Следва

Reader's Profile: Десислава. Просто прекрасна

Pitti Uomo в Милано: Мъжката Prada Есен/Зима 2016

Миуча Прада имаше напоследък лек уклон към по-тъмни и мрачни колекции, когато се касае за модата й за мъже, този път обаче виждаме "силни", т.е. за силния пол...

All fashion преди 8 години

Миуча Прада имаше напоследък лек уклон към по-тъмни и мрачни колекции, когато се касае за модата й за мъже, този път обаче виждаме "силни", т.е. за силния пол, произведения, пълни с ярки акценти и силно запомнящи се детайли, което обезпечава сигурността, че идната есен с абсолютна лекота ще разпознаваме отдалеч почерка на Prada. В центъра на вниманието неизбежно идват широките ризи с принтове по мотиви на художника Кристоф Шмен.

Мъжката колекция на Прада по добра традиция показва и някои тоалети от женската междусезонна колекция, като двете напълно съвпадат тематично.

На пръв поглед този път обединител е морската тема. В посоката ни водят моряшките шапчици, костюмите, напомнящи униформата на служещи в морския флот, и просторните бели ризи, също идеално вписващи се в образа на самоотвержен моряк. А широките сиви и оранжевикави плащове, панталоните, съшити от парчета тъкан с различен цвят, и дрехи от грубо обработена кожа въображението само приписва на хора, работещи на пристанище.

Но самата Миуча Прада измества първоначалния фокус, признавайки, че колекцията й по никакъв начин не е посветена на храбрите морски вълци, а на най-мрачните периоди в дългата история на човечеството. В това смешение на ярки, като родени за street style дрехи и аксесоари, тъмни, грапави и определено не по мярка, намират отражение световните войни, кризи и катастрофи — всички онези моменти, в които човечеството се оказва на границата, а за това да се измъкне, му се налага да се превърни в герой.

Затова някои модели са облечени във войнишки шинели, други приличат на персонажи от героични епоси, в които дори и най-трагичните събития добиват романтичен оттенък, а трети изглеждат облечени в неща, които адски трудно се съчетават едно с друго. Върху някои са насложени по две почти еднакви сака, без риза отдолу, върху други панталоните са повечко къси, отколкото можем да си представим след порастването, трети носят огромни изсулени костюми, потурести до степен, че е лесно да повярваш, че са съшити от материали, предназначени за всичко друга, но не и за дрехи.

Момичетата пък носят бархетни рокли от 40-те, и рокли-ризи, силно напомнящи същите ризи, като на мъжете - с принтовете по Кристоф Шмен. Комбинезоните са ужасно широки и на места прихванати и стегнати с черна шевица, сякаш девойките са се преобличали набързо и неумело, а ярките принтове с абсурдни сюжети (например с Че Гевара, държащ статуетка Оскар) са в пълен контраст с базовата структура на нещата. Не можем да не споменем и плътните везани чорапогащи, напълно самостоятелна единица и обути без всякакви поли и рокли отгоре им - ход, който привлича вниманието като магнит, отделно, че е супер готин.

More All fashion