Следва

Г като Гаф: Модните недомислици на седмицата

Седмица на висшата мода в Париж: Christian Dior Haute Couture, пролет 2016

По известна на всички причина колекцията Dior Haute Couture бе очаквана с някои резерви. Всички си задаваха...

All fashion преди 8 години

По известна на всички причина колекцията Dior Haute Couture, пролет 2016 бе очаквана с някои резерви. Всички си задаваха въпроса какво би могъл да произведе дизайнерският екип, останал сиротен след напускането на своя криейтив директор Раф Симънс. Оказа се, че 20-30-годишните наемници, изправени пред високата летва на haute couture, много са научили от работата си за Симънс и Диор и на практика могат да прескочат тази летва без своя лидер.

Отличната им работа го показва.

Под бремето на богатото Диор наследство и майсторската работа на белгийския им шеф за времето, в което твори за Диор, младите му колеги постигат чудеса. И то без да подражават на никого и все пак държат на приемствеността. Преди шест месец едва ли някой от тях е подозирал, че много скоро ще преживее такова вълнуващо приключение, че ще отработва поклона си пред най-взискателната публика на финала на шоу от такъв мащаб, в което ще ръкопляскат на работа му, но ето, че се случва, а ръководството на Dior, дало им този шанс, сега навярно им благодари.



Защото този Dior, който виждаме пред нас, е Dior на младите, модерните, на тези, които владеят света. И които от този момент са напълно спечелени за последователи на тази естетика. Луси Майер и Серж Руфи правят това, което искат да носят и да виждат младите им приятели да носят, разбира се, рафинирано, с необходимия за модната къща лукс. Прийомът не е новаторски, но пък и не е необходимо. Просто дължините са основно къси или средни, роклите нямат приказен обем, какъвто умееше да скрои Симънс, а панталонът, отново емблема на работата на белгиеца за Dior, е по-малко използван елемент, но пък сакото има множество интерпретации - твърде класическо, овърсайз, с обемни геометрични ръкави, асиметрично с изобилие от детайли и т.н до максимума му от възможности. На моменти колекцията напомня на нещо от Prada, най-вече, когато се появяват роклите с клош поли от плътна материя, под които има пуловер, или негово от котюр подобие. Няма начин млади хора, които създават мода между авангарда и чистия фешън, да не са повлияни от творчеството на Миуча Прада.

Респект към Диор силуета има. Както и към бившия вече лидер на френската модна къща. Но нищо от традиционните разкроени в долната част рокли за червения килим, каквито Дженифър Лоурънс носеше по времето на Симънс. И всичко, което с удоволствие бихме гледали на същия този червен килим, който има зверска нужда от подмладяване.


 

More All fashion

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 18 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.