Следва

Ексклузивно: Първо интервю на сина на най-преследвания наркотрафикант в историята, Пабло Ескобар

"Къщата на гнева" - най-добрият спектакъл за 2015 на сцената на Театър Възраждане

"Къщата на гнева" е една история: за неистовия стремеж на човека към свободата, към бреговете на непознати морета...

Events преди 8 години

"Къщата на гнева" по „Домът на Бернарда Алба“ на Лорка и стихове на Мигел Ернандес, Рафаел Алберти и на режисьорката Диана Добрева, ще може да гледате на 19-ти (вторник) и 29-ти (петък) януари от 19:00 ч. в Театър Възраждане. Представлението е номинирано в четири категории на наградите Аскеер, като печели в две от тях, едната - за най-добър спектакъл на 2015 г. Има и три награди в две категории от XXVI Национален фестивал на малките театрални форми в гр. Враца, както и награда за най-добра женска роля на международния фестифал в Скопие.

По думите на режисьорката Диана Добрева "Къщата на гнева" е една история: за неистовия стремеж на човека към свободата, към бреговете на непознати морета, за смисъла, когато ти се отнеме – да обичаш и да бъдеш обичан, за любовта като възможен сън и невъзможен живот, за диктатурата и бунта на свободната воля, за гнева, роден в самота..."



"Къщата на гнева" по "Домът на Бернарда Алба" е третата пиеса от т.нар. селска трилогия на Лорка, в която действието се развива през 1936 г., когато Испания е обхваната от фашизъм и религиозен фанатизъм. "Домът на Бернарда Алба" е най-мъчителната и мрачна част от трилогията, пресъздаваща част от живота на пет млади жени, които са затворени в къщи и обречени на осем годишен принудителен траур, наложен от майка им, след смъртта на техния бащата.

Придържайки се към догмите на католицизма, съчетани със суеверия и столетни правила, които за нищо на света не се нарушават от хората живеещи в малките села на Андалусия, вдовицата Бернарда създава мрачен свят, в който любовта е забранена, обричайки дъщерите си на самота, гняв и болка по неосъществените им копнежи на младостта. „Къщата на гнева“ сблъсква човешката природа с неразбиваемите стени на забрани и табута, които отново само човек може да създава.



Майсторски преплетените текстове, използвани в драматизацията на Диана Добрева, са допълнени от великолепните композиции на Петя Диманова, чиято музика озвучава спектакъла. Забележителните костюми, сценография и грим също са дело на Диана Добрева, а главните роли се превъплащават Георги Златарев, Жана Рашева, Ивет Радулова, Донка Аврамова, Николина Янчева, Филипа Балдева, Лиляна Шомова и Яна Кузова.

Билети за постановката "Къщата на гнева" може да закупите онлайн, на сайта на театър "Възраждане"  (ePay , Visa & Mastercard) или като се обадите и поръчате на тел. 0887 333 112 (с куриер и наложен платеж). Покупка на билети от каса може да направите в магазините на Office1superstore, Fastpay, "На Тъмно" и книжарници Booktrading, както и тук.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?