Следва

Throwback Thursday: Face to Face с Люба Кулезич

„София Филм Фест” посвети своето 19-о издание на българското кино и неговия 100-годишен юбилей

Международният филмов фестивал „София Филм Фест”, най-мащабният филмов форум в България, посвети своето 19-о издание през 2015 на българското кино и неговия 100-годишен юбилей... 

Movies & TV преди 8 години

19-ият София Филм Фест бе открит с „Досието Петров” на режисьора Георги Балабанов по сценарий на легендата Жан-Клод Кариер. В основната конкурсна програма на фестивала бяха включени два български филма – „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който беше удостоен с четири приза, включително и Голямата награда „София – град на киното” на Столична община, и „Прелюбодеяние” на режисьора Явор Веселинов. В Балканския конкурс на бе представен филма на Захари Паунов и Емил Тонев „Омбре”, както и двете румънско-български копродукции със световни премиери на Берлинале – „Аферим!” на Раду Жуде и „Защо аз?” на Тудор Джурджу, а в документалния конкурс българското предложение беше „Салто мортале” на Борислав Колев. В програмата на фестивала традиционно бяха представени всички нови български игрални филми, създадени между март 2014 и март 2015, както и още 10 български документални премиери, а в КОНКУРСА за късометражно кино за НАГРАДАТА JAMESON бяха селектирани 12 страхотни кратки филми на млади творци, като международното жури присъди наградата на Антония Милчева за нейния документален филм „Гинка”.

В програмата на София Филм Фест през март бяха включени 10 класически филма на 10 режисьора, създадени до 1989 г. и 10 от най-успешните творби на 10 режисьора на новото българско кино след 1990 г. Филмите бяха селектирани от 10 утвърдени кинокритици от различни поколения, а всеки филм бе представен от кинорежисьор пред фестивалната аудитория.

В програмата BALKAN SCREENINGS на София Мийтингс на закрити прожекции бяха представени „Каръци” на режисьора Ивайло Христов (Голямата награда „Златен св. Георгий”, Москва), „Жажда” - пълнометражен дебют на Светла Цоцоркова (премиера в „Нови режисьори” на Сан Себастиан), „Сняг” – пълнометражен дебют на Венцислав Василев (премиера във Варшава), „Събирачът на трупове” на Димитър Димитров (премиера във Варшава), „Досието Петров” на Георги Балабанов (с награди от Монреал и Алжир), „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” на Иглика Трифонова (с премиера и награда в Талин), „Зевс” на Павел Веснаков, “Ladino Ladies’Club” на Борис Мисирков и Георги Богданов, „Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов.

Общият брой на представените български филми в програмите на СФФ и София Мийтингс беше 73!

В програмата SECOND FILMS PITCHING на София Мийтингс, където се представят проекти за първи, втори или трети игрални филми, през 2015 година участваха 16 български филмови проекта със своите автори.

В рамките на традиционната за Дома на киното програма „София Филм Фест за учащи” за 2015 стартирахме през януари с българската криминална комедия на режисьора Константин Буров „Отрова за мишки или как да си направим банка”. В програмата бяха включени още 8 български филма, сред които „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел” на Костадин Бонев, „Съдилището” на Стефан Командарев, „Омбре” на Захари Паунов, „Буферна зона” на Георги Дюлгеров, „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Потъването на Созопол” на Костадин Бонев, „Досието Петров” на Георги Балабанов и документалния „Ром Кихот” на Петя Накова и Нина Пехливанова. Филмите представяха проф. Георги Дюлгеров и Антония Ковачева, а зрителите имаха възможност да се срещнат техните автори. СФФУ е инициатива на Арт Фест и Дома на киното в партньорство с ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

През 2016 година София Филм Фест и Домът на киното ще продължат усилията си да срещат младата публика с най-важните и актуални заглавия на българското и европейското кино. Не пропускайте специалната програма от нови български игрални, документални и късометражни филми в рамките на 20-ия юбилеен София Филм Фест.

More Movies & TV