Следва

Новото бельо на Хайди Клум. Съвсем отблизо

Седмица на висшата мода в Париж: Valentino Haute Couture, пролет 2016

Висшата мода не е това, което беше, факт. Няколко съвсем скорошни примера от това ни твърдение са кутюр дефилетата пролет/лято 2016 на Armani Prive, Maison Margiela и Schiaparelli...

All fashion преди 8 години

Висшата мода не е това, което беше, факт. Няколко съвсем скорошни примера от това ни твърдение са кутюр дефилетата пролет/лято 2016 на Armani Prive, Maison Margiela и Schiaparelli. Факторите, влияещи на сякаш залязващата ера, не са един или два, но времето, в което живеем, като че ли обобщава достатъчно. Публиката не е достатъчно образована на тази необятна тема - кутюр, а дизайнерите, в стремежа си да привличат нови клиенти, неусетно заличават фината ръка и майсторството, които всъщност са ги изградили като имена в индустрията. По този начин на опростяване, висшата мода заприличва все повече и повече на прет-а-порте и границата между двата напълно различни свята е вече размита.

Разбира се, изключения от тази така разочароваща модна седмица има. Първото се казва Chanel, а второто, за което ще разкажем сега, Valentino.

Креативните директори на бранда Мария Грация Кюри и Пиерпаоло Пичоли са здраво стъпили на земята и знаят какво е нужно да се направи, за да прогресират. Изумително добре, на фона на всички останали дефилета, те съчетават в едно впечатляваща история, лекота, майсторство и съвремие, запазвайки наследството си.

Разпознаваема до болка, колекцията е изящна - от идеята, до невероятно луксозните платове, невъобразимо добрата ръчна изработка и цялостната концепция с босоноги нимфи. Третирането на платовете само по себе си заслужава отделна тема - "трудното" кадифе преминава през всякакви трансформации, за да изглежда старинно, но едновременно с това и страшно модерно, а останалите феерични материи са истински празник за очите. А палитрата е също така добра: тъмнозелено, наситено бургундско, жълто и мед. Като глътка свежест, дуото креативни директори всъщност ни вдъхва надежда, че висшата мода все още има място в модерния свят.


Мария Грация Кюри и Пиерпаоло Пичоли

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 13 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.