Следва

Burberry Prorsum

5-те неща, които харесахме в модата

Задължителното място за съвременен моден дизайн в София отново предизвиква творчeското мислене на...

All fashion преди 15 години

1. “ИВАН АСЕН 22”

Задължителното място за съвременен моден дизайн в София отново предизвиква творчeското мислене на младите дизайнери. Новото изложение в артистичните пространства започва на 26 март, а темата, която го вдъхновява, е “SPACE RETRO”. Мотото е повлияно от ерата на изследването на космоса, времето между 60-те и 70-те години и отсечените силуети и геометрични дрехи на Андре Куреж и Пиер Карден, експериментите с рокли-бижута на Пако Рабан и освобождаването на тялото с „еманципираните” модели на Руди Гернрайх. Периодът „Space Age”, вдъхновяващ колекцията „SPACE RETRO“, започва с изстрелването на изкуствения спътник „Спутник“ в космоса през 1957. Източник на вдъхновение за младите дизайнери ще са и характерните за времето техника, мода, музика, филми като „Star Wars" и „Barbarella”, както и интериорите с космически, заоблени и аеродинамични форми.

Официален партньор на младите дизайнери е и CRYSTALLIZEDTM Swarovski Elements, световноизвестната марка на Swarovski за новаторски кристални елементи, които предоставиха кристали и кристални перли, с които моделиерите да работят по уникалните си творения.

Модният шоурум обяви конкурс и за млади дизайнери на мъжка мода като победителите са Мила Атева и Весела Антова.

По темата ”SPACE RETRO” работиха и garderob (Живка Дачева, Даниела Иванова, Любомира Алексиева), tochka (Антония Пашова), HAM&EGGS (Александър Гергинов), chaika (Леда Екимова), VЯRA (Вяра Бориславова), nelmit (Нели Митева), Георги Флоров, Игор Илийовски, Захарина Габровска, Силвия Русчева, Яна Дворецка, Цветалина Атансова, Елица Каменова и artishock. Моделите на дизайнерите ще могат да бъдат видяни, пробвани и закупувани от 26 март до 16 април всеки ден между 17 и 20 часа.

1. My Benetton конкурс

Benetton Group застава зад младите български таланти в България като тази година организира конкурс за млади дизайнери.

Учениците на катедра „Мода” от 2-ри, 3-ти и 4-ти курс при НХА представиха миналата седмица идеите си и модните си предложение за това как виждат и разбират цветовете на Benetton.

С шоу-ревю, 42-ма млади дизайнери представиха по един модел, който те самите бяха изработили от дрехите на Benetton.

Големият приз дава възможност на победителя да покаже проекта си на витрините на Бенетон в София, както и подарък от Бенетон.


3. Няма как да не харесаме Първата дама на САЩ, Мишел Обама, която с всеки изминал ден става все по-популярна и все интересна на модните специалисти.

Преди месеци видяхме Първата дама на корицата на американския VOGUE, а този месец тя се появи и на корицата на индийското издание на модното списание.

По принцип главните редактори нямат проблеми с размяната на корици, но що се отнася до Първата дама, това се случва за първи път.

 

4. Hussein Chalayan

Миналата седмица се заговори, че от следващия сезон в София ще присъства още едно име от световния моден елит, а именно Хюсеин Чалаян. Говори се, че за сезон есен/зима 2009-10, дрехите и аксесоарите ще присъстват в София.

Хюсеин Чалаян е роден през 1970 година в турската част на Никозия.

Докато е в родината си, учи в Türk Maarif College, а от 1982 година се мести със семейството в Англия.

През 1993 година се дипломира като дизайнер в известния моден колеж Central Saint Martin, а през 1994 година създава собствена марка.

Малко след дебюта си Хюсеин Чалаян се превръща в един от най-коментираните и авангардни творци на Острова, по простата причина, че всяко негово представяне провокира и наелектризира публиката.

Хюсеин Чалаян е обявяван два пъти за Британски дизайнер на годината, и е известен с използването на иновативни материали, прецизни десени и нови технологии.


5. Rachel Zoe подготвя своята първа колекция


Известната стилистка на звездите подготвя своята първа колекция облекла, която се очаква да пусне съвсем скоро на пазара.

37-годишната Рейчъл е известна заради работата си върху визията и стайлинга на звезди като Камерън Диас, Линдзи Лоуън, Миша Бартън, Кийра Найтли, Джесика Симпсън и др. и заради звездния си хонорар от $6 000 на ден.

Американска стилистка подготвя масова колекция, която ще бъде от типа на модните гиганти H&M и Zara като разбира се дрехите няма да се разпространяват в такъв мащаб.

Рейчъл ще предложи аксесоари, дрехи, рокли, бански, бижута, чанти и обувки, които ще се продават в утвърдени магазини за масова мода по целия свят.

More from View Sofia

More All fashion