Следва

Сълзите на звездните мами. Гуинет Полтроу, Аманда Пийт, Хайдън Панетиер откровено за следродилната депресия

"Вълшебни мазнини" за сваляне на килограми

Именно мазнините в нашето съзнание се асоциират с наднорменото тегло и обем...

Health преди 8 години

Именно мазнините в нашето съзнание се асоциират с наднорменото тегло и обем. Повечето от нас мислят, че за да не натрупват мазнини, трябва да престанат да ги консумират! Но да не бързаме с изводите: съществуват мазнини, които освен, че са полезни за здравето, също така помагат да намалим нивото на холестерола, и - внимание! - да се разделим със старите мастни отлагания. В кои продукти се съдържат тези "вълшебни" мазнини?

Учените са доказали, че "правилните" мазнини - а именно, ненаситените мастни киселини, помагат да се разрушат дори "втвърдените" мастни удебеления. Най-щедрите източници на ненаситени мазнини са: авокадо, зехтин, някои риби и месо, както и ядки.

Растеж и развитие, защита на вътрешните органи, поддържане на еластичността на клетъчните мембрани, помощ при усвояването на храната - с всички тези задачи отлично се справят мазнините! Смята се, че в едно балансирано хранене, техният дял може да бъде до 30% (до 100 грама за мъжете и 80 грама за жените, в зависимост от телосложението и начина на живот).

Наситените мазнини или мазнините, съдържащи наситени мастни киселини, остават твърди при стайна температура. Именно затова, за да се разтопи продукт, съдържащ големи количества наситени мастни киселини, той трябва да се нагрее. Съответно и организмът също трудно ще преработи такива мастни киселини - вътре в човека, разбира се, е топло, но не толкова, колкото в тигана. Всички твърди мазнини са богати на наситените мастни киселини - например, свинска мас, краве масло, палмово масло. Но да се смятат на сто процента вредни е погрешно - твърдите мазнини съдържат мастноразтворими витамини и витаминоподобни вещества, но трябва да се употребяват внимателно и премерено, знаейки, че наситените мазнини провокират нарастването на "лошия" холестерол - липопротеините с ниска плътност (LDL). Именно те причиняват заболявания на сърдечно-съдовата система.

Ненаситените мазнини от своя страна се разделят на мазнини с полиненаситени и мононенаситени мастни киселини в състава си. В полиненаситените мастни киселини почти няма водород, затова те са течни, но в мононенаситените неговото съдържание е в повече и те се сгъстяват при охлаждане (лесно се вижда, когато оставим в хладилника зехтин).

Наситените мастни киселини се срещат предимно в продуктите с животински произход: месо и мляко. В растителната храна те могат да бъдат намерени в маслата: кокосово, палмово, масло от шеа. При избора на продукт, съдържащ вредни, но все пак необходими наситени мазнини, трябва да обръщаме внимание на източника: говеждото е за предпочитане пред сладоледа от веригите за бързо хранене. Мононенаситени мастни киселини, получаваме от някои видове растителни масла, ядки, семена, авокадо, маслини. Полиненаситените се съдържат също в повечето растителни масла, както в рибата и другите морски създания. Тези продукти са задължителна част от здравословното хранене.

И сега внимание: ненаситените мастни киселини осигуряват на тялото "добър" холестерол, липопротеини с висока плътност (ЛВП) и с негова помощ постоянно намалява нивото на вредния холестерол (ЛНП). Т. е., когато ядем нещо, което съдържа наситени мазнини, трябва да си осигурим и ненаситени мазнини, и тогава "добрите" мазнини ще победят "лошите"! Този ефект търсят много съвременни диети. Установено е, че за да отслабнем, не е нужно да избягваме мазнините. Достатъчно е да променим подхода си към тяхната употреба!

Изследвания потвърждават, че "полезните" мастни киселини забързват метаболизма, с тяхно участие храната се усвоява по-качествено и по-пълноценно. При постоянно дозирано постъпване на правилни мазнини, организмът престава да се концентрира върху създаването на резерви. Полезните ненаситени мазнини активират специален протеин, PPAR-алфа, изгарящ съществуващите мазнини в подкожната област на корема, бедрата, седалището и предотвратява натрупването на мазнини в черния дроб.

Има една тайна на здравословните мазнини. Проучванията показват, че ненаситените мастни киселини притежават таланта да стабилизират нивото на захарта в кръвта: това означава, че употребявайки ги се застраховаме от внезапни изблици на глад, придружаващи консумацията на фаст фууд и сладкиши.

За да отслабнем трябва да употребяваме тези храни:

100 гр свинско месо - 2 грама здравословни мазнини. Проучванията показват, че редовната консумация на постно свинско месо има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Свежото свинско месо е източник на мононенаситени мазнини, калий и желязо. Някои диетолози смятат, това месо за по-полезно от бялото пилешко!

Ядки 10 гр шам фъстък - 2 гр полезни мазнини, 10 гр орехи - 0,7 гр полезни мазнини, 10 гр бадеми - 3 гр здравословни мазнини, 10 гр кедрови ядки - 1,5 гр полезни мазнини, лешници 10 гр - 4 гр здравословни мазнини. Ядките са големи специалисти по превенция на сърдечна недостатъчност и инсулт. За тези, които искат да отслабнат, кедровите ядки ще станат верни помощници, поради съдържанието на линоленова киселина, спомагаща за освобождаването на ензими, потискащи глада. Лешникът е богат на мед и манган, важни за усвояването на желязото и формирането на здрави кости, шам фъстъкът успешно намалява нивото на липопротеините с ниска плътност ("лошия холестерол") в кръвта, орехите са известни с това, че ни снабдяват с йод и фосфор, а бадемите може да се похвалят с наистина ненадминато количество витамин Е, известен като еликсир на здравето и младостта.

10 мл зехтин - 9 гр полезни мазнини, 10 мл ленено масло - 3 гр полезни мазнини. Всички полезните свойства се запазват най-добре в студено пресованите масла. И ако с полезните свойства и вкусовите качества на зехтина вече сме добре запознати, лененото масло все още се възприема като нещо ново в кухнята. То има приятен вкус, което го прави желано за всяка салата, и като част от супи или сосове за спагети. Лененото масло има противораков ефект. Купувайки го, трябва да знаем, че на светло и топло, то може бързо да граняса, затова трябва да се съхранява в хладилник!

10 гр тъмен шоколад - 1,2 гр полезни мазнини. Най-полезният и качествен натурален тъмен шоколад, съдържа не по-малко от 70% какаово масло. Повече какао обикновено означава по-малко захар! Флавоноидите, съдържащи се в тъмния шоколад, подобряват проницаемостта на стените на кръвоносните съдове и допринасят за производството на азотен оксид в кръвта, позволяващ на кръвта да се движи по кръвоносните съдове безпрепятствено. Също така, тъмният шоколад е известен със своята несравнима способност да повдига настроението. Този факт има научно обяснение: употребата на тъмен шоколад стимулира производството на хормона серотонин. За да се възползваме максимално от антиоксидантното действие на тъмния шоколад, трябва да го хапваме с пресни плодове или зелен чай.

5 гр фъстъчено масло - 3, 3 гр полезни мазнини. Фъстъченото масло е доста калорийно, така че трябва да се употребява много премерено (не повече от 2 чаени лъжички на ден). Благодарение на силния сладко-солен вкус, дори малък "щрих" фъстъчено масло ще овкуси храната и ще помогне за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания и диабета тип II. За да извлечем максимална полза, трябва да избираме органично фъстъчено масло без добавена сол, захар или царевичен сироп и да намазваме тънък слой върху хрупкави парченца ябълка или пръчици целина. Изискано ястие и в същото време полезна закуска! Между другото, може да заменим фъстъченото масло с паста, приготвена от ленено семе. Същият ярък вкус и същите ценни качества.

100 гр агнешко - 3,5 гр полезни мазнини. Агнешкото съдържа не само мононенаситени мазнини, но и ценната незаменима алфа-линоленова киселина, недостигът на която, води до мускулна слабост и честа смяна на настроението. Постно филе или агнешко бутче, запечени във фурната или на скара, както и в супа са чудесен източник на протеини, витамин В12, ниацин, цинк и селен. Всички тези вещества са необходими на жените, не само за здравето, но и за красотата на кожата и косата.

10 гр авокадо - 1 гр полезни мазнини. Кой не обича деликатния вкус и забавния външен вид на авокадото! 75% от мазнините, съдържащи се в този плод, се състоят от полезни моно и полиненаситени триглицериди (основната част от мазнините). В допълнение, авокадото може да се похвали с десетки витамини, минерали и витаминоподобни съединения в своя състав (сред тях са фолиева киселина, витамин E, лутеин). Както всеки източник на полиненаситени мазнини, авокадото има смисъл да се яде в суров, термично необработен вид и е добре дошло навсякъде - от салати до десерти.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.