Следва

Ето кои елхички спечелиха по малко Коледа от Mr. Bricolage

Баба ти има история – твоята история

„Моята българска история“ приканва: Говори с баба си!...

All About Life преди 8 години

Как помним бабите? С аромати - на прясно изпечена баница или топли мекици, с цветовете на вълнена прежда и домашни терлици, с вкусовете на детството... Или с истории – техните истории, които всъщност са наша история?
Виртуалната историческа карта на България „Моята българска история“ започва кампанията #SELFIESBABATI и приканва всички, които могат, да поговорят с бабите и дядовците си. Защото баба и дядо невинаги са били баба и дядо! Те имат минало за споделяне! А точно от нас зависи да не бъдат забравени.

Как да участваш в #SELFIESBABATI?
Виж се с баба и дядо, говорете за миналото, разгледайте черно-белите снимки.
Запиши и сподели историята на www.myhistory.bg, където и да си, защото виртуалната ни историческа карта вече има и мобилна версия. После се снимай с баба или дядо и сподели вашето селфи в Инстаграм или Фейсбук с хаштаг #selfiesbabati и #myhistorybg
Най-интересните баби и истории да намерят специално място както на историческата ни карта, така и в нашия специален Виртуален музей на бабата, който ще направим през следващата година.

Защо говорим с бабите?
Често приемаме бабите и дядовците си за биографична даденост. А те са много повече от това – те са носителите на нашата родова памет – тези, които знаят и пазят историята на семейството, къщата, улицата ни. Декември е пълен с поводи да се срещаме с най-близките. „Моята българска история“ приканва да поговорим с нашите баба, дядо или друг роднина, да ги попитаме за любопитните или малко известни истории на героите от тяхната младост, на нашите собствени къща, улица, град или род.
Започваме #SELFIESBABATI, защото вярваме, че именно личните истории и личното преживяване на общото ни минало са нишките, които изплитат колективната ни историческа памет.

За „Моята българска история“:
„Моята българска история“ е интерактивна карта на България, в която всички заедно пишем и споделяме историята си. Тази, която по-често остава неразказана – малко известни факти за общото ни минало и важни обществени фигури, както и нашата лична история – на рода, на къщата ни или нашата улица. „Моята българска история“ е проект на гражданската платформа MoveBG.

More All About Life