Следва

Софийски потайности - III част

Адвокат на салата

Пролет е! Всякакви ендорфини и магически хормони бъкат из въздуха, из вашето тяло и из телата около вас...

Food преди 16 години

Пролет е! Всякакви ендорфини и магически хормони бъкат из въздуха, из вашето тяло и из телата около вас.

Зеленината се набива в светещите ни очи...
Дори когато правим селекцията за нашата трапеза.

И ето, че се наби в нашите очи и един от най-вълшебно зелените дарове.

Неговият произход и етимология са обвити с мистиката на латинска Америка и древните населяващи я народи. Съвременното му название кара съзнанието ни да разиграе поне един забавен сценарий, респективно биологичен такъв в тялото ни, и то не един.

“Авокадо” идва от испанското “адвокат”. Нищо общо с един зеленчук, ще си кажете. Да, но авокадото освен че се оказва плод, е причината ацтеките да държат под ключ девствените си дъщери през целия му сезон на зреене.

Тези първи натъкнали се на магическото дърво щастливци, го наричали буквално “дърво на тестисите” и му придавали подчертано полово стимулиращо значение.
А конквистадорите решили, че има някаква връзка с онези, които ни оневиняват...

Думата на съвременната наука пък от своя страна ни убеждава, че авокадото има почетно място в менюто ни.
Богато на великолепни мастни киселини, то може да замести месото в сандвич, даже и с вкусовите си качества. Високо съдържание на дефицитния принципно микроелемент Калий, както и градивната фолиева киселина. Витамините Е и Б-група са другите, силно засегнати в автобиографията на зеления защитник.

И ако това не ви стига, ето една рецепта, в която можете да го пробутате за лакомство дори на малчуган:

Бързи хапки с авокадо

Използвайте за основа сухи пълнозърнести бисквити (крекери). За едно пакетче е напълно достатъчно едно средно по размер авокадо.

Разрежете авокадото на две еднакви части – по ос на костилката и завъртете всяка в различна посока.

Това е най-добрия начин да отделите костилката. Извадете костилката с нож или лъжица, от частта в която е останала. Обелете с нож кората на авокадото, ако е зряло трябва да е лесно отделима.

Нарежете месестата зелена маса на парчета пасирайте. Разбъркайте сместа с лимонов сок на вкус и майонеза, или лек млечен салатен сос.

Може и с доматено пюре, крема сирене и каквото още ви харесва. Ако бисквитите са слепени, разчупете до хапка размер. Разпределете сместа върху крекерите и гарнирайте с късче маслина всеки мини-сандвич. Доста по-добре от чипс и солети...

Другият четвъртък – още толкова важни неща за прелестния плод....
 

More from View Sofia

More Food