Следва

Б като Библия, Б като Блог - Или когато мислим еднакво

2016-та - година на Огнената Маймуна

Според китайския календар новата 2016-та година ще настъпи на 8-ми февруари. В тази нощ Дървената Коза ще отстъпи престола на Огнената Маймуна...

Astro преди 8 години

Според китайския календар новата 2016-та година ще настъпи на 8-ми февруари. В тази нощ Дървената Коза ще отстъпи престола на Огнената Маймуна. Това животно, само в подсъзнанието на някои, предизвиква забавни асоциации. На изток, в действителност, хората са много чувствителни към маймуните, смятат ги едва ли не за въплъщение на божество. Умни, артистични и невероятно силни животни, които външно много приличат на човека.

Така че, измисленият от китайците преди повече от 2000 години, 12 годишен календарен цикъл, в който всяка година съответства на определено животно, е доказал своята точност. Той не може да предвиди всички събития, но въпреки това ни помага да повдигнем завесата на бъдещето.

Характеристика на годината: какво ни очаква и за какво да се подготвим…
Огнената или червена Маймуна е интересно животно, многообразно и в някои отношения, подобно на нас самите. Маймуната е невероятно умна, находчива и изобретателна, но в същото време непредсказуема. Тя може да бъде както съзидателна, така и разрушителна, мигновено преминава от ласки и доброта към раздразнение и гняв. Огънят също притежава такава непостоянна природа: той може да дава топлина в студената нощ, да създава уют у дома, но може и да унищожи цели градове. Именно в такава година всеки от нас получава шанса, наистина да промени живота си, да направи това, за което отдавна е мечтал, да постигне безпрецедентен успех.
Тези, които бъдат също толкова изобретателни и находчиви, каквато е самата Маймуна, които следват целта си докрай, въпреки страховете и съмненията, със сигурност ще бъдат възнаградени. В годината на Маймуната трябва да се действа решително, разчитайки на себе си и на своите сили. Маймуната не обича тези, които бездействат, но тези, които се осмелят и рискуват, ще имат много добри шансове да постигнат целите си. Мото на годината на Маймуната може да бъде фразата: "Сега или никога".

Маймуната си има своите отрицателни черти: тя може да бъде нагла, повърхностна, хитра и тщеславна. Това е обратната страна на нейните положителни качества: настойчивост, широк кръгозор, съобразителност и увереност в себе си. Всички тези положителни качества ще са ни необходими, за да изпълним своите мечти през годината на Маймуната. Но не трябва да се увличаме и да ставаме твърде егоистични, защото ще се появят проблеми в личните дела и трудности в общуването, дори и с най-близките ни приятели. Трябва да бъдем в състояние да забелязваме лошите черти в себе си и да поставим „Маймуната на място“, напомняйки й, кой е „венецът на еволюцията“.
В китайския календар, 12-те животни включват в себе си и от петте елемента: вода, дърво, огън, земя, метал. Така че, следващата година на Огнената Маймуна ще бъде чак след 60 години, в 2076 г. В годината на Маймуната винаги се случват мащабни събития и това се отнася не само за живота на отделните хора, но и за цели народи. Достатъчно е да си припомним събитията, които са се случили през предходните години под знака на Маймуната - 2004 г., 1992 г., 1980 г., 1968 г., 1956 г., 1944 г., 1932 г. 1956, между другото, е двойник на 2016 г.: тя също е била високосна година на Огнената Маймуна. През 1956 г., са налице няколко трагични събития: Унгарската революция, потушена от съветските войски и Суецката криза - военни действия срещу Египет.

Символи на 2016-та: цвят, камъни…
Символът на 2016 г. е огъня, той е един от петте елемента допълващи китайския календар. Трябва да знаем как да се отнасяме с огъня и тогава той ще ни носи полза, а не вреда.

Цветът на 2016-та е червен, както и всички огнени цветове и нюанси, от алено червено до ярко оранжево.

През 2016 г. късмет ще носят камъни с червен цвят - гранат, рубин, огнен опал и камъни с имащи огнен произход, например, обсидиан (вулканично стъкло). Бижута, изработени от кехлибар също се харесват на Огнената Маймуна.

За родените в годината на маймуната…
Хората, родени под знака на Маймуната, са ярки личности, намиращи се винаги в центъра на вниманието. Те са изследователи, изобретатели, пионери - те се отличават с жажда за знания и способност да прилагат тези знания в практиката. Те са умни и находчиви, умеят да разполагат хората към себе си и винаги са заобиколен от фенове и почитатели. Поради това, родените под знака на Маймуната са склонни да се надуват. На родените под този знак са присъщи алчност, хитрост, егоизъм, тщеславие. Знаейки за тези качества родителите могат да възпитават децата, родени през 2016 г., превръщайки отрицателните им черти в положителни - користолюбието в спестовност, хитростта в изобретателност и умение да се мисли творчески и нестандартно, егоизмът и тщеславието в увереност в себе си и способност правилно да се преценяват собствените сили и способности. Родителите не трябва да угаждат на всички капризи на детето-маймуна: то е много умно и изобретателно, така че бързо ще превърне мама и татко в обслужващ персонал. Но, такова дете не трябва и да се ограничава, защото няма да развие своя богат творчески потенциал. Както винаги, трябва да се търси златната среда.

В годината на Маймуната са родени много видни и интересни личности. Сред тях са Руал Амундсен, първият човек, който е пребивавал на Южния полюс, немският философ Артур Шопенхауер, загадъчният фаворит на царското семейство Григорий Распутин, известният холивудски актьор и режисьор Мел Гибсън, Джордж Байрон, Жаклин Бисе, Юлий Цезар, Жак Ширак, Дейвид Копърфийлд, Барух Спиноза, Тимъти Далтън, Том Ханкс, Хари Худини, Декарт, Даяна Рос, Oмар Шариф, Леонардо да Винчи, Джордано Бруно, Елизабет Тейлър, Хари Труман…

Семейство, любов, работа…
2016-та е високосна година и не е препоръчително да се сключва брак. Самата Маймуна е доста лекомислено и непостоянно същество. Така че тези, които вече имат връзка, е необходимо да подложат отношенията си на проверка и да дочакат до 2017 г.

А тези, които вече са женени, трябва да обърнат внимание на развитието и запазването на отношенията. Не трябва да се поддават на изкушенията, които ще им предложи лекомислената Маймуна. Зад ярката външна обвивка може да няма нищо свястно, така че най-добре да се погрижим за това, което вече имаме. Въпреки своята несериозност и донякъде ексцентричен характер, годината на Маймуната е благоприятна за деца. Така че, това е идеалният момент за бебе.

На тези, които са самотни, страстната и романтична Маймуна ще даде шанс да срещнат любовта. Не се страхувай да признаеш чувствата си! Има, вярно, и друга страна: ако не ти провърви в любовта, ще имаш успех в бизнеса. Казват, че работата е направила от маймуната човек, затова годината е успешна за нови проекти. Тези, които през 2016-та г. работят много и не се страхуват да поемат рискове, ще успеят. Тук предимство ще имат самотните, тъй като семейните хора не могат да си позволят да работят ден и нощ и да рискуват, това неминуемо ще доведе до проблеми в личния им живот.

More Astro