Следва

Show me your bag! ViewSofia и The Mall обявяват първите участнички

Директно от Берлин: Владимир Каралеев Есен/Зима 2016

В модните среди на Берлин името Владимир Каралеев отдавна е добре познато и спрягано като една от най...

All fashion преди 8 години

През последните няколко дни, освен към Лондон, Милано и Париж, обърнахме поглед и към Берлин, където току-що приключи Седмицата на модата есен/зима 2016. Традиционно интересът ни е насочен към работата на българския дизайнер и немски възпитаник Владимир Каралеев, който представи новата си визия за есенно-зимния сезон. Но всички участия заслужават специално внимание, затова предстои да обобщим цялата седмица в отделен материал. Но преди това, репортерът ни в Берлин, Надя Мешева, за подробностите от първи ред на дефилето на Каралеев, както анонсирахме в петък: 

В модните среди на Берлин името Владимир Каралеев отдавна е добре познато и спрягано като една от най-големите надежди на новата германска мода. Откакто българинът дебютира в официалната програма на Седмицата на модата през 2010 година, той успя да се утвърди като една от нейните централни фигури, гарант за винаги интересна работа и положителни оценки на критиците.

След отсъствието му от Седмицата през последните два сезона, сега помещенията на MeCollectors Room – галерията, в която се провеждат голяма част от събитията – се пръска по шевовете. Берлинската публика е нетърпелива да види най-новото шоу на Каралеев, не само защото трудът му е високо ценен, но и защото дизайнерът умее перфектно да режисира представянето на колекциите си и да ги превръща в истинска наслада за сетивата. Докато мнозинството е заето да документира дигитално и най-малкия детайл, Владимир лично развежда главния редактор на Vogue Германия, Кристиане Арп, която отдавна е негов почитател.



В новата си колекция Владимир Каралеев отново показва това, което умее най-добре, и което през годините се превърна в отличителния му почерк: деконструкция, асиметрия, пренареждане елементите на дрехата и разчупване линиите на силуета. Особено сполучлива сега е комбинацията на контрастиращи материали и релефи – класически туид и „гленчек“-каре срещат едра плетка и ефирни материи.





Тази игра с формите може би донякъде оставя у необученото око впечатление за произволна импровизация и незавършеност. Един по-внимателен поглед обаче разкрива, че зад всеки тегел и всеки разрез се крие премерен и търсен ефект. Централен елемент в колекцията е асиметрията между ляв и десен ръкав, както при кройката на ръкавната извивка, така и при избора на материя. Въпреки сложната конструкция, дрехите на Каралеев са напълно приложими в реални условия: мъжкият многопластов тренч и якетата от туид и каре гарантират на притежателя си не само вниманието на околните, но и топлина през студените месеци.



Модата на Владимир Каралеев постига финия баланс между авангард и функционалност и именно в това се крие успехът й на пазара. Особено ни зарадва да научим, че творчеството му явно намира все повече почитатели и на родна земя. Както дизайнерът ни сподели, временният му бутик в София, отворил врати за два дни в края на декември, е бил изключителен успех – факт, който приятно е изненадал и самия Каралеев. Това ни дава повод да се надяваме, че скоро ще можем да се радваме на неговото трайно присъствие на българския пазар.
 























 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 2 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 20 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.