Следва

Дилемите: Защо всъщност ни трябва секс?

От зърното какао до блаженството или защо обожаваме Гайо

4-ти февруари. Най-късият и често най-студеният месец... или поне в северното полукълбо. Нас обаче ни топли мисълта, че точно по средата му е един от най-романтичните празници...

Food преди 8 години

4-ти февруари. Най-късият и често най-студеният месец... Е, тази година със сигурност не е най-студеният, но и да беше, нас винаги ни топли мисълта, че точно по средата му е един от най-романтичните празници. Всъщност два от най-романтичните празници (да не забравяме прекрасните традиции, които имаме от векове и празнуваме на Трифон Зарезан), но тук ще си говорим за онзи, който се празнува в приблизително половината свят и който е посветен на онова най-стеснително, нежно и вълнуващо чувство, което придава прекрасен смисъл на всяко съществуване - Любовта. Стане ли въпрос за Св. Валентин, точно три неща изскачат в съзнанието на всеки - Любов, Вино и... Шоколад.

Всички знаем, че най-любимото лакомство на повечето хора на тая планета е Шоколада. Особено на жените и на децата, особено по празници и специални поводи, особено когато имаме нужда от нещо, което има силата на двучасова медитация и ни кара да затворим очи и да замлъкнем в блажено и успокояващо ммммм. Приемаме го под всякаква форма и размер. Както повечето хора, и ние от дълго време се интересуваме силно от съдържанието на всичко, което консумираме и искаме само най-доброто. Затова днес, в навечерието на шоколадово-влюбения празник, даваме интересен и подробен отговор на един силно вълнуващ ни въпрос с приятен отговор: Да, има качествено създаден шоколад без излишни съставки с невъзможни имена, на който спокойно можем да се наслаждаваме по празници, и в неделя, или когато ни се прииска, но най-вече можем с абсолютно удоволствие да го споделим с любимия в деня на влюбените. Естествено, Дами и Господа, Гайо Шоколад!


Венсан - създателят на Гайо Шоколад и покровител на Шоколада

За всички любители на горчиво-сладкото изкушение си говорим с покровителя на шоколада и създател на този невероятен продукт с френски маниер - Венсан, чиято история ви разказахме преди само два месеца, и който сега ни споделя някои основни тънкости за пътешествието на зърното какао до превръщането му в блажено разтопеното в устата ни парченце шоколад. Но и за любовта...

V.S. Венсан, в месеца на любовта сме. Колко какаови зърна стигат, за да я изживеем наистина сладко?
В.
Дори и няколко грама са достатъчни, стига да са споделени.

V.S. От професионална гледна точка, как би допълнил следния готин цитат от анонимен разбирач: "Любовта е все едно преглъщаш чаша горещ шоколад, преди да е изстинал. Първоначално те изненадва, но ти държи топло за дълго време"?
В. И, ако случайно е малко горчиво, очаквай сладко изживяване.

V.S. За да е равен на еликсир шоколадът, му трябват най-добрите възможни изходни суровини, нали? Какво точно има в любимия Гайо Шоколад?
В. Колкото се може по-малко съставки: фини сортове какаови зърна, малко захар и много страст.

V.S. А сега да си дойдем на думата. Би ли ни споделил как избирате какаото, с което приготвяте Гайо Шоколад, откъде го поръчвате и как сте сигурни, че то действително е качествено какао, от което ще се получи перфектният Гайо?
В.
Подбираме фини сортове какао, които се отглеждат в малки стопанства в Южна Америка. Сортовете са "single origin", характерни единствено за района, в който се отглеждат. В момента работим с два сорта: oт Венецуела и от Доминикана. Подготвяме и съвсем различен нов вид с какаови зърна от Никарагуа. Преди окончателно да изберем ферма и сорт какао, се интересуваме от начините на отлгеждане. За нас е важно какаото да е сертифицирано био и да се отглежда според принципите на справедливата търговия.

V.S. Кои са най-добрите сортове какао и всъщност по какво се различават различните сортове ?
В. Какаовите зърна се делят на три основни групи: Криоло (най-фините, най-редки сортове какао, 5% от световното производство на какао), Форастеро (най-разпространените сортове, около 80% oт производството), Тринитарио (смесица от другите две групи). В тези три основни групи влизат стотици регионални сортове, различаващи се по почвата, върху която се отглеждат, климата, влажността.


Снимка от стопанството за какао във Венецуела

V.S. След като вече имаме най-доброто какао, какво следва - как го обработвате, за да стане шоколада с точната “мелодия”?
В. Важно е какаовите зърна да пристигнат при нас сурови и цели. Първият най-важен етап е печенето. Това е много личен и творчески процес. Всеки сорт какао се пече по специфичен начин подобно на кафето. Печенето е най-голямата тайна на всеки шоколатиер. Този процес развива хубавия шоколадов вкус и естествените какаови аромати, които са скрити в суровите зърна. След изпичането премахваме външната обвивка на зърната, от която правим ободряващ какаов чай. За шоколада използваме какаовите ядки, които смиламе в каменни мелници като едно време в продължение на 3 дни. След това оставяме шоколадовата маса да почине, да узрее преди да оформим блокчетата или други шоколадови продукти.

V.S. В какво се крие тайнството - пропорциите или нещо друго е важно, за да се получи ШОКОЛАДът?
В. Водим се от принципа ''по-малкото е повече''. Най-важни са чистите съставки, личният принос и нюх на шоколатиера при обработката на сурово какао. Tайната не е в пропорциите, а в търпението и безкомпромисното отношение относно съставките и технологията.

V.S. Как можем да разберем, че един шоколад наистина е качествен? Има ли специални тънкости за проба-грешка или списъкът в съдържанието и реакцията на небцето са достатъчни?
В. Съдържанието е първият знак. Колкото по-малко съставки, толкова по-истински е шоколадът. Плюс е, когато произходът на какао също е посочен. Повечето хора са свикнали с прекалено сладко-захарния вкус и разтапящото се усещане на шоколадовите изделия. Това обаче не винаги е свидетелство за качество.

V.S. Има ли нещо важно, което пропускаме да попитаме за създаването на шоколада?
В. Всеки детайл е от голямо значение за изработването и усещането на шоколада: от избора на суровините до дегустацията.

V.S. Кога и как се роди Гайо?
В. Официално през 2011 г. от желанието ни да дадем повече смисъл на нашето хоби.

V.S. Различните видове шоколад Гайо имат много хубави, мелодични имена - Jazz, Pop, Chanson, Blues... Защо? Как имената им съответстват на вкусовете на всеки един от тях?
В. Музиката винаги е била част от живота ни професионално и в личен план. А и изработването на шоколад директно от какаовите зърна прилича на композирането на музикална пиеса. Имената са отражения на нашите усещания.

V.S. Можем ли скоро да очакваме нов "музикален стил" от Гайо? Или, може би, нещо различно?
В. Съвсем скоро очаквайте нов музикален стил с нов сорт какао и други новости ''на живо'' от работилницата ни.

V.S. В любимия филм "Шоколад", главната героиня разпознаваше любимия шоколад на хората, според онова, което те виждаха в една въртяща се чиния. Издава ли шоколадът ни какви хора сме?
В. Най-вече това, че ядете шоколад издава, че носите добро.

V.S. Какво е любимото ти съчетание на шоколад, вино и музика или с други думи какво би ни препоръчал за Св. Валентин, за да изживеем празника максимално приятно?
В. За Св. Валентин предлагам червено вино от Бордо с няколко парченца JAZZ и саундтрака на вашата вечеря да е на John Coltrane.

V.S. Твоите правила:

1. Как го ядем?
В. Бавно, с всички сетива.

2. С кого го споделяме?
В. Няма значение, важно е общото преживяване.

3. На кого подаряваме?
В. На себе си най-често.

V.S. И за финал, без шоколад можем, но е по-добре с него, защото...
В. ''Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш''.

Веднага последваме този съвет и си взимаме по един Гайо според предпочитанията си, който да споделим с любимите хора на Св. Валентин или пък още днес! Гайо намираме в повечето магазини за био продукти и гурме храни, занаятчийски хлебарници и места с отношение към хубавата храна. Насладете му се!
 

More Food