Следва

Нови татуировки лъснаха по тялото на Анджелина

Говори ми за ЛЮБОВ! Ева Кънева

Поводът - този тематично любовен месец...

Други преди 8 години

Говорим за любов! 
Поводът - този тематично любовен месец. 
Необходимостта да го правим - винаги.
Посланието - всемирно. Просто LOVE, защото когато има LOVE, всичко изглежда просто. Дали?!

В новия специален проект ViewSofia нe разсъждава по темата, а оставя 32-ма предварително избрани от екипа ни лица да говорят. За Любов, естествено. И да я рекламират, както заслужава! С едно голямо LOVE на гърдите си.

16 жени и 16 мъже, някои с известни занимания, други с не по-малко интересни професии, ще говорят в любовен блиц за усещането, за емоциите, за радостта, за тъгата, за всичко, което любовта прави с тях.

От днес до 26 февруари, всеки ден, като Ин и Ян, като двете половини на едно цяло, но напълно случайно избрани в двойка, ще говорят за любов 1 мъж и 1 жена в една спираща дъха, уникална любовна поредица, старт на която дават Най-красивата българка и Най-красивият българин на 2015.

Ева и Августин. 






Специалният проект на ViewSofia "Говори ми за ЛЮБОВ" стана възможен, благодрение на безценната подкрепа на Ballantines и Olimpus.

Днес говорим за ЛЮБОВ с...

Най-красивата българка на 2015-та година, Ева Кънева. Тя е прекрасна, освен че е най-добрият преводач на скандинавска литература в света, и носи нов живот. Откровена, топла, очарователна, обичана, обичаща, тя, и малкият човек, застават пред нашия обектив, говорейки от сърцето и душата за любовта и красотата:

Поздравления за това признание, ти си най-красивата българка в 8-та поредна авторска класация на View Sofia. Как ти подейства?
Благодаря на екипа на „View Sofia“, че ме включихте в тази елитна класация. Самото ми присъствие там е огромен комплимент. Чувствам се много поласкана.

Често ли ти го казват (че си красива)?
Най-често го чувам от моя съпруг Калоян. А от неговите уста признанието е най-ценно.

А имаш ли нужда да го чуваш?
И аз като всяка жена не съм безразлична към комплименти. Не съм особена суетна, но нищо човешко не ми е чуждо.

Какво "трябва" да има в един човек, за да е красив?
Красотата е субективна категория. Аз предпочитам да е подплатена с вътрешно съдържание. Тогава е по-въздействаща.

С какво те спечелват хората по принцип?
С искреност, неподправеност, добронамереност. Ценя хората, които са открити, и им отвръщам със същото.



Какво не приемаш у човека?
Сякаш най-трудно ми е да приема бездушието и егоизма, липсата на съпричастност, на човечност. Осъзнавам, че живеем във време, в което всеки е съсредоточен върху собствения си живот и благополучие, и все пак приемам доста болезнено себичните прояви на хората, дори когато не съм директен потърпевш от тях.

За кои неща/ситуации/хора/думи, без да се замисляш, можеш на мига да кажеш "Да“ и "Не!"?
Винаги бих казала „да“ на добрата инициатива, на човечността, на духовността – все неща, които ме зареждат. „Не“ казвам на завистта, злобата, на предразсъдъците, на закостенялостта.

Как намери твоя "Адам"? С какво те спечели?
В моя случай Адам се казва Калоян и го открих на олимпиада по немски език още в единайсети клас. Тогава само се запознахме, а връзката ни започна по-късно. Спечели ме първо с изключителното си чувство за хумор, с интелекта си, със способността да извлича нещо позитивно дори и от най-безнадеждните ситуации.

Опиши ни го с няколко думи!
Източник на непресъхващ оптимизъм, изключително грижовен, всеотдаен, талантлив, търпелив, харизматичен, компромисна натура. Мога да говоря за него с часове, но най-важното е, че сме имали шанса съдбата да ни събере!

Как си представяш света след 30 години? Какво искаш и какво не би искала да се промени?
И на мен като на повечето хора ми се иска след трийсет години светът да е помъдрял, да се поуспокоил, конфликтите да са стихнали, но съзнавам, че това е химера. Колкото до България – надявам се след трийсет години да е настъпила някаква положителна промяна, защото хората се обезвериха. Вече звучи като клише, но това сякаш е най-подходящият глагол.

Колко красиви думи стигат, за да се обясниш в любов?
Стига и поглед.

Без какво не можеш?
Без вътрешна хармония.

Вечна ли е любовта?
Ако е истинската, мисля, че е вечна. Тя няма как да угасне. Ако обаче говорим за мимолетно увлечение – което някои също наричат „любов“ – то бързо изтлява.

Как да я търсим, намерим и запазим?
Тя май спохожда човека, когато изобщо не я търси. Сама го намира. На някои хора се случва, на други – не. Съдба… Ако я намерим, трябва да я пазим – не с ревност, ултиматуми, обсебване, а с безусловна обич, отдаденост, желание да се променяме заедно с любимия човек. Любовта не търпи прекалена битова приземеност, потъване в прозаични теми, обременяване с отегчителни подробности. Тя трябва да запази онзи извисяващ се над дребнотемието пламък, който да я държи жива.

Защо точно скандинавски езици, нещо вълшебно ли има в тях, с какво са нетипични и неразбираеми за другите?
Преди да започна да изучавам шведски и норвежки, не знаех почти нищо за скандинавските страни, освен, разбира се, че ги наричат държави на благосъстоянието. Постепенно открих северния им чар, дълбочината на тяхната душевност, богатството на тяхната литература. Откривам, че всъщност скандинавските автори са много близки на българската читателска публика, защото всеки съвременен човек носи у себе си някаква меланхолия, тъга, нужда от самовглъбение и се припознава в редица герои от северни романи. А вероятно има и някакво пресищане от американски екшъни и клиширани сюжети. Наблюдавам у българските читатели засилен интерес именно към книги, написани нетрадиционно.

Вярваш ли в съдбата, късмета, случайността...? Ако "Да", моля, подплати с някаква интересна случка!
Да си призная, и аз съм откривала пръста на съдбата в доста случки от моя живот. Например в запознанството ми с Калоян. Вероятно човек е така устроен, че открива някаква намеса „свише“ в значими събития от своя живот.

Би ли живяла другаде и къде?
Замисляла съм се по този въпрос неведнъж. Вероятно бих живяла на място, което да ми позволява да работя с литература и да се чувствам свободна да живея, както бих искала. За жалост в България повечето хора живеем с цената на ежедневни компромиси, а това ни изхабява. В момента не кроя планове за преместване в друга държава, но си давам сметка как се отразяват на мен и на близките ми редицата абсурди от настоящата действителност.

Какво те обижда?
Опитите на хората да принизят другия, да омаловажат качествата му. Обидно ми е дори когато съм само свидетел на такъв опит.

Какво те разсмива?
Шегите на съпруга ми; нашето куче.

… умилява?
Дребните жестове на внимание.

… ядосва?
Склонността на хората да осъждат околните, без да си дават сметка за собствените си „трески за дялане“.

… прави щастлива?
Хубавите книги, любовта, слънцето, разнообразието.

… прави по-силна?
Подкрепата на близките ми.

Сутрешният ти ритуал за красота?
Честно казано, нямам строго определен ритуал. Не се застоявам твърде дълго пред огледалото. Обикновено нанасям крем на лицето си и сядам да работя пред компютъра.

А вечерният?
Същият като сутрешния… само че без компютъра.

Най-красивата жена е?
Одухотворената.

А мъж?

Моят.

Най-красивата дума…
„Блян“.

Грим: Александра Рамирез




  
Към любовния блиц с Августин Господинов, Най-красивият българин на 2015-та>>


За специалния проекта "Говори ми за любов" ViewSofia благодари за подкрепата на Ballantines и Olimpusна красивата професионална намеса на Dior Cosmetics и Салони Vogue Vision Митко Дамов. Благодарим от сърце и на СКЛАДА и на cosmos coworking camp, които бяха повече от любезни домакини. Благодарим!
 

More Други