Следва

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 15 - 21 февруари

Планината при Мохамед или когато Иран дойде в България

Червено, синьо, златно, черно... Кадифе, шифон, тафта, дантела... Пайети, ширити, пух, ръчно изработени...

Events преди 8 години

Червено, синьо, златно, черно... Кадифе, шифон, тафта, дантела... Пайети, ширити, пух, ръчно изработени орнаменти... Нежен полъх на източен покой, незнайно ухание на азиатски чай, комбинация между фолклор и хилядолетна традиция с новаторски и дръзки вердикти. И две открояващи се и възбуждащи не по-малък интерес на фона на дизайнерските си произведения дами, дошли у нас от Иран да представят авторската изложба от дрехи и бижута.

Техните имена са Монире Малехи и Махбубе Тараколи. С плавни движения и тембър в гласовете си и пленяващо спокойствие, преплетено с деликатна самоувереност, отдавна узрелите в професионален аспект момичета разговарят с нас за работата си, превърнала се в тяхно призвание, източната култура, цветовете, живота... А магическата своеобразност на езика им приглушено отеква в чрезмерния мащаб на Огледалната зала в Националния етнографски музей („бившият” дворец), някогашна приемна на царица Йоана. Изложението на иранските облекла и аксесоари се организира от Културното представителство в посолството на страната у нас и се посвещава на Националния й празник и годишнината от ислямската революция. Можете да му се насладите до 8-ми март.



И за още по-голяма автентичност и пълно потапяне в тази среща с Изтока, с превода ни помага д-р Хаджар Фиюзи, която преподава персийски език в СУ “Климент Охридски”.

Монире и Махбубе, чиито работни полета са се преплели във времето, вече около 20 години правят онова, в което са най-добри. А именно, да попълват гардеробите и кутиите за аксесоари на иранските (и не само) дами със своите одежди и бижута. Но къде ще ги носят, питаме ние, имайки предвид спецификата на тяхното верую. “Е, ние не ходим със забулени лица! И не сме точно типичният арабски модел на поведение, религия и култура. Да, навън по улиците облеклото на жените е съобразено с вероизповеданието ни, но когато отиваме на приеми, тържества и официални събития, без проблем се обличаме така, както ни харесва в съответствие с етикета.” И продължават: “Жените в Иран са много напреднали в различни аспекти от живота. Модата например занимава дамското съзнание от дълги години. Няма жена в Иран, която да не иска да е информирана за новото и различното. Поради тази причина в обществения и политически живот на страната има немалко жени на ръководни постове.”



“Кои цветове предпочита иранката?”, продължаваме ние. “Както знаете, цветът е един от водещите фактори във всяка една култура. И поради тази причина съобразяваме дрехите и аксесоарите, които създаваме, с тези особености. По-младите предпочитат по-светлите и меки нюанси, докато дамите на по-зряла възраст избират по-тъмните тонове”. Любимият цвят на Монире е сивият, а на Махбубе - синият.





Малехи и Тараколи разказват, че бидейки в различни краища по света - Дубай, Унгария, Сирия, Италия, Бейрут, Германия, Либия и т.н., виждат, че европейският интерес към тяхната работа е най-осезаем(първата им изложба на стария континент е била във Венеция през 2009-а год.). На въпроса ни къде са видели най-впечатляващите и красиви персони, обикаляйки из континентите, Монире откровеничи за хората в Будапеща, които я спечелват с осанката, височината и хубавите си носове. А Махбубе е впечатлена от красивите лица, които вижда в Бейрут. “А какво ще кажете за българите?”, логично питаме ние. И макар, че са тук за първи път и от броени часове, двете дизайнерки успяват да откроят на преден план топлината и приятелското ни отношение. Освен това: “Вие сте красиви и модерни. И имате прекрасна кожа!”, добавят с непристорена усмивка те.

За себе си Монире Малехи пожелава да стане още по-известен, на световно ниво дизайнер, а Махбубе Тераколи ни призова: “Опознайте ни, за да ни харесате!” И специално за вас, любими ни приятели, написаха:



”Изкуството и творчеството са пътят и единението на хората в света.” - Монире;



”Философията на изкуството е начин да живееш по-красиво. Пожелавам на всички хора в света да живеят красиво!” - Махбубе.
 

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?