Следва

Г като Гаф: Модните недомислици на седмицата

Седмица на висшата мода в Париж: Christian Dior Haute Couture, пролет 2016

По известна на всички причина колекцията Dior Haute Couture бе очаквана с някои резерви. Всички си задаваха...

All fashion преди 8 години

По известна на всички причина колекцията Dior Haute Couture, пролет 2016 бе очаквана с някои резерви. Всички си задаваха въпроса какво би могъл да произведе дизайнерският екип, останал сиротен след напускането на своя криейтив директор Раф Симънс. Оказа се, че 20-30-годишните наемници, изправени пред високата летва на haute couture, много са научили от работата си за Симънс и Диор и на практика могат да прескочат тази летва без своя лидер.

Отличната им работа го показва.

Под бремето на богатото Диор наследство и майсторската работа на белгийския им шеф за времето, в което твори за Диор, младите му колеги постигат чудеса. И то без да подражават на никого и все пак държат на приемствеността. Преди шест месец едва ли някой от тях е подозирал, че много скоро ще преживее такова вълнуващо приключение, че ще отработва поклона си пред най-взискателната публика на финала на шоу от такъв мащаб, в което ще ръкопляскат на работа му, но ето, че се случва, а ръководството на Dior, дало им този шанс, сега навярно им благодари.



Защото този Dior, който виждаме пред нас, е Dior на младите, модерните, на тези, които владеят света. И които от този момент са напълно спечелени за последователи на тази естетика. Луси Майер и Серж Руфи правят това, което искат да носят и да виждат младите им приятели да носят, разбира се, рафинирано, с необходимия за модната къща лукс. Прийомът не е новаторски, но пък и не е необходимо. Просто дължините са основно къси или средни, роклите нямат приказен обем, какъвто умееше да скрои Симънс, а панталонът, отново емблема на работата на белгиеца за Dior, е по-малко използван елемент, но пък сакото има множество интерпретации - твърде класическо, овърсайз, с обемни геометрични ръкави, асиметрично с изобилие от детайли и т.н до максимума му от възможности. На моменти колекцията напомня на нещо от Prada, най-вече, когато се появяват роклите с клош поли от плътна материя, под които има пуловер, или негово от котюр подобие. Няма начин млади хора, които създават мода между авангарда и чистия фешън, да не са повлияни от творчеството на Миуча Прада.

Респект към Диор силуета има. Както и към бившия вече лидер на френската модна къща. Но нищо от традиционните разкроени в долната част рокли за червения килим, каквито Дженифър Лоурънс носеше по времето на Симънс. И всичко, което с удоволствие бихме гледали на същия този червен килим, който има зверска нужда от подмладяване.


 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 6 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.