Следва

Поредицата „Обичай ме въпреки недостатъците ми“ се завръща за втори сезон по TLC

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 1 - 7 февруари

Изложбата ще ни разходи по улиците на Варшава, ще поседнем пред паметника на Коперник, ще чуем конски тропот, ще повдигнем ръце, за да се предпазим от летящите ниско гълъби, ще зареем поглед към часовниковата кула на...

Events преди 8 години

„Варшава на четири очи” - фотографска изложба на Борислав Чонков и Ангел Ненов

Кога: 2 - 29 февруари, окриване - 2 февруари, 18 часа
Къде: Полски институт

Изложбата ще ни разходи по улиците на Варшава, ще поседнем пред паметника на Коперник, ще чуем конски тропот, ще повдигнем ръце, за да се предпазим от летящите ниско гълъби, ще зареем поглед към часовниковата кула на Двореца на културата и науката, дори ще прелетим над няколко небостъргача.

Борислав Чонков – от студентските години започва да се занимава с фотография, която по-късно се превръща в негова професия. В продължение на години живее в Гданск и Варшава. Има около 50 авторски фотоизложби в европейски столици и градове и участия във фотоизложби под егидата на ФИАП (в т.ч. Дания, Бразилия, Хърватска, Испания). Негови фотографии са публикувани в много полски и български списания. Член на Съюза на журналистите на Република Полша, на Клуба на фоторепортерите във Варшава, на Творческия фотоклуб на Република Полша и на Фотоклуба във Варна. Награден от министъра на културата и националното наследство на Полша с отличието „Заслужил деятел на културата“.

Ангел Ненов – фотограф и видеооператор с дългогодишна практика, преподавател по фотография и операторско майсторство. Автор на документални, анимационни и експериментални филми. Ръководител на кино-фотоклуб „Варна”. Автор на много фотоизложби. Носител на награди от фотоконкурси и кинофестивали. Член на Фотографска академия – България и на Международната федерацията на международната организация за фотоизкуство FIAP.

"Пленени моменти" - изложба на Красимира Дренска-Вирц

Кога: 28 януари - 28 февруари
Къде: Националана галерия в Двореца

От 28 януари до 29 февруари Национална галерия - Двореца ще бъде домакин на изложбата "Пленени моменти" от Красимира Дренска-Вирц - избрани творби от последните две години. Развитието на артистичната кариера на Красимира Дренска е базирано преди всичко на съчетаването на двете културни ситуации „във“ и „извън“ „Желязната завеса“.

Изложбата представя графика, рисунки, фотография, авторски книги. Те са организирани в серии и авторски книги, създадени през 2014 и 2015 г. Включена е и една серия от 1984 г., документираща прелома в творческите търсения към концептуалното. Художничката изследва широк спектър от теми със средствата на рисунката и фотографията.

Ярък и последователно стабилен е нейният интерес към взаимодействието между пластичния език и художествения образ. Представената в една от залите инсталация „Пътни бележки“ е пример за търсенията й в тази посока. Освен с високото си техническо изпълнение, графичните работи на Красимира Дренска се отличават със своята сериозно промислена и изведена концептуална тъкан.

Текстовете в експозицията акцентират структурата й и желанието на авторката да се представи като вечно търсеща и не на последно място да изгради актуално вълнуващи диалогични пространства. Като доцент във Висшето училище по дизайн в Базел, Дренска е убедена в необходимостта от активен диалог между преподаватели и учащи се.

Затова в рамките на настоящия проект в Националната галерия са планирани два уъркшопа със студенти от Националната художествена академия и от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София.

Легендите - концерт

Кога: 5 и 9 февруари, 22:00 часа
Къде: Sofia Live Club

На 5 и 6 февруари супергрупата „Легендите“ ще изпълнят своя звезден репертоар от най-добрите български рок парчета от последните 40 години в два ексклузивни концерта на сцената на столичния Sofia Live Club. Участието на „Легендите“ идва само два месеца след края на първото им национално турне и концерта им в Зала 1 на НДК в София. Тогава залата беше разпродадена дни преди събитието и много от феновете не успяха да се сдобият с билети.

През февруари всички те ще могат да се срещнат с Йордан Караджов от Сигнал, Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от D2, Любо Киров, Константин Марков и Стенли от Тангра в една по-интимна клубна атмосфера. Рокаджиите ще демонстрират музикалното си майсторство само за избрана публика от истински почитатели.

Сет листът на групата ще включва тоталните хитове като „Богатство“, „Нашият град“, „Сто години“, „Нямаше кой да ни каже“, „Другия“, „Обещание“, „Може би“, „Любовта, без която не можем“, „Пак ще се прегърнем“, „Има ли цветя“, „Оловният войник“, „Жулиета“, „След десет години“, „Сбогом“, „Ледено момиче“, „Да те жадувам“, изпълнени в оригиналните им аранжименти.

Вход: Билети в мрежата на Eventim на цена то 40 лева. 

Тома -концерт

Кога: 6 февруари, 21:30 часа 
Къде: Live & Loud

Новият клип на Тома се казва "Бъдещи спомени" и ще бъде представен официално с гръмка премиера в столичния клуб Live & Loud на 6-ти февруари. Самото събитие ще бъде последвано и от концертна част, в която музикантите от бандата са подготвили два часа авторски репертоар, който ще представят на живо. Феновете ще могат да чуят любими парчета като: „Герой“, „Сам на света“, „Парашут“, както и песни, които ще бъдат включени в следващия албум на групата. Тома приканва всички свои фенове: „Не се замисляйте, грабвайте коженото яке, обувайте кубинки или кецове и елате да подкрепите българската рок музика!“.

Вохд: 8 лева.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 5 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 6 дни

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?