Следва

Започнаха снимките на втория сезон на MasterChef

Прегърни киното с Наградата ДЖЕЙМИСЪН за български късометражен филм

За 13-и път ДЖЕЙМИСЪН ще връчат награда в размер на € 6 000 в конкурса на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ за късометражно кино - Jameson Short Film Award...

Movies & TV преди 8 години

За 13-и път ДЖЕЙМИСЪН ще връчат награда в размер на € 6 000 в конкурса на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ за късометражно кино - Jameson Short Film Award.

Остават два дни до крайния срок за подаване на заявки за участие в традиционния конкурс за късометражни филми Jameson Short Film Award. Международният филмов фестивал София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey очакват филмите, които отговарят на условията за участие, да кандидатстват за приза до 15 януари 2016 г.

А ето селекционерите, които поеха важната задача да изгледат ВСИЧКИ кандидатствали филми и да предложат НАЙ-ДОБРИТЕ 12 ОТ ТЯХ пред авторитетното международно жури на фестивала.

Ивайло Христов е сред най-обичаните български тетрални и кино актьори, но той е и режисьор, както и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Роден е на 10 декември 1955 година в София. Завършва ВИТИЗ през 1980 в класа по актьорско майсторство на проф. Сашо Стоянов. По разпределение работи в Държавния театър в Сливен до 1985, а след 1986 година е в Театъра на българската армия. Играе и на сцената на столичния Театър 199, където се изявява като режисьор. Публиката го помни с роли в пиесите „Господин Пунтила и неговия слуга Мати”, „В очакване на Годо”, „Секс, наркотици и рокендрол”, „Вишнева градина”, „Женитба” и много други. Като режисьор е поставял „Случайната смърт на един анархист”, „Секс, наркотици и рокендрол”, „Ножица трепач”, „Подземни тайни” и „Нощта на рокендрола”. В НАТФИЗ, където е асистент от 1992 година в класа на проф. Стефан Данаилов, е поставял пиесите „Опера за три гроша” и „Буре барут”.
Проф. д-р Ивайло Христов е и един от основателите на театралната награда АСКЕЕР. Режисьорският му кинодебют е „Емигранти” (2002), в съавторство с Людмил Тодоров; като режисьор и сценарист е създател на филмите „Приятелите ме наричат Чичо” (2006), „Стъпки в пясъка” (2010), а през 2015 година най-новият му филм „Каръци” получи престижната голяма награда на Московския филмов фестивал „Златен св. Георги”, както и наградите за най-добър филм и актриса на фестивала на българския игрален филм „Златна Роза” 2015.

Актрисата Маргита Гошева e позната на българските зрители от работата й в театъра, както и с главната роля в един от най-награждаваните български филми от последните години – „Урок” на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Маргита завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Надежда Сейкова и асистент доцент Веселин Ранков. Актрисата дебютира в киното през 1996 година в съвместния проект на Георги Дюлгеров и Светослава Овчаров – „BG”, участва в „Емигранти” (2002) на Ивайло Христов и Людмил Тодоров, „Разследване” (2007) на Иглика Трифонова, „Три дни в Сараево” (2014) на Николай Тодоров, „Къде е Маги?” (2012) - тв сериал и др. След 16 години на сцената, Маргита Гошева има 23 роли в 9 различни театрални трупи, а благодарение на „Урок” вече е стигнала до публиката в много страни по света, като сред множеството награди се открояват тези за най-добра актриса от фестивала в Анже (януари 2015), както и същата награда от Вилнюс (април 2015).

Продуцентът и режисьор Илиян Джевелеков е роден на 10 май 1966 година в Пловдив. Учи психология в Софийския университет и завършва кино и ТВ режисура в НАТФИЗ в класа на акад. Людмил Стайков. В периода на следването си работи като режисьор в студентската програма “Ку-Ку”. През 2001 Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров създават продуцентската компания „Мирамар Филм”, която днес се нарежда сред водещите създатели на документални и игрални филми, а също и на телевизионни реклами в България. Хитовият филм на Явор Гърдев „Дзифт” (2008) е продуцентски дебют на Илиян Джевелеков в игралното кино, а „LOVE.NET” е неговият режисьорски дебют. Филмът има над 200 000 зрители и се нарежда в топ 10 класацията на най-добрите боксофис постижения на български филми у нас през последните 20 години. Филмът е продаден в САЩ, както и в много европейски държави

Анита Димитрова е журналист с над 20-годишен опит в сферата на културата със специално отношение към киното. Родена на 22 март 1976 година в град Велико Търново; следва „Връзки с обществеността” във ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“, но избира журналистиката пред PR-a и рекламата. През 1994-1997 г. е репортер във в. „24 часа“, а във вестник „Сега” работи от основаването му в края на 1997 г. до днес. Паралелно с това през годините е писала за кино (и понякога на други теми) в списанията „Club Z”, „Жената днес”, „Една седмица в София”, „Плейбой”, „AmCham Bulgaria Magazine”, сайтовете SofiaLive и OperationKino. От 2002 до 2008 година е и сценарист на развлекателното седмично шоу „Елит” по БНТ.

Антония Милчева е миналогодишният носител на наградата Jameson, създател на филма „Гинка”. Антония e родена през 1984 година във Видин. Завършила е кинорежисура при проф. Георги Дюлгеров в НБУ през 2013 г. Сценарист, режисьор и монтажист на „Гинка“ (2014), „Линда” (2012), „Трети срещи от новия вид” (2011), „Рожден ден” (2010). Работила е като асистент на проф. Георги Дюлгеров, а също и като монажист на филма му „Буферна зона”.

В края на януари ще бъдат обявяни 12-те претендента за голямата награда, а международното жури на юбилейния 20-ти София Филм Фест ще посочи победителя.

Крайният срок за участие в предстоящото издание е 15 януари 2016 година. Всички филми с над 50% българско финансиране и времетраене до 30 минути, заснети след 1 февруари 2015 година и отговарящи на регламента на конкурса, могат да се включат в състезанието. Формуляр за кандидатстване се попълва на английски език след регистрация в сайта на София Филм Фест. Филмите трябва да бъдат предоставени в срок в офиса на София Филм Фест - 13 етаж на административната сграда на НДК.


Създадена преди 16 години, наградата JAMESON продължава да бъде сериозна мотивация за българските кинорежисьори. Съвместна инициатива на Jameson Irish Whiskey и Европейската Асоциация на филмовите фестивали, Jameson Short Film Award първоначално се връчва на 18 фестивала в различни точки по света, а у нас се появява за първи път през 2003 година. В последните няколко години призът Jameson се връчва само в България и Ирландия.


Награда Jameson – победители 2003-2015
2015 ГИНКА, режисьор Антония Милчева
2014 КАЗАБЛАНКА, режисьор Кольо Карамфилов
2012 СУТРИН, режисьор Неда Морфова
2011 ВЛАКОВЕ, режисьор Павел Веснаков
2010 ПРИКАЗКИ, режисьор Николай Василев
2009 3 СЕСТРИ И АНДРЕЙ, режисьори Андрей Паунов, Борис Десподов
2008 СЕМЕЙНА ТЕРАПИЯ, режисьор Петър Вълчанов
2007 МИНУТИТЕ СЛЕД ТОВА, режисьор Николай Тодоров
2006 ЧЕРНО НА БЯЛО, режисьор Андрей Цветков
2005 ПРЕДИ ЖИВОТА, СЛЕД СМЪРТТА, режисьор Драго Шолев
2004 ЖИВОТ СЪС СОФИЯ, режисьор Светла Цоцоркова
2003 YELLOW, режисьор Иван Русев


Jameson е ирландско уиски, което е тройно дестилирано, отлежава и се бутилира по един и същи начин от 1780 г. – гаранция за качество и автентичност. Най-важна е рецептата на Jameson, която датира от 220 години. Jameson е марка с история и е част от наследството на Ирландия. Но също така се чувства достатъчно добре и в съвременна Ирландия и е свидетел на успехите на звезди като U2, The Corrs, Riverdance.

Irish Distillers и Pernod Ricard насърчават отговорното отношение към консумацията на алкохол и не одобряват прекомерната му употреба. Pernod Ricard e член на социални организации, подкрепящи умерената консумация.

More Movies & TV