Следва

Седмица на модата Берлин есен/зима 2016: най-интересното от подиума. Част 2

Шведското чудо Acne - 10 неща, които не знаехте за него

Горещият бранд е всеизвестен, за разлика от историята, която е толкова забележителна, колкото е и самата марка...

All fashion преди 8 години

Горещият бранд е всеизвестен, за разлика от историята, която е толкова забележителна, колкото е и самата марка.
Въвеждаме ви в тази вълнуваща приказка, която със сигурност ще ви изненада с много неща.

Името

До 1996 г. думата „acne“ (акне) не звучи много „фешън“ и това съвсем не е изненадващо. След като се появява марката Acne, която стои зад смисъла: Ambition to Create Novel Expressions (Амбицията да създаваш нова експресивност), същата тази негативна дума, свързвана с кожен проблем, се превръща в лейбъл. И то какъв!
Джони Йохансон, един от основателите и настоящ креативен директор на Acne, споделя, че обожава факта, че с бранда са постигнали „присвояването“ на толкова особена дума, която в резултат се е превърнала в нещо положително.

Джинсите
Acne стартира с само с четири момчета и много идеализъм: Че как иначе да успее каквото и да е, ако не го правиш както трябва? Хората харесаха нашите джинси, защото бяха емблематични, разказва Йохансон.
Гладки, с прав крачол и с отличаващи се червени шевове – това е първият дизайн на джинси, които Acne произвеждат. Съвсем скоро започва да се говори за новия стокхолмски тренд в списания Wallpaper* , както и във френския Vogue – така Acne официално попада във фешън радара, и то съвсем заслужено.

Градът
А той, разбира се, е Стокхолм.
Преди Acne, стокхолмският стил намира място по-скоро в интериора, отколкото в света на модата.
Е, марки като Acne и H&M променят това – благодарение на тях се радваме на много щампи и принтове, както и на много черно.
Ако си от Швеция, няма как да не си израснал сред дизайн в този дух. Това просто е в ДНК-то ти. Хората често ни бъркат за минималисти, но ние сме изключително цветни и обичаме природата, казва Йохансон.

Магазините
Може би си мислите, че бранд като Acne би искал магазините винаги да бъдат в центровете на големите градове.
Нищо подобно. Не само името на лейбъла е нетипично, а и локациите на магазините.
Първият Acne магазин, отворен в Париж, се намира в гараж, който не всеки може да намери толкова лесно.
Историята на първия магазин в Стокхолм е още по-интересна – Acne се „настаняват“ в бившата банка, в която бяха взети много заложници през 1973 г., и изразът „стокхолмски синдром“ се роди.



Студиото
Ако можем да завидим на студията на толкова много модни къщи, то за студиото на Acne можем само да мечтаем: преобразуваната банка, която датира от 16-ти век е с неповторим Ар нуво фриз, стаи като лабиринти, кухни с пейки от бреза, скулптури в стил Барбара Хепуърт и плотове от изсечен зелен мрамор.
Да не започваме с хората, които можеш да видиш в това студио – жени с лилави коси, красиви мъже с очила или пък самият Хамиш Боулс от американския Vogue.









Розовото
Acne Studios са най-добри в това да превърнат нещо странно, в нещо уникално. Розовото е особен цвят, който не е обичан от всички. Несъмнено обаче е обичан от Acne, които го избират за белег на своята марка: Трябваха ни чанти, които да се разпознават навсякъде!“, казва Микаел Шилер – изпълнителен директор на Acne Studios.
Не само чантите, а всичко, произведено от Acne, се разпознава особено много по типичния за тях розов цвят: „И изведнъж, дори и „лошите момчета“ с размъкнат стил, започнаха да носят розови тениски“, продължава Шилер.

„Ботите пистолет“

Сещате се за ботите до глезена с дебело ниско токче и цип – благодарете на Acne за този популярен модел, който е копиран от почти всеки магазин и става бестселър за марката – Acne ги наричат „боти пистолет“ (Pistol Boots): „Те са вдъхновени от каубойския стил и обувките за езда. Момичетата се разхождат из Лондон в елегантни обувки в най-студените зимни месеци. Затова, когато направиш нещо по-грубо и с хубав дизайн – то ти носи успех“, разказва Йохансон, който вярва, че величието на тези боти се дължи на „скучната, стара практичност“.

Сътрудничеството
За наложил се бранд като Acne, хората обикновено очакват типичните партньорства между модни лейбъли. Грешка. Защото няма нищо типично, когато говорим за Acne.
Те си сътрудничат с Rolex, работили са с 83-годишния британски фотограф Сноудън, партнират си с Lanvin, но това, което най-много шокира хората, е друго партньорство – това с испанското списание за транссексуални – Candy: „Това, което ни свързва, е едно особено чувство за хумор“, обяснява Джони Йохансон.

Мебелите

Преди да се хване с модата, Джони Йохансон се занимава с дизайн на мебели. Тази тайна изплува наяве през 2010 г., когато Acne направиха онези дълги и в същото време тънки дивани, които са описвани като „идеални за хора, занимаващи се с мода“.
Колекцията мебели е вдъхновена от Карл Малстем – дизайнер и архитект, направил дивана за шведското посолство в столицата на Германия през 20-те.



Феновете

Едно от най-големите постижения на Acne е, че не им се налага да „ухажват“ знаменитостите, за да носят техните дрехи. И въпреки това, те ги носят.

Звезди като Риана и Алекса Чанг доста често стоят на първите редове, облечени в Acne. Всяка модна марка би умряла за това… Или поне си плаща, и то огромни суми. Но не и Acne: „Никога не сме плащали на някого да облече наша дреха. И няма да го направим. Това далеч не означава, че не ни харесва знаменитостите да носят нещо наше. Но тази стратегия със заплащането е твърде студена, а и има кратък срок на годност. Нашият бранд залага изцяло на продукта, който сме създали. Ако всичко в него е идеално, другото ще потръгне от само себе си“, категоричен е Йохансон.



 

More All fashion