Следва

Лесно скандинавско решение за студено януарско утро

Изабела Блоу: Тъжната история на английската ексцентричка

Тя открива света на модата за Александър Маккуин и вдъхновява неповторимия дизайнер на шапки Филип Трейси...

All fashion преди 8 години

Тя открива света на модата за Александър Маккуин и вдъхновява неповторимия дизайнер на шапки Филип Трейси. Тя е Изабела Блоу, жената, до чието име винаги стоят най-популярните и нашумели млади дизайнери. А самата тя нарича себе си „свинята, която намира трюфели”.

Най-близките й приятели я наричат Изи. Но когато Изабела Блоу слага край на живота си, тъжат не само те, а целият свят, защото е загубил не просто един творец, а жестоко вдъхновение с име на жена.


Изабела Блоу и Филип Трейси

Изабела Блоу открива света на модата за Александър Маккуин и е вдъхновение за Филип Трейси. Абсолютен фешън бог, появата й на всяко модно ревю се очаква с трепет, сравним с този, който предизвиква днес целият фронт роу, а не само отделен човек.

Тя носи, и го прави фантастично, омар на главата си, вместо шапка, при това омар, щедро гарниран със скъпоценни камъни и еленови рога, драпирани за разкош с черна дантела. От това по-разпознаваем подход надали можем да измислим...

Чувайки в редакцията гласа й, асистентките бързат да събуят ниските обувки и да се качат на високи токчета, да начервят устните си и да сложат грим: Изабела е на мнение, че е престъпление за една жена да ходи с ниски обувки и без грим.

Снимките й са сравнявани с произведения на Дали, а по вкуса й се равнява цялата модна индустрия на Британия. И като зъл присмехулник, единственото, което можело да се сравни с блясъка и таланта на Изабела Блоу, е безнадеждността на човешката й съдба.

Изабела Делвс Броутън идва на света през 1958 г. в Лондон, в семейството на майор Ивлин Делвс Броутън, дванадесети баронет Броутън, и втората му жена Елен Мери Шор. Детството на момичето от аристократична династия преминава в графство Чешър, родното гнезденце на Броутънови от 14 век. Семейството се гуши в малка стая, на която, според думите на Изабела подхождат два епитета – розова и ужасна. Наследственият замък, който се вижда от прозореца, отдавна е продаден заради дълговете от хазарт на дядото Джок Делвс Броутън и е превърнат в девическо училище. Мъжът, довел семейството до фалит, е обвинен в убийство, което го кара да посегне на живота си. Той се отравя славно, а многодетното семейство - Изабела има две сестри и двама братя - живее в мизерия.



Като най-важният момент в детството си, Изабела описва моментът, в който мери розовата шапка на майка си пред огледалото, а любим персонаж на разказите й е бабата, лейди Вера Делвс Броутън, която внучката нарича простичко и с любов „канибал“. Вера Броутън е известна фотографка и пътешественица. Веднъж, обядвайки в Папуа Нова Гвинея печено месо, дамата разбира, че то е човешко, и... си поисква допълнително.

Много са странните истории в семейство Броутън. Но някои са наистина ужасяващи. Когато е на 4, през 1962-а, Изи става свидетелка на гибелта на по-малкия си брат. Той се дави в басейна, докато баща им си прави коктейл, а майка им си черви устните. „Възможно е това по някакъв начин да е свързано с моята мания към червилата“ - казва по този повод Изабела. А родителите, на първо място майката, неуспявайки да преживят загубата, губят интерес към по-големите момичета в семейството.

И ето че Изабела вече е на 14 години, когато Елен Мари Шор си тръгва от семейството, стискайки ръцете на децата си за прощаване. Годината е 1972, бащата стяга поредна сватба. Не след дълго мащехата дава ясно да се разбере, че има намерение да живее самостоятелен живот и на практика буквално се опитва да изгони момичетата, за да се освободи от всякаква отговорност. Изабела решава да вземе живота си в ръце и заминава за Лондон, където започва да извършва доста странни за аристократка като нея дейности – продава бисквити и мие подове.

1979 година е моментът, когато изпитанията, достойни за Пепеляшка, приключват. Изабела заминава за Ню Йорк да изучава древното китайско изкуство в Колумбийския университет. Съседка по стая й е Катрин Оксенберг, прославила се в сериала „Династия“. Екстравагантната гостенка от Стария свят бързо се превръща в любимка на нюйоркската бохема. Така Изи започва да дружи с Анди Уорхол, с когото на първата среща отива обута с различни обувки Manolo Blahnik и започва работа при Ги Ларош.

Животът я среща и с Брайън Фери, който през 1980-а убеждава Изабела да отиде на интервю с креативния директор на Vogue Ана Уинтур, която в онзи момент си търси асистент. За първата им среща разказват, че на бюрото пред Ана лежала биографията на английската писателка Вита Саквил-Уест. Виждайки книгата, Изабела признала, че я е чела три пъти и веднъж дори поплакала. На което Уинтур хладно отговорила: „Изи. Изобщо няма за какво да плачеш.“ Само че двете намират бързо общ език. По думите на Уинтур на нея й харесала непредсказуемостта на асистентката: единия ден тя се обличала като махараджа, на другия се превръщала в пънк дива, а след това влизала в ролята на чепата секретарка.

„Тя продължи великата английска традиция на ексцентриците.“

След няколко години работа във Vogue Изабела се мести в Tatler като асистент на директор мода. Две години след това, на сватба в Катедралата в Солсбъри, тя се запознава с младия арт дилър Дитмар Блоу. Изи носи шапка с щраусово перо, Дитар - розовото палто на дядо си, посланик в Шри Ланка. Любовта между „шапката и палтото“, както се изразява Изабела, избухва мигновено.

Сватбата е в Катедралата в Глъстър, а Изабела минава под венчилото в рокля от пурпурно кадифе с бродерии във вид на колие и невероятна шапка, приличаща повече на средновековен шлем. Украшението за глава е дело на никому неизвестния тогава майстор на шапки Филип Трейси, студент в Кралския колеж по изкуствата. Още преди да се върне от сватбено пътешествие, Изабела кани Трейси да се премести да живее при нея и да започне да твори шапки. Филип не се замисля много, резултатът - изумителна световна популярност много скоро след това.

През 1993 г. Изабела заема поста редактор в Tatler, Vogue, Sunday Times и консултира Du Pont, Lacoste и Swarovski. При това самата тя нарича себе си „свинята, която намира трюфели“. Но пък има изключителен усет за нови имена. Следващото в колекцията й след Трейси е това на Александър Маккуин, когото Изи намира на ревюто на випускниците от Колеж Свети Мартин – и веднага му предлага да купи цялата му колекция. Маккуин й я продава за 5000 фунта – това е сумата от 6-милионното наследство, която оставя на по-голямата си дъщеря покойният Ивлин Делвс Броутън.



Именно Изабела качва на подиума Стела Тенант и Софи Дал. Последната - буквално забърсана на улицата – цялата в сълзи след скандал с майка й. „На всички ни се струваше, че Дал е просто дебела тийнеджърка“, с учудване впоследствие разказва писателката П. Сайкс, близка приятелка на Блоу.

През 2002 г. в модната индустрия Изабела Блоу се ползва с неразбиваем авторитет, а за тоалетите й се носят възторжени слухове. Филип Трейси прави огромна изложба с шапки, създадени специално за Изабела, експозицията има невероятен успех. На откриването е пусната книгата When Philip met Isabella със снимки на най-впечатляващите тоалети на музата на дизайнера. Самата Блоу, чиито „аксесоари за глава“ стават легендарни споделя, че ходи при Трейси като при психотерапевт: „Когато ми е лошо, аз отивам при Филип, закривам си лицето и се чувствам просто отлично.“

Блоу е убедена в собствената си уродливост и казва, че прилича на „портрет на плантагенети“. Наистина, външността й е далеч от модните стандарти, но в нея и в образите й се вижда фантастичната органичност, чужда на всички преднамерени и скалъпени образи.

Том Форд по препоръка на стилиста си придобива линията на Александър Маккуин, при това самата Блоу постоянно има финансови затруднения. По думите на приятелите й тя се отнася с парите като дете – харчи всичко, което има за тоалети и разкошни безсмислици. Изи можи да отвори своя агенция и да забогатее, още повече, че работи с режима на агенция, на която никой не плаща.

Но най-голямата й мъка е липсата на деца. Опитите й да забременее не сполучват, малко по-късно й откриват онкологично заболяване. „Двамата с Детмар сме като два екзотични плода, които не дават плодове, ако ги кръстосаш.“


Изабела и Детмар Блоу

Вместо деца тя си взема черен мопс на има Алфи. Ситуацията се усложнява обаче, когато свекървата предявява претенции към имотите, в които живее двойката. Тогава Изабела е с разклатени нерви заради здравословните си проблеми и чашата прелива с безочието на възрастната госпожа. Изи прави опит за самоубийство. Но оцелява - след скок от моста Хамърсмит. Счупените кости на глезените обаче, завинаги я лишават от възможността да ходи на токчета. В крайна сметка съпрузите се събират отново в Хилс, но депресията вече е сграбчила в лапите си Изи.

През 2007-а е последният й суициден опит. На 6 май, по време на приятелско събиране, Изабела казва на гостите, че отива до магазина, а след няколко часа я намират полужива. Нагълтала се с хербициди, с помощта на които си отива от този свят и свекър й.

Умира на следващия ден в болница. „Мисля, че дори там, тя е била облечена в рокля от сребърен брокат“- са думите на приятелката й Хамиш Боулс, редактор във Vogue. - Това, как изглеждаш, е по-важно от всичко. Дори в такава ситуация“, смайва с коментара си Боулс.

Погребението е в Катедралата в Глостър, там, където тя се омъжва, нахлупила шапката на Трейси. Ковчегът е  украсен вместо с венец, с една от шапките й. „Обърнах се – казва Плам Спейкс - Около мен всички бяха облечени точно както повеляваше Изи.“

Цветът на модния свят е там, смълчан, на високи токчета, ярко начервен...  В памет на едно истинско чудо.

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.