Следва

Б като Библия, Б като Блог - Ах, това секси червено!

Седмица на модата Берлин есен/зима 2016: най-интересното от подиума. Част 1

Берлин се появи на световната модна карта през лятото на 2007 – годината, в която германската столица се сдоби...

All fashion преди 8 години

Берлин се появи на световната модна карта през лятото на 2007 – годината, в която германската столица се сдоби със собствена седмица на модата. Оттогава журналистите не се уморяват да повтарят, че Берлин не е Париж, нито Милано или Ню Йорк. Берлин не може да се похвали с имената на световни модни марки, нито с диктуването на нови тенденции. Берлин не е богат, лъскав и елегантен, по улиците му не се разхождат тънки високи токове, нито най-новите дизайнерски чанти... Но! Точно тази сурова реалност се оказва плодородна почва за нови таланти. През годините градът се утвърди преди всичко като поле за изява на млади дизайнери, които – току-що излезли от университета – все още нямат много за губене и могат да си позволят да създават мода, по-близка до изкуството и авангарда, отколкото до комерсиалния успех.

Именно затова си заслужава да следим отблизо колекциите, представяни в Берлин. Направихме го отново и този сезон, а в следващите редове ще ви запознаем с най-интересните от тях:



Седмица на модата в Берлин: студ, сняг и стрийт стайл

на снимката горе: DAWID TOMASZEWSKI

SADAK









Зад тази марка стои сръбският дизайнер Саша Ковачевич. Учил е в Берлин и Белград, а една от специалностите му е костюмен дизайн. Освен за лейбъла си, е работил и над костюмите във филмите от серията “Игрите на глада” и явно обича да пренася театралния подход в модната си линия. Харесахме спортните силуети, декорирани с мънистени бродерии, както и контраста между камуфлаж и етно-принтове.

DAWID TOMASZEWSKI









Давид Томашевски е едно от вече утвърдените имена в Берлин. Всъщност модата на Томашевски е по-скоро за червения килим, отколкото за берлинските улици. Елегантните му рокли често обличат немски актриси, а комбинацията от авангарден дизайн, майсторство на изработката и интересни детайли го превърнаха и в любимец на критиката. Обърнете внимание на поло яката, която този сезон виждаме многократно.

Dorothee Schumacher











Може да се каже, че с 20-годишен опит зад гърба си и стабилен интернационален успех Доротее Шумахер е един от ветераните в модния бизнес. Централна фигура в модата на Шумахер е силната, независима, но нежна и елегантна жена. Звучи познато и почти скучновато, но актуалната колекция на дизайнерката ни убеди в обратното. Влюбихме се в абстрактните цветни принтове, мрежестата поло яка, и това бомбър-яке!

MALAIKARAISS









Още един представител на най-младото поколение немски дизайнери. Малайка Райс представи малка, но очарователна колекция, вдъхновена от скандинавската природа, която ни спечели с изчистената си елегантност и графични силуети. Casual Chic at ist best.

LOUISE FRIEDLAENDER









Това е едва втората колекция, която родената в Кьолн дизайнерка показва на Седмицата в Берлин. Фрийдлендер на няколко пъти използва пачуърк-техника, чийто най-успешен пример е дълго палто тип халат в палитрата синьо, зелено и бяло. Интересна е асиметрията между ръкавите – похват, който видяхме и при други дизайнери, включително при Владимир Каралеев.

REBEKKA RUÉTZ










Eто ги отново пуловерите с асиметрични ръкави, този път в комбинация с дълги до земята поли. Има нещо заплашително, но безкрайно красиво в издължените силуети и принтовете на заснежени ландшафти, за които австрийската дизайнерка е намерила вдъхновение в родния Тирол. Така си представяме Снежната кралица от приказката на Андерсен, ако живееше в наши дни.

Към втората част>>
 

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.