща внимание именно на любовната история на изпълнителя на „Ню Йорк, Ню Йорк“ с Монро. Каплан вдига завесата и пред много други истории, останали непознати до този момент на почитателите на Франк. Една от тях е спорът, който и до ден днешен се вихри между феновете на Синатра и Монро – кой от тях наистина е обичал, кой е позволил да бъде обичан и какво всъщност се е случило на вилата на Синатра на езерото Тахо, където Монро пристига след бурния си развод с баскетболиста Джо Димаджо.


Франк с Мерилин Монро

Франк и Мерилин се запознават през 1954 г. - актрисата се възстановява след развода си с Артър Милър, а певецът е женен за Ава Гарднър. Първата им среща е бурна и страстна, макар и кратка. Синатра буквално се поболява по русокосата нимфа, което обаче не му пречи да прави бурен секс с други жени. Съдбата ги среща за втори път през 1961 г. Тогава вече и двамата са свободни, но нервната система, а и целият организъм на Мерилин е сринат от бурния й начин на живот и отровното влияние на Холивуд. Франк изгаря от страст, но и от искрено състрадание, виждайки в какво се е превърнала. Води я на вилата си и я обгръща с внимание и грижи. Подарява й прекрасен бял пудел, който тя кръщава Мафо, намеквайки за връзките на Синатра с мафията. Той дори й предлага сърцето и ръката си, но Мерилин отказва: „Не си струва, не ми остава още много...“ Само след седмица тя си отива от този свят. Франк плаче неутешимо: „Само ако знаех... Щях да направя всичко, за да я спася.“

За смъртта на бившата си жена Джо Димаджо обвинява публично Холивуд и в частност Синатра. Двамата замалко не се сбиват на погребението й и се разделят като най-върли врагове.

След развода си със Синатра, третата му жена Мия Фароу се хваща с Уди Алън. В този период тя ражда сина си Ронън и Алън го признава за свое дете, но мълвата не спира да твърди, че биологичният баща всъщност е Синатра. Самият певец никога не коментира тази слухове, но и не отрича, че след развода не спира да присъства в живота на Мия и дори се опитва да я защитава от „мръсния задник“ Уди. Били ли са интимни бившите съпрузи и след раздялата – това остава тайна. Интригата подгрява Фароу, и то няколко години след смъртта на Синатра, когато я питат Франк ли е бащата на Ронън. „Възможно е“ - отговоря тя.



Според мнението на биографа на Синатра – Каплан обаче, певецът не е баща на Ронън. Първо, цялата 1986 г. той прекарва на Хаваите и в Калифорния, а Мия нито веднъж не напуска Ню Йорк. И второ – след прекарана операция по отстраняване на част от червата, Синатра страда от безплодие и е импотентен.


С Барбара Маркс на сватбата им

Ако казаното от Каплан е истина, то неблагополучието в четвъртия брак на певеца намира своето логично обяснение. През 1976 г. Синатра се жени за много по-младата от него Барбара Маркс. В началото и двамата изглеждат щастливи, но не след дълго на повърхността изплува истината – скандали, побоища, погроми и чести раздели. И все пак Синатра и Маркс изкарват заедно 20 години, което всъщност е до края на живота на певеца.
Мълвата носи, че Барбара се интересува единствено от парите на Франк, а към него е равнодушна и дори жестока. Има и подозрения, че когато Синатра получава втория инфаркт, тя, уж случайно, излиза от стаята, без да му се притече на помощ. Може би е уморена от капризите на 82-годишния импотент със замах и имидж на плейбой? Никой не може да даде отговор на този въпрос. Все пак кой е наясно какво се случва в спалнята, между чаршафите на двама души?



Най-доброто предстои

Франсис Албърт Синатра е роден на 12 декември 1915 г. в Хоубоукън, Ню Джърси, САЩ. От първата си жена Нанси той има три деца – дъщери, Нанси и Тина, и син Франк. Заедно с певческата си кариера Синатра се снима и в киното, а за ролята си в „Оттук до вечността“ получава „Оскар“ през 1953 г. Умира през 1998 г. и е погребан в Калифорния в един гроб с баща си и майка си, а на надгробния му камък пише „Най-доброто предстои“.

„Това е светът на Франк. Ние просто живеем в него“, казва Д
ийн Мартин за Франк Синатра и е толкова прав.

А какво казва самият Синатра преживе - в цитатите му, до един уникални, които подбрахме за вас в Love to Quote.
 

 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра