Следва

"Къщата на гнева" - най-добрият спектакъл за 2015 на сцената на Театър Възраждане

Какво да четем: "Лъжи на дивана" от Ървин Д. Ялом

Роден във Вашингтон прз 1931 г., Ървин Д. Ялом е почетен професор в Станфордския университет, автор на редица уважавани от критиката бестселъри, изключително търсен психиатър и терапевт...

Books преди 8 години

Авторът: 

Роден във Вашингтон прз 1931 г., Ървин Д. Ялом е почетен професор в Станфордския университет, автор на редица уважавани от критиката бестселъри, изключително търсен психиатър и терапевт. Българската публика вече познава неговите проницателни книги „Все по-близо всеки ден” и „Дарът на терапията”, смесващи експеримент и филосософски наблюдения. С годините Ялом успява да примири двете си големи страсти - литературата и психотерапията, защото е убеден, че целта им е една и съща: да помагат на хората по пътя към повече свобода и спокойствие. По великолепния роман „Когато Ницше плака“ е създадена американско-българска продукция с участието на Арманд Асанте, Бен Крос и Катрин Уиник.

Книгата:

Вторият роман на Ървин Ялом, „Лъжи на дивана“, го утвърждава като забележителен съвременен писател. Някои от героите на тази книга, която определено бележи появата на нов жанр – жанра на психоаналитичния трилър, – „лежат“ на дивана, други „лъжат“ на дивана. И едните, и другите са се поверили на грижите на своите терапевти. Които, както става ясно, също са хора с проблеми.

Уважаваният ветеран в психотерапията Сиймор Тротър прекрачва границите на професионалната етика в името на пациентката си. Но дали има право на това? Самонадеяният психоаналитик Маршал Страйдър е твърде влюбен в парите, което го въвлича в сериозно изпитание. Дали ще излезе от него пречистен? Младият и амбициозен Ърнест Лаш прави всичко, което е по силите му, за да помогне на пациентите си. Но дали прави това, което трябва?

Историите на тримата терапевти се преплитат с историите на пациентите им: красивата и много болна Бела, комарджията Шели, нещастния Джъстин, злата Карол. Не всички казват истината, лъжата е на всяка крачка (да уточняваме ли, че на английски „лъжа“ и „лежа“ се пишат и произнасят по един и същи начин?). Намесват се и двама интелигентни измамници, които се оказват по-добри психолози от психолозите, и нещата сякаш излизат от контрол. Докато не се появява светлинка в тунела.

"Лъжи на дивана" на издателство Колибри, е вече по българските книжарници.

More Books