Следва

Светкавично бързи бъркани яйца

Сълзите на звездните мами. Гуинет Полтроу, Аманда Пийт, Хайдън Панетиер откровено за следродилната депресия

Мит е, че само простосмъртните плачем. Известните също леят сълзи, и то когато имат повод за радост – на бял...

Health преди 8 години

Мит е, че само простосмъртните плачем. Известните също леят сълзи, и то когато имат повод за радост – на бял свят се е появило бебе.

Малко са майките, които се осмеляват да признаят публично, че не са изпитвали перманентен възторг, когато са взели мъника за първи път в ръцете си. Но звездите Хайдън Панетиер, Гуинет Полтроу, Дрю Баримор избраха да не мълчат и споделиха своите не най-весели спомени за най-щастливия си миг в живота.

По принцип, младите майки с бебе не горят от желание да откровеничат, че не всичко е така романтично, както се представя. „Нормално“ е след раждането жената, подарила живот, да е обезумяла от щастие, въпреки безсънните нощи, въпреки осъзнаването, че животът вече няма да е същият и въпреки плачещото пакетче, което не се успокоява по никакъв начин. Тази щампа е много по-устойчива дори от курса на националната ни валута, така че майките са длъжни да остават насаме с притесненията и чувствата си.

За да се намали градусът на тревожността, е добре да напомним, че до родилката има хора, които винаги я поддържат и й казват, че за да се адаптира към новата ситуация, е необходимо време. Но не всички близки и роднини се държат по този начин...

Например, бившият съпруг на Бритни Спиърс - Кевин Федерлайн, след раждането на втория им син, се застоя до възлюбената си едва два месеца. Мъжът на Дрю Баримор пък, според слуховете, също се готви да подаде документи за развод: той вече не е в състояние да игнорира вечно лошото настроение на своята звездна спътница в живота.

Мълчанието по проблема, колкото и да е лесно да се досетим, не е в полза на майката, нито на детето. Според статистиката от 50 до 70% от младите майки се сблъскват със следродилната депресия, наречена просто baby blues, заради промяна в хормоналния фон, а 0,1 – 0,2% развиват дори психоза. Ето какво споделят звездите за този тежък за тях период:

Хайдън Панетиер



„Казват, че е възможно да възникнат мисли да се отървеш от детето или да му навредиш. Много се страхувах от това. Аз никога не съм изпитвала подобно чувство, но разбирам жените, които са го преживели“, разказва тя.

Хайдън подчертава, че колкото повече обществото говори по този проблем, толкова по-добре: „Това е важна тема, която не трябва да се премълчава. Много считат, че е немислим проблем и никаква следродилна депресия не съществува. Някакви си хормони са се разместили! Само че, това не е същата тази ситуация, която можеш да контролираш сама, без професионална помощ.“

Две седмици след признанието на Панетиер става ясно, че тя не се е преборила с депресията – актрисата доброволно търси помощта на специалист. Говори се, че зад този принудителен отпуск се крият много по-сериозни проблеми със здравето и личния живот. Приближен до Хайдън източник заяви в интервю за Star Magazinе, че в началото на октомври актрисата сериозно се скарала с половинката си и баща на дъщеря й – Владимир Кличко. Тя дори хлопнала вратата зад гърба си и гордо се отправила в близкия бар, за да удави мъката в алкохол.

Все пак Хайдън успява да се задържи на ръба на пропастта и разбира, че й е необходима помощ. Сега тя се чувства по-добре. Колегата от сериала „Нешвил“ (в който тя играе млада майка, страдаща от следродилна депресия) - Райли Смит - споделя пред Us Weekly: „Хайдън се възстановява с бързи темпове и скоро ще се върне на работа“.

Гуинет Полтроу



„След раждането на Моузес през 2006 година очаквах да изпитам еуфория и блаженство, както се случи след появата на по-голямата Епъл. Но вместо това се сблъсках с най-мрачния и изтощителен период в живота си“.

Гуинет продължи с откровенията в американското списание Good Housekeeping през миналата година: „Чувствах се буквално като зомби. Не разбирах какво се случва, не можех да стигна до сърцето си, да изпитам емоции, да съм едно с него. Това беше непоносимо – пълна противоположност на периода на възпитание на Епъл. Мислех си, че съм станала ужасен човек и непоносима майка“ - продължава Полтроу.

Актрисата разказва по какъв начин съпругът й и баща на децата – Крис Мартин (двойката се раздели през 2014 година) е можел да й помогне да преодолее кризата: „След четири месеца нескончаем ад от негативни емоции Крис започна да ме гледа в очите и да ми повтаря: „Кое не е наред?“ А аз отговарях: „Не, не, всичко си е наред.“ Но след това той прочете в интернет за проблема ми и поговори сериозно с мен. Поместих се от мъртвата точка и започнах отново да дишам“ - откровено признава Гуинет. Мартин поддържа любимата си, съгласява се да гледа децата и да поеме грижите по дома, докато Полтроу прекарва с часове в кабинета на най-добрия психотерапевт в Лос Анджелис.

Лечението е успешно. Сега Гуинет разказва охотно за проблема и вдъхновява близките си приятелки да не се предават на следродилната депресия.

Бритни Спиърс



Бритни Спиърс роди двама синове Шон и Джейдън с година и половина разлика. Два месеца след появата на второто дете тя се раздели със съпруга си Кевин Федерлайн. Оказва се, че Бритни се е сблъскала със следродилната депресия, което е катализирало раздялата с любимия. Тя е и причината, според запознати със случая от 2007-а година, Бритни да си обръсне главата, след което и да влезе в рехабилитационна клиника.

Майката на Бритни – Лин Спиърс, потвърди догадките на феновете в своите мемоари, публикувани през 2010 г. : „Раждането на дете не лесно изпитание за нито една майка. След като Джейдън се появи на бял свят, дъщеря ми изпадна в депресия, а съпругът й Кевин не можа да се примири с този недъг.“

Дрю Баримор



Холивудската актриса Дрю Баримор дълги месеци след раждането на Франки беше потисната: „Когато родих първото си дете, се чувствах отлично и дори не можех да си представя какво е следродилна депресия. Но след раждането на втората ми дъщеря всичко се промени и аз се сблъсках с всички ужаси на това състояние“ - признава Дрю в интервю за People.

„Беше ми много тежко, през цялото време бях в лошо настроение.“, признава Баримор.

Кортни Кокс



„Страдах от безсъние, сърцето ми постоянно биеше учестено, не можех да спра да плача. За черешка на тортата постоянно ме преследваха суицидни мисли. В края на краищата отидох на лекар и се разбра, че имам проблем с хормоните. Предписа ми лекарства и нещата се оправиха бързо“ - разказва Кортни в интервю за USA Today.

Брук Шийлдс



Ако някой от звездите знае що е то „следродилна депресия”, то това е Брук Шийлдс. През 2005 г. актрисата написа книга „Проля се дъжд: моят път на преодоляване на следродилната депресия“: „Бях готова да дундуркам всяко друго дете, но не и моето. Не исках да живее с мен и Крис. Но не исках да се случи нещо лошо на Роан. Често си мислех колко лесно е да избягам надалеч или просто да се нагълтам с хапчета.“

Аманда Пийт



Актрисата Аманда Пийт признава в интервю, че по време на първата си бременност се е чувствала в еуфория. Но след появата на дъщеря й Франки, тя е имала следродилна депресия: „Постоянно плачех, не исках да прегръщам малката, отказвах да я кърмя.“

Селин Дион



„В един момент аз бях невероятно щастлива, но в следващия усетих умора и желание да плача. Все едно гледах на себе си с чужди очи“ - сподели Дион в интервю за Mail Online. „Съветът ми към близките на родилките е да не прекъсват емоционалната връзка, тя просто им е необходима“, обяснява Селин.

Брайс Далас Ховард



Да разкаже какво е преживяла, я вдъхновява приятелката й Гуинет Полтроу. Акрисата от "Южнячки" Брайс Далас Хауърд написа цяло есе за сайта на блондинките GOOP: „За мен най-голямото изпитание беше кърменето. Много исках моето бебе да се храни единствено с кърма, но се чувствах некомпетентна и безпомощна. Дните ми се превърнаха в едно постоянно кърмене, миене, изпомпване, за да напълня бутилката за храненето навън...Истински омагьосан кошмарен кръг.“

Кендра Уилкинсън



„В течение на няколко седмици след появата на малкия Ханк аз нито веднъж не се приближих към огледалото, не се сресах, не си измих зъбите. Срам ме беше да се гледам. Мислех си, че целият ми прекрасен живот е отишъл по дяволите. Сега разбирам, че съм била егоистка“, разказва Кендра, която е известна американска риалити персона и модел на еротични списания.

Аланис Морисет



„Беше невероятно тежко. Съветвам всички майки да не се страхуват и да се обърнат към специалист. Ако можех да върна времето назад, бих го направила много по-рано“, призна Аланис в интервю за ABC News.

Ето и някои от симптомите на следродилната депресия:

- загуба на радост и усещане, че всичко е лошо;
- повишена раздразнителност, желание за плач;
- детето предизвиква чувства на раздразнение, дори на злост, особено когато плаче;
- чувство, че близките не те разбират и следят всяка твоя крачка;
- безпомощност, безсилие, желание да се скриеш, да избягаш някъде;
- повишена тревога за малкото, но в същото време – отсъствие на радост при общуването с него;
- напрежение, трудно сдържане на негативните емоции;
- снижаване или отсъствие на сексуално желание;
- неприемане на собственото тяло;
- нарушен сън и апетит.

Ако забележиш в себе си, или в младата майка, за която те е грижа, повече от 4 от тези признака, това е повод да се обърнеш към специалист, който правилно да квалифицира състоянието.

Дори това, от коя страна майката държи детето си на ръце, може да е белег за стрес и дори следродилна депресия. 86% от майките, неизпитващи стрес и които не са депресирани, държат децата си отляво и им говорят с по-спокоен тон. А 32% от жените, изпитващи психологически дискомфорт, държат бебето на дясната си стряна.

Любопитното е, че лекарите до този момент не са съвсем наясно защо точно започва следродилната депресия. С еднаква вероятност тя може да се появи при майка, която е желала своето дете, и при тази, която не е планирала бременността си. Тежестта на раждането, наличие или отсъствие на други деца – също не играят роля.

Факторите, които лекарите отчитат, като влияещи на следродилната депресия, са: проблем с щитовидната жлеза, токсоплазмоза, недостиг на желязо и приемане на някои лекарства за сърце.



Кой е в рисковата група

Това са младите майки, тези със слаб тип нервна система, чувствителните натури, такива, преживели депресия преди раждането. Например Хайдън Панетиер е имала тежко детство заради баща си алкохолик, който често пребивал майката пред очите й. Жените, които имат конфликт с майка си, също са подложени на риск, както и тези, които са изпитвали липса на любов в детството. Майките, които не са в добри отношения с мъжете си, както и перфекционистките, които имат прекалено високи изисквания към себе си. 

Удар по психиката нанася и несъответствието на реалността и очакванията. Защото раждането може да протече не по учебник, както и планираната бременност. А бебето може да се окаже не както ги показват по рекламите.

Ако депресията се игнорира, това може да навреди не само на майката и на бебето, но и на цялото семейство, да се задълбочи и краят да не е никак благоприятен.

Внимание, деца!

Детето е изключително чувствително към състоянието на майката, тъй като между тях съществува силна емоционална връзка. Депресията на майката може да се отрази не само на самочувствието на детето, но и на формирането на отношението му към света на безсъзнателно ниво. Базови ценности като близост, доверие към света и т.н. се формират в първата година след раждането и затова е изключително важно в този период майката да е спокойна и щастлива.

И помни – нито една майка не е длъжна да се справя сама с този проблем, лекарят е този, който ще даде най-точната диагноза, препоръка и начин да се справиш с депресията!
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.