Следва

Love to quote: 7 зареждащи цитата за по-богата седмица. И още нещо...

Пикантно Пиле Галби от Сеул

Пикантно Пиле Галби от Сеул...

Food преди 8 години

В това ледено-зимно белоснежно време ни се прииска да се посгреем вътрешно с нещо вкусно, интересно и различно, нещо, което не сме опитвали досега. Открихме го в Сеул. Не буквално, разбира се, но взехме щипка вдъхновение от там, която, повярвайте ни, може да сгрее целия ни офис. И сами ще се убедите, дори само като прочетете съставките на това огнено и адски апетитно ястие. Ако и вие сте фенове на пикантната кухня, обичате комбинацията от пилешко, спагети и люти чушки и имате нужда от сериозно сгряване, след което да излъчвате повече топлина и от парното - това е вашата рецепта! Запретвайте ръкави!

Необходими продукти

За пилето и маринатата:

400 гр. Обезкостени пилешки бутчета
7 скилидки чесън, обелени
1 с.л. (15 гр.) лук, нарязан на кубчета
1 ч.л. (10 гр.) джинджифил
3 1/2 с.л. (74 гр.) корейска чили паста (чили)
2 с.л. (30 гр.) оризово вино (саке)
2 с.л. (30 гр.) ябълков сок
1 с.л. (15 гр.) соев сос
1 с.л. (14 гр.) препечено сусамово олио
1 1/2 ч.л. (11 гр.) мед
1 ч.л. Микс Люта подправка (Shin Ramen)
1/2 ч.л. Чесън на прах
1/4 ч.л. Прясно смлян черен пипер
1/8 ч.л. Къри
1 с.л. Люта чушка
1 1/2 ч.л. Печен сусам + още за поръсване

За готвене:
200 гр. Спагети (приблизително)
2 чаши (100 гр.) нарязан зелен лук
1 чаша (87 гр.) настъргано сирене Проволоне
80 гр. Топено сирене Веселата крава, разделени наполовина парчета
1 чаша натрошени водорасли (корейски)

Начин на приготвяне

Мариноване на пилето: Премахвате кожата от пилешките бутчета, режете я на малки парчета и оставяте настрани. След това режете пилешкото на малки ивици и ги оставяте настрани в голяма купа. В блендер смесвате чесъна, лука, джинджифила, чилито, оризовото вино, ябълковия сок, соевия сос, сусамовото олио, меда, лютия микс, чесъна на прах, черния пипер и кърито, докато станат на гладка каша. Изсипвате готовата смес върху пилешкото, след което добавяте лютата чушка и чепения сусам. Обърквате добре и оставяте пилешкото да попие в маринатата поне 2 до 4 часа.

Готвене: Бланширате спагетите във вряща вода, докато поомекнат, но са все още плътни и леко твърди. Изплаквате под вода, за да се охладят добре, след което премахваме максимално водата от спагетите. Поливате с 1 ч.л. сусамово олио, за да предотвратите залепване , и оставяте настрана. Загрявате голям плосък тиган на средна температура и запържвате пилешките кожички, така че да пуснат мазнината си. Щом се извлече около 1 с.л. пилешка мазнина от тях, премахвате кожичките и ги изхвърляте (мазнината обаче оставяте в тигана). Добавяте нарязания зелен лук и маринованото пилешко, заедно с цялата течност. Продължавате да готвите на средна температура, като периодично разбърквате, но не прекалено често, за да позволите да се карамелизира - така докато пилете се сготви добре. Добавяте бланшираните спагети и разбърквате внимателно, докато се покрият равномерно със сос (ако ви се струва сухо, добавете малко, приблизително 1 с.л., вода). Единият вариант е да посипете с настърганото сирене Проволоне заедно с топеното сирене Веселата крава и да ги разтопите в предварително загрята фурна (или в микровълновата). Другият вариант е директно да ги хвърлите в тигана при всичко останало и да разбърквате, докато се разтопят - както се вижда на снимката.

Наръсвате отгоре с натрошените водорасли и с печените сусамови семена. Излапайте ги веднага.

More Food