Следва

Show me your bag! ViewSofia и The Mall обявяват първите участнички

Директно от Берлин: Владимир Каралеев Есен/Зима 2016

В модните среди на Берлин името Владимир Каралеев отдавна е добре познато и спрягано като една от най...

All fashion преди 8 години

През последните няколко дни, освен към Лондон, Милано и Париж, обърнахме поглед и към Берлин, където току-що приключи Седмицата на модата есен/зима 2016. Традиционно интересът ни е насочен към работата на българския дизайнер и немски възпитаник Владимир Каралеев, който представи новата си визия за есенно-зимния сезон. Но всички участия заслужават специално внимание, затова предстои да обобщим цялата седмица в отделен материал. Но преди това, репортерът ни в Берлин, Надя Мешева, за подробностите от първи ред на дефилето на Каралеев, както анонсирахме в петък: 

В модните среди на Берлин името Владимир Каралеев отдавна е добре познато и спрягано като една от най-големите надежди на новата германска мода. Откакто българинът дебютира в официалната програма на Седмицата на модата през 2010 година, той успя да се утвърди като една от нейните централни фигури, гарант за винаги интересна работа и положителни оценки на критиците.

След отсъствието му от Седмицата през последните два сезона, сега помещенията на MeCollectors Room – галерията, в която се провеждат голяма част от събитията – се пръска по шевовете. Берлинската публика е нетърпелива да види най-новото шоу на Каралеев, не само защото трудът му е високо ценен, но и защото дизайнерът умее перфектно да режисира представянето на колекциите си и да ги превръща в истинска наслада за сетивата. Докато мнозинството е заето да документира дигитално и най-малкия детайл, Владимир лично развежда главния редактор на Vogue Германия, Кристиане Арп, която отдавна е негов почитател.



В новата си колекция Владимир Каралеев отново показва това, което умее най-добре, и което през годините се превърна в отличителния му почерк: деконструкция, асиметрия, пренареждане елементите на дрехата и разчупване линиите на силуета. Особено сполучлива сега е комбинацията на контрастиращи материали и релефи – класически туид и „гленчек“-каре срещат едра плетка и ефирни материи.





Тази игра с формите може би донякъде оставя у необученото око впечатление за произволна импровизация и незавършеност. Един по-внимателен поглед обаче разкрива, че зад всеки тегел и всеки разрез се крие премерен и търсен ефект. Централен елемент в колекцията е асиметрията между ляв и десен ръкав, както при кройката на ръкавната извивка, така и при избора на материя. Въпреки сложната конструкция, дрехите на Каралеев са напълно приложими в реални условия: мъжкият многопластов тренч и якетата от туид и каре гарантират на притежателя си не само вниманието на околните, но и топлина през студените месеци.



Модата на Владимир Каралеев постига финия баланс между авангард и функционалност и именно в това се крие успехът й на пазара. Особено ни зарадва да научим, че творчеството му явно намира все повече почитатели и на родна земя. Както дизайнерът ни сподели, временният му бутик в София, отворил врати за два дни в края на декември, е бил изключителен успех – факт, който приятно е изненадал и самия Каралеев. Това ни дава повод да се надяваме, че скоро ще можем да се радваме на неговото трайно присъствие на българския пазар.
 























 

More All fashion